Az L-karnitin népszerű étrendkiegészítő a fogyókúrázók és a sportolók körében, mert segíti a zsírok energiává alakítását, ezzel hatékonyan csökkenti a testzsír mennyiségét, és egyben javítja az erőnlétet. A testsúly csökkentése és a teljesítmény növelése mellett az idegrendszer és a szív működésére is pozitív hatása van, megelőzheti az infarktust, a stroke-ot, lassítja az öregedési folyamatokat, ami külsőleg, a bőr állapotában is látványos eredményeket mutat.

l-karnitin

Az L-karnitin egy természetes aminosav-származék, amit az emberi szervezet maga is előállít, de bizonyos életszakaszokban, egészségi állapotban, illetve az idő előrehaladtával kevés termelődik belőle, pedig az idegrendszer és szívizom egészséges működésének fenntartásában, a fizikai és szellemi aktivitás hosszú távú megőrzésében nélkülözhetetlen a szerepe.

Az L-karnitin legfőbb hatásai:

  • csökkenti a testzsír mennyiségét
  • fokozza az izmok erőnlétét, hatékony az izomláz csökkentésében
  • hozzájárul az egészséges szívműködéshez, óvja az ereket
  • növeli a sportolók teljesítményét
  • késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
  • férfiaknál termékenységfokozó hatása van
  • mérsékli a cukorbetegség esetén fellépő idegrendszeri zavarokat
  • jótékony hatású az öregkori demenciában
  • szabályozza a pajzsmirigy működését

 

Növeli a fizikai aktivitást, sportoláshoz kiváló

Az L-karnitin fogyasztása nemcsak a versenysportolóknak ajánlott, mindenki profitálhat belőle, aki rendszeresen sportol, fizikailag aktív. A tejsavképződés csökkentésével, a vércukorszint és az izmokban raktározott keményítő mennyiségének szabályozásával jelentősen késlelteti a kimerültséget, növeli a teljesítményt, intenzív sportolás után pedig gyorsabb regenerálódást biztosít. Védi az izmokat, így nagymértékben hozzájárul a sportsérülések elkerüléséhez, továbbá csökkenti az izomlázat. Az L-karnitin akkor fejti ki hatását a legeredményesebben, ha sportolás előtt egy-másfél órával kerül a szervezetbe.

Fogyókúrába mindenképp érdemes beépíteni

Az L-karnitin bizonyítottan csökkenti a test zsírszázalékát. A diéták során a súlyveszteség nagy része folyadékveszteség, a zsírszövet mennyisége csak kis mértékben csökken. Az L-karnitin ellenben a zsír mennyiségét csökkenti és alakítja át energiává, így az eredményes testsúlycsökkentés mellett megfelelő zsír-izom arány is kialakítható fogyasztásával.

Segít megelőzni a szívbetegségeket

L-karnitin rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, mivel képes növeli a szív energiaellátását, szabályozza a szívizom összehúzódásának erősségét. Alkalmas arra is, hogy csökkentse a szívritmuszavarok, infarktus kockázatát, javítja a koszorúerek vérellátását, szívroham vagy stroke utáni adagolása jelentősen csökkenti a szívizomelhalás mértékét.

Az egyik leghatékonyabb bőrápoló

Az L-karnitin a bőrre is kiváló hatással van. Mivel az emberi testet mintegy 1,8 négyzetméternyi bőr fedi, és jelentős védelmi szerepe van, ezért megfelelő táplálása, egészségének megőrzése létfontosságú.

Az L-karnitin természetes úton hidratálja a bőrt, kimagasló a nedvességmegkötő képessége. A kozmetikai készítmények ki is használják ezt a kivételes tulajdonságát, így az egészség megőrzése mellett esztétikai hatása sem elhanyagolható. A narancsbőr eltüntetésére is ajánlják, mivel képes elszállítani a zsírsavakat a sejtekhez, hogy azok energiává alakítsák át, a felesleget pedig kiürítsék. Hidratáló hatása mellett nagyszerű bőrradír, eltávolítja az elszarusodott sejteket, hogy az új, friss sejtek elfoglalhassák helyüket, megújulhasson a bőr legfelső rétege, a hámréteg.

Hiánytünetek

Jellemzően az L-karnitin szintje terhesség és szoptatás alatt csökken a szervezetben, mert a csecsemők szervezetében még nem termelődik belőle elegendő mennyiség. A vegetáriánus táplálkozás szintén hozzájárul az L-karnitin hiányához, illetve az idős kor, ha nem pótolják rendszeresen.

A tünetek elég általánosak, mint például a gyors kifáradás, a teljesítőképesség romlása, gyakori kimerültség, növekvő hajlam a fertőzésekre, lelassult anyagcsere, zsírlerakódások, ezért gyakran nem kötik össze az L-karnitin hiányával.

Mennyi szükséges az L-karnitinból?

Napi szükséglete fizikai aktivitástól és általános állapottól függően 250-400 mg közötti. E mennyiség kisebb részét az emberi szervezet képes előállítani, a többségét viszont pótolni kell. Túladagolása nagy mennyiség bevitelénél sem jár veszéllyel, mivel a fel nem használt mennyiség mellékhatások nélkül egyszerűen kiürül a szervezetből.

Miben található L-karnitin?

Elsősorban az állati eredetű táplálékok, a hús- és tejtermékek a leggazdagabb forrásai, a vörös húsok, mint például a sertés, a birka, a kecske és a juh L-karnitin-tartalma a legmagasabb. Ahhoz, hogy a napi szükségletet mindenképpen biztosítsuk a szervezet számára, érdemes táplálékkiegészítővel is pótolni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: