A cink azok közé az ásványi anyagok közé tartozik, amelyekből ugyan kis mennyiséget igényel a szervezet, de hiánya nagy károkat okozhat. Érdemes megismerni a cinkhiány tüneteit, odafigyelni a mindennapos pótlására!

A cink kiemelten fontos mikroelem, ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat a szervezetben, és közel 70 enzim működését szabályozza. Mikroelemként nem magas a napi szükséglete, de folyamatos, megfelelő mennyiségű bevitele nagymértékben hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, a hormonrendszer normál működéséhez is, megelőzve sokféle betegség kialakulását.

Kinek kell különösen odafigyelnie a cink pótlására?

Kisgyermekek számára nélkülözhetetlen a növekedéshez, felnőtt férfiaknál pedig az egészséges spermiumok termeléséhez, a prosztatabetegségek megelőzéséhez és a vér tesztoszteron szintjének fenntartásához. A cinknek szerepe van a látás, a szaglás és az ízlelés folyamataiban, antibakteriális hatásával segíti a bőr tisztítását, a sebgyógyulást, a szervezet méregtelenítését, semlegesíti a szervezetbe kerülő mérgező, ártalmas fémeket. Fokozza a szellemi frissességet is, és meggátolja az érelmeszesedést okozó koleszterin lerakódását.

Immunrendszer-erősítő tulajdonsága is jelentős, főként a járványos időszakban ajánlják a cink kiegészítő pótlását mind megelőzésként a védekező képesség megerősítéséhez, mind betegség alatt a szervezet gyorsabb regenerálódásának elősegítéséhez.

A cinkhiány jellemző tünetei:

  • gyakori fertőzéses megbetegedések
  • gyomor- és bélrendszeri problémák
  • felszívódási zavarok
  • romló szag- és ízérzékelés
  • étvágytalanság
  • fokozott hajhullás, körömtöredezés, fehér foltok megjelenése
  • bőrgyulladások, száraz, érdes bőr, ekcéma
  • elmaradás a nemi érésben
  • termékenységi problémák

A cink természetes forrásai

A cink legfőbb természetes forrásai a fehérjékben gazdag ételek, mint a tengeri herkentyűk, a rák, a halak, az osztriga, a hús- és tejfélék, a máj, a tojás, valamint a hüvelyes zöldségek. Fontos szempont lehet az étrend megválasztásakor, hogy az állati eredetű cink sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetű.

A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása nagyban segíti a cink felszívódását. A gabonafélék rostja, a spenót oxálsavtartalma azonban jelentősen csökkentheti a cink felvételét, mint ahogyan a fogamzásgátló tabletták, valamint bizonyos fertőzések kezelésére felírt gyógyszerek, kenőcsök tetraciklintartalma is.

A cink optimális mennyisége felnőtteknek naponta 10-20 mg közötti, terápiás céllal adagolva ez napi 45-50 mg-ra is növelhető.

Kinek kell különösen odafigyelnie a cink pótlására?

Mikor és kinek fontos elsősorban a cink pótlása?

40 évnél idősebb férfiak számára, mert hatékonyan csökkentheti, vagy meg is előzheti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás következtében létrejövő kellemetlen tüneteket.

Kisgyermekeknek, hogy megfelelő ütemben fejlődhessenek.

Azok számára, akik elkapják az influenza-vírust, gyorsabb gyógyulást eredményezhet.

A bőrproblémáktól, ekcémától, aknétól, pattanásoktól szenvedőknek, mert a cink természetes úton javít a bőr állapotán.

Erős hajhullás esetén, melynek egyik fő oka lehet a cink hiánya a hajhagymákban és a haj egyik fontos alkotóelemében, a cisztein nevű aminosavban.

Az egyoldalúan táplálkozóknak, szigorú diétát folytatóknak a hiánybetegségek megelőzésében, illetve az immunrendszer megerősítésében.

Termékenységi problémákkal szembenéző pároknak, hogy elősegíthessék a spermiumok egészséges termelődését és befogadását.

A sportolóknak, akiknek az átlagosnál több cinkre van szükségük a fokozott izzadással járó veszteség, illetve a megnövekedett  zsírsav- és vasanyagcsere miatt.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: