Az eukaliptusz jellegzetes, intenzív illatú olaja elsősorban légúti betegségeknél, meghűlésnél, influenzánál, a láz, a torokfájás, a köhögés kezelésében nyújthat nagy segítséget, ezért különösen járványos időszakokban érdemes beszerezni a házipatikába.

A gyógyszeripar már régóta használja az eukaliptuszolajat hurutoldó, baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságai miatt, de az otthoni gyógykúráknál is kiválóan érvényesül nyákoldó, köptető és görcsoldó hatása.

Nemcsak megfázáskor, a láz, a fájdalom és a köhögés csillapítására, de bőrfertőzéseknél, különféle sebeknél, keléseknél, illetve az íny és a fogak gyulladásánál is használható.

Köhögés, torokfájás, láz? Legyen otthon eukaliptuszolaj!

Az eukaliptusz hatóanyagai

Gyógyászati célokra az eukaliptusz fa leveleiből és hajtásvégeiből kinyert olajat használják fel. Legfőbb hatóanyaga a cineol, egy eukaliptoltartalmú illóolaj, ezen kívül cserzőanyagokat, flavonoidokat, triterpéneket, floroglucin származékokat tartalmaz.

Az eukaliptuszolaj gyógyhatásai:                                                 

  • Baktérium-, vírus- és gombaölő. Fertőtlenítő hatása különösen légúti betegségeknél érvényesül, rövid időn belül enyhíti a kellemetlen tüneteket, lerövidíti a gyógyulási időt.
  • Köhögéscsillapító. Feloldja a lerakódott váladékot, könnyíti a légzést, növeli a tüdő kapacitását. A vírusok, baktériumok elpusztításával megakadályozza a hörghurut kialakulását, illetve gyorsítja a gyógyulást.
  • Torokfájás ellen. Helyi fertőtlenítőként torokgyulladásra inhaláló szerként, öblögetőként, gargalizálásra is alkalmas. Nemcsak elpusztítja a vírusokat, de csillapítja a fájdalmat is.
  • Csökkenti az asztma tüneteit. Megkönnyíti a légzést, ritkíthatja a rohamokat, gyengíti a tünetek erősségét.
  • Természetes lázcsillapító. Lehűti a testet, vízbe keverve, hűtőfürdőként is érdemes alkalmazni.
  • Fájdalomcsillapító. Fejfájásra, migrénre, illetve az ízületek, izmok, mozgásszervei fájdalmak enyhítésénél nagyon hatékony, segíti a reumás panaszok enyhítését.
  • Elősegíti a sebgyógyulást. Fertőtleníti a sebeket, a tályogokat, csökkenti a rovarcsípés okozta fájdalmat, gyorsítja a szövetek regenerálódását.
  • Frissítő, hűsítő hatású. Különleges illatával, fertőtlenítő hatásával szájvizekhez keverhető. Csökkenti a fogíny gyulladásait, elpusztítja a szájban elszaporodó baktériumokat.
  • Rovarűző hatású. Jellegzetes, erős aromája elriasztja a rovarokat, elpusztítja az élősködőket a bőrön is, egyben természetes úton dezodorál.

Köhögés, torokfájás, láz? Legyen otthon eukaliptuszolaj!

Az eukaliptusz felhasználása

Az eukaliptusz olaja többféle formában, külsőleg és belsőleg is felhasználható. Párologtatásra a szoba levegőjének fertőtlenítése mellett hangulatjavításra, a koncentráló képesség növelésére is alkalmas, megfázáskor pedig különösen javasolt. Töményebben, inhaláló szerként megkönnyíti a légzést, oldja a hurutot, tisztítja az orr nyálkahártyáit, megszünteti az orrdugulást. Az olajban lévő eukaliptol segíti a légutakban lerakódott váladék elfolyósítását és kivezetését, javítja a légutak átjárhatóságát, a könnyű légzést.

Fürdővízbe is keverhető, csillapítja a fejfájást, az ízületek, izmok fájdalmát, és leviszi a lázat. A sebgyógyulást is elősegíti.  Kenőcsként a mellkasba masszírozva hamar felszívódik, nagymértékben könnyíti a légzést. Célzottan kenhető a problémás területekre, a fájó izmokra, rándulásra, zúzódásra, vagy borogatásként használható. A bőrbe beledörzsölt eukaliptuszolaj képes enyhíteni a fájdalmat, kellemes melegségérzetet kel, és növeli az adott testrész vérellátását.

Az eukaliptusz leveléből és illóolajából gyógytea is készíthető, illetve más gyógynövényekkel is keverhető.

Az adagolásra azonban minden felhasználási formánál ügyelni kell, töményen bőrön, szájon át sem szabad alkalmazni, csak az előírt hígításban.

Kapcsolódó cikkek: