Önnél hány flakon különböző tisztítószer, mosószer, mosogatószer és egyéb vegyi anyag található a konyhában és a fürdőszobában?

Tudja, hogy ezekben a flakonokban az összetevők jó része mennyire káros az Ön bőrére, tüdejére, szemére, körmeire? Ha jobban megnézzük a tisztítószer flakonokat, mindegyiken számos félelmetes figyelmeztetés van az apróbetűs részben… Ha vannak gyerekei, akkor jobb, ha gondoskodik róla, hogy biztosan ne férjenek hozzá ezekhez a szerekhez.

tisztítószerek

A takarításhoz, mosáshoz használt szerek nem tűnnek el teljesen, ott maradnak a ruhában, a felületeken, és ezekről bőrünkön és belélegzéssel felszívódnak a szervezetünkben. Az érzékenyebb embereknél ezek a vegyszerek allergiás reakciókat válthatnak ki.

Ha kisbabánk van, fokozottan ki van téve ezeknek a vegyszermaradványoknak, hiszen a bőre érzékenyebb, mint a felnőtteké, és nem kerülhetjük el azt az időszakot sem, amikor mindent felfedez maga körül, többnyire a szájába veszi, amit elér.

Gondolhatunk a tágabb környezetünkre is. Ha a háztartásunkból távozó szennyvíz tele van vegyszerekkel, az veszélyezteti az élő vizeket, és azt is tudjuk már, hogy vannak olyan hatóanyagok, amelyeket a szennyvíztisztítók sem képesek kivonni, és belekerülnek a folyókba, termőföldekbe.

Biztos, hogy érdemes ezeket a „vegyifegyvereket” használnunk egy egyszerű takarításhoz?

 

Mutatunk jobb megoldást!

Léteznek olyan környezetbarát szerek, amik megfelelő alternatívái a sokat reklámozott termékeknek, ugyanolyan hatékonyak, és mégsem kell attól tartanunk, hogy megmérgezzük magunkat és a környezetünket.

Lássuk, hogy mit használhatunk a különböző feladatokhoz:

 

Mosás

A megoldás a mosódió. A mosódió egy Dél-Indiában őshonos fa, termésének természetes szaponin tartalma van. A diót kis mosózsákba tegyük, többször is használható a mosási hőmérséklettől függően. Nagy előnye, hogy kényes anyagokhoz is használható, nem kell emiatt külön mosószert vásárolni. A mosódió használatáról olvassa el korábbi cikkünket is, amiben részletesen leírtunk minden tudnivalót. Fehér ruhák mosásához érdemes használni mellé mosószódát, fehérítő hatása miatt.

mosás

Öblítés

Ha mosódióval mosunk, nem kell külön öblítőszereket használnunk. Az öblítőszerek amúgy is benne maradnak a mosott ruhában, és irritálják a bőrt, érzékenyeknél allergiát váltanak ki. Tehát jobb, ha elhagyjuk a használatukat.

Ha szeretnénk illatosítani a ruhákat, adjunk a mosáshoz pár csepp illóolajat. Ha szeretnénk, hogy puhábbak legyenek a mosott ruhák, adjunk az öblítéshez 10 %-os ecetet. Nem fog érződni az ecet szaga a ruhákon, de a hatását élvezhetjük.

 

Fehérítés

Az optikai fehérítőket tartalmazó szerek becsapnak minket, valójában a szennyeződést nem távolítják el a ruhából, csak kifakítják azt. Használjunk mosószódát vagy fehérítő sót a fehér ruhákhoz, hogy eredményt érjünk el.

 

Mosogatás

Ma már többféle környezetbarát mosogatószer létezik, válogassunk ezekből. Kímélni fogják a kezünket is, és edényeinken sem maradnak vegyszermaradványok – kevesen tudják, de a szokványos mosogatószerek után valójában 2-3 körben kellene leöblíteni az edényeket.

Ha spórolni akarunk, térjünk át a folyóvizes mosogatásról álló vizes, áztatós mosogatásra. Leégett edényeket áztassuk be akár egy napra is, hogy a víz fel tudja oldani a leégett részeket. A folyamat felgyorsítható konyhasó hozzáadásával, természetes súrolószerként pedig használhatunk sütőport és konyhasót is.

mosogatás

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: