Egyre több embert érint, mégis kevesen ismerik a következményeit.

Ön tudja, hogy elegendő krómot kap-e szervezete? Ez a nyomelem nagyon kis mennyiségben szükséges a szervezetünk működéséhez, de hiánya súlyos változásokat okozhat életünkben.

 

Mi a króm?

A króm egy kémiai elem, a vegyjele Cr. Ezüstfehér, jól fényezhető, magas olvadáspontú, kemény fém. A neve az ógörög chroma szóból ered, ami szín, színest jelent, mivel a króm vegyületei különböző színűek (narancssárga, zöld, kék, ibolya…).

A króm a szervezetünknek nagyon kis mennyiségben szükséges, a nyomelemek közé tartozik. Hiánya azonban súlyos következményekkel járhat.

A szervezetünk a lépben, a májban és a vesében tárolja a krómot. Természetes forrásai:

sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, hús, máj, fekete szemű bab, sajt, hüvelyesek, mogyoró, csonthéjasok

krómtartalmú élelmiszerek

Felszívódását segítik bizonyos aminósavak, és a niacin, gátolják az élelmiszerekben levő adalékanyagok, a magas cukortartalmú ételek, az egyszerű cukrok. A felszívódása mindenképpen elég rossz, ételeknél kb. 2%-os, a sörélesztőnél 3-5 %-os.

Egy amerikai tanulmány szerint az emberek 90 százaléka kevesebb krómhoz jut táplálékai útján, mint a minimálisan szükséges napi 50-200 meg. Ennek oka az élelmiszerek feldolgozásában rejlik, mivel eközben a króm 80 százaléka „eltűnik" az élelmiszerekből. A megoldást a króm táplálék-kiegészítőként való bevitele jelent­heti. Elsősorban krómpikolinát formában kapható, a vegyületben a pikolinsav kötést létést létesít a háromvegyértékű krómmal. A króm ebben a formában könnyen felszívódik (kb. 1-3%-a).

 

Élettani szerepe – miért fontos?

A króm egy olyan esszenciális anyag, amely a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcseréhez szükséges. Szerepet játszik a következőkben:

 • segíti a cukoranyagcserét, kiegyenlíti a szervezet vércukorháztartását
 • kedvezően befolyásolja az inzulin kibocsátást
 • csökkenti az édességek iránti vágyat
 • mérsékli az LDL-koleszterin mértékét, ami a cukorbetegség kialakulásában játszik szerepet
 • elősegíti bizonyos aminósavak beáramlását az agyi vérkörbe, így mérsékli az étvágyat és az éhségérzetet
 • javítja a sejtek oxigénellátását és anyagcseréjét, így segíti a szervezet regenerálódását és növeli a teherbírását, teljesítőképességét, lassítja az öregedési folyamatot
 • az izomszövetből segít eltávolítani a zsírokat, így szálkásít, fokozza az izomerőt és az állóképességet
 • megakadályozza és csökkenti a magas vérnyomást, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében
 • csökkenti a vizelettel ürített kalcium és hidroxiprolin mennyiségét nőkben, így segít a csontsűrűség menopauza utáni megőrzésében

 

Hiánytünetek – hogyan ismerjük fel?

Idősebb korban, sőt már 35 év felett a szervezetünk kezdi egyre rosszabbul kezelni a vércukrot, a sejtek nehezebben tudják azt felvenni és elégetni.

Az élelmiszer feldolgozás miatt erősen lecsökkent a szervezetünkbe jutó króm mennyisége, és egyre több embernél fedezhetők fel a krómhiány tünetei.

Ha

 • gyakran megéhezik,
 • édességre éhezik,
 • előfordul, hogy ideges, ingerült, zavart, vagy depressziósnak érzi magát,
 • lecsökkent a teljesítőképessége, fizikálisan és mentálisan kimerült,
 • felléphetnek koncentrációs zavarok, alvászavarok, súlyveszteség,
 • vércukorszint-szabályozási problémái vannak,

 

ezek a krómhiány tünetei. Megfigyelhető, hogy a tünetek a cukorbetegséghez hasonlítanak. A króm túl alacsony koncentrációja megemelkedett koleszterin- és triglicerinértékhez vezethet a vérben, és magas vércukorszinthez.

édesség-éhség

Ha ez hosszabb ideig fennálló állapot, annak már komoly következményei lehetnek. A cukoranyagcsere tartós zavara cukorbetegséget válthat ki. Ezen kívül magasabb zsírsavszintet is eredményez, mert a vérben lecsökken a lebontás sebessége. További oka lehet a szívkoszorúér-betegségnek, vagy a szemlencse és szaruhártya elhomályosodásának. Ha gyerekeknél túl alacsony a króm bevitele, az visszamaradást okozhat a növekedésükben.


Szerepe a fogyásban

A króm gyorsítja az anyagcserét és rendben tartja a cukorháztartást. Azt is mondhatjuk, hogy a króm egy szénhidrátfaló elem.

Azok a sportolók, akik króm táplálék-kiegészítőt kaptak, egy hathetes kísérlet folyamán 3,2 kg testzsírt vesztettek, akiknek viszont nem adtak krómot, csak 1 kg-ot. A 2,2 kg többlet súlycsökkenés legalább 5 kg hagyományos fogyásnak felel meg, mivel a testzsír fajsúlya kisebb az izoménál.

A króm klinikailag bizonyított módon, minden káros mellékhatás nélkül segíti elő a fogyást.

 

A króm optimális mennyisége

felnőtteknek: 50 - 200 μg/nap
gyermekeknek: 0,1– 1μg testtömeg-kilogrammonként /nap

Hosszabb távon napi 200 μg, rövid távon 300 μg a legnagyobb adható mennyiség.

A legjobb krómkiegészítők: króm-pikolinát, króm-polinikotinát, a három vegyértékű króm és a sörélesztő.

Hasznos lehet a kiegészítő szedése az 50 évnél idősebb, valamint a rendszeres testmozgást végző embereknek, akiknek a szervezetéből gyorsabban ürül ki a króm; ill. azoknak is, akik krómforrásban szegény étrenden élnek, vagy szervezetük nehezen tartja fenn a megfelelő vércukorszintet, illetve hízásra hajlamosak.

Felszívódását a C-vitamin javíthatja. Fogyókúráknál napi 100-200 mcg-t használhatunk.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: