A krill olajat olyan tengeri krill rákokból nyerik ki, amelyek hasonlítanak a garnélarákhoz. Érdekesség, hogy az óceánokon több mint 500 millió tonna krill halad át, így biomasszájuk körülbelül kétszer akkora, mint a Földön élő összes embernek. Bizonyos időszakokban a krillek olyan elképesztően nagy rajokat alkotnak, amiket az űrből is lehet látni.

A krilleket az Antarktisz tiszta tengervizeiből halásszák ki, s mivel a tengeri tápláléklánc legalján helyezkednek el, így teljesen mentesek a nehézfémektől és más szennyeződésektől is.  A krillek olyan fitoplanktonokkal táplálkoznak, amelyek gazdagok olajokban és fehérjékben, ezért a krill olaj bőséges forrása az Omega-3 zsírsavaknak, amik elengedhetetlenek többek között a szív- és érrendszer, az agy, az idegrendszer, a bőr és az ízületek egészségéhez is.

Jobb, mint a halolaj!

A krill olaj több szempontból is előnyösebb lehet számunkra, mint a halolaj. Az egyik az, hogy míg a halolajban triglicerid szerkezetben van jelen a DHA és az EPA, addig a krill olajban az Omega-3 zsírsavak foszfolipid formában találhatóak meg, tehát éppen úgy, ahogyan az emberi szervezetben is előfordulnak. A krill olajban lévő EPA és DHA a foszfolipid szerkezetük miatt sokkal hatékonyabban szívódik fel, és jut be a mitokondriumba (DNS) és a sejtmagba. Ennek köszönhetően a krill olaj fogyasztásakor körülbelül 3-szor több Omega-3 épül be a szervezetünkbe, mint ugyanannyi halolaj fogyasztása esetén.

A másik fontos előnye a krill olajnak, hogy tartalmazza a világ legerősebb antioxidánsának tartott asztaxantint is, ami a halolajban egyáltalán nincsen jelen. Ezáltal a krill olaj fogyasztásával nem csak az Omega-3-at pótolhatjuk rendkívül hatékonyan, hanem emellett roppant komoly antioxidáns védelmemmel is ellátjuk teljes szervezetünket. Kutatások megállapították, hogy a krill olaj 48-szor erősebb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a halolaj.

Az asztaxantin egyébként komoly védelmet biztosít a krill olajban található Omega zsírsavaknak is a bomlás és a romlás ellen. Emiatt nincsen halas utóíze a krill olajnak, és nem okoz böfögést sem. Az asztaxantinnak köszönhetően a krill olaj sokáig eláll, és a benne található hatóanyagok is hatékonyak maradnak. A krill olaj tartalmaz még például A-, E- és D-vitamint, karotinoidokat és flavonoidokat is.

Miért érdemes krill olajat fogyasztani?

A krill olajban található Omega-3 zsírsavak nagyon komoly kardioprotektív hatással rendelkeznek, vagyis jelentős védelmet biztosítanak a szív- és érrendszer számára.  A krillben lévő EPA és DHA egyaránt kedvezően hatnak a koleszterinszintre és a vérnyomásra is. Emellett pedig normalizálják a szívritmust, aminek köszönhetően jótékonyan hatnak a központi idegrendszerre is.

Továbbá megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, a vér így nem tud besűrűsödni, ezáltal csökken a trombózis és a magas vérnyomás kockázata is. A krill olaj az ateroszklerotikus plakkok stabilizálásával képes megelőzni az érelmeszesedést.

A krill olajban található EPA csökkenti a tromboxán túltermelődését, amivel fellép a vérrögképződés ellen. A DHA csökkenti a magas vérnyomást, a keringési betegségek és a szívinfarktus kockázatát, valamint jótékony hatású a vércukorszintre is.

A krill olaj csökkenti a ventrikuláris fibrilláció veszélyét, ami által hozzájárul a szívritmuszavar és az abból adódó halálozások megelőzéséhez. Emellett az endothel funkcióra gyakorolt hatása által csökkenteni tudja a magas vérnyomást, illetve növelheti a vérnyomáscsökkenő gyógyszerek hatékonyságát. A természetes nitroglicerin termelésének támogatásával pedig gátolja a szívben található erek elzáródását.

A krill olaj másik kiemelt hatása, hogy kivételesen támogatja az agyműködést, a gondolkodás hatékonyságát, ezáltal nagymértékben tudja javítani a memóriát és a koncentrálási képességet is. Ennek pedig az a legfőbb oka, hogy agyunk túlnyomó része Omega-zsírsavakból épül fel, amiket folyamatosan pótolhatunk a krill olaj segítségével. A krill olaj rendszeres fogyatásának hatására tehát nagyon sokan azt veszik észre, hogy jobban vág az agyuk, jobban bírnak koncentrálni, javul a memóriájuk, a szellemi teljesítményük.

A krill olajban lévő foszfatidilkolin egy roppant hatékony stresszcsökkentő vegyület, de az Omega-zsírsavak is nagyon fontos szerepet töltenek be az idegrendszer kiegyensúlyozott működésében, ezét a krill olaj kedvezően befolyásolhatja a közérzetet, a hangulatot, illetve felléphet a depressziós, szorongásos problémák ellen is.

A krill olaj bivalyerős antioxidáns hatásával roppant komoly védelmet biztosít a szabadgyökökkel és az oxidatív károsodásokkal szemben. Tehát a krill olaj óvja valamennyi sejtünk egészségét, sőt, mivel a benne lévő asztaxantin képes áthatolni a vér-agy gáton is, ezért az agysejtek számára kiemelt és hosszú távú védelmet képes nyújtani.

A krill olaj antioxidáns ereje miatt rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezért a teljes szervezetben gátolni tudja a krónikus gyulladások kialakulását, így például az ízületeknél és a bélrendszerben is fellép a gyulladások ellen. Az asztaxantin jelentős védelmet biztosít a káros UV-sugarakkal szemben is, ezáltal bőrünket is óvja a károsodásoktól.

A krillben lévő Omega-zsírsavak szintén híresen erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, s emellett támogatják az ízületek súrlódásának csökkentését, ezáltal mérséklik a merevségüket és a károsodásukat, így csillapítják a fájdalmakat is.

A krill olaj az antioxidáns vegyületeinek és az Omega-zsírsavaknak köszönhetően nagymértékben képes lassítani az öregedési folyamokat a testünkben, amivel nem csak az egészséget, hanem a szépséget is támogatja.

A krill olaj fogyasztásával szemeinket, látásunkat is erősíthetjük, mivel az asztaxantin el tud raktározódni a makulában, s így hosszú távú védelmet képes biztosítani a szemeinknek.

Emellett a krill olaj képes enyhíteni az allergiás és a menstruációs panaszokat, kedvező hatású lehet cukorbetegség esetén, illetve hozzájárul a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: