A zab már napi kis mennyiségben fogyasztva is jelentősen hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez. Az egyik leghasznosabb energia- és tápanyagforrás nemcsak fogyókúrázóknak, diétázóknak!

A zab mostanában egyre népszerűbb a diétázók és az egészséges életmódot élők között. Kiváló fehérjeforrás, rostokban és tápanyagokban is gazdag. Gyorsan teltségérzetet okoz, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlják. Magas rosttartalma nem terheli meg az emésztőszerveket, sőt megnyugtatja a gyomrot és a beleket, ezért emésztési, felszívódási problémákban szenvedőknek is ideális étel.

Segíti a vércukorszint ingadozásának elkerülését, késlelteti a cukor felszívódását a vérbe, növeli az inzulinérzékenységet, így érdemes beilleszteni a cukorbetegek diétájába. A vérnyomásra, koleszterinszintre is jó hatással van, csökkenti az LDL, a káros koleszterin szintjét, miközben a hasznos koleszterin szintjét megtartja.

Élénkíti, javítja az idegrendszer működését, mindenféle keringési, szív- és érrendszeri probléma esetén hasznos táplálék, képes az érelmeszesedés folyamatát is lelassítani! 

Legyen a mindennapi étrend része!

A zab hatóanyagai

Remek fehérjeforrás, a minőségi fehérjék mellett speciális fehérjeépítő vegyületeket is tartalmaz. Magas a vitamin- és tápanyagtartalma, többféle B-vitamin, szinte a teljes komplex, illetve E-vitamin, kalcium, magnézium, vas, alumínium, cink, kálium, foszfor, szelén, mangán, továbbá esszenciális zsírsav, karotenoid, flavonoid található benne.

Olyan komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyek nem emelik meg a vércukorszintet, glikémiás indexe is optimális. Sok másodlagos növényi anyag, például anti hatású fitoösztrogén is megtalálható az összetevői között.

Vízben oldódó ballasztanyagai hozzájárulnak a kórokozók és a méreganyagok, salakanyagok összegyűjtéséhez és kiürítéséhez. B-vitamin-tartalma kiegyensúlyozóan hat az idegrendszerre, hangulatjavító, idegrendszert védő hatású, növeli a szellemi teljesítőképességet.

A zab egészségre gyakorolt jótékony hatásai

Gazdag béta-glükánban, egy olyan oldható rostban, ami az emésztés alatt géllé alakul, védi a gyomrot, a beleket, lelassítja az emésztési folyamatot. A szénhidrátok felszívódási ideje ezzel megnövekszik, és elkerülhető a vércukorszint ingadozása.

Az emésztés és a tápanyagok felszívódásának lelassításával hosszan tartó teltségérzetet okoz a gyomorban, ezzel hozzájárul az eredményes fogyókúrához, a testsúly egészséges csökkentéséhez.

Természetes úton szabályozza a vérnyomást, megakadályozhatja a vérnyomás ingadozását.

Oldhatatlan rostjai mintegy átmossák a beleket, segítik az emésztési folyamatot, különösen a székrekedés megszüntetését. Természetes lúgosító hatású.

A refluxosoknak különösen javasolt rendszeres fogyasztása, enyhíti a kellemetlen tüneteket, a gyomorégést is, gyulladásgátló vegyületei pedig hosszú távú védelmet nyújthatnak.

Megköti a vér koleszterinszintjének növekedéséért felelős anyagokat, segíti az ideális koleszterinszint elérését és megtartását.

Speciális szénhidrátjai biztosítják a szervezet energiaszükségletét, az anyagcsere mellett a zab az energiaszintre is jó hatással van, növeli a teljesítőképességet. Regenerálja az idegeket, táplálja az egész idegrendszert.

Hozzájárulhat a megbetegedések megelőzéséhez. Nagy mennyiségű fitovegyületei csökkentik bizonyos típusok, például a vagy az emésztőrendszert érintő , köztük a kialakulásának kockázatát.

Legyen a mindennapi étrend része!

A zab a bőrnek is hasznos, olyan védőréteget képez, amellyel megköti a nedvességet a bőr rétegeiben, hatóanyagaival pedig kívülről és belülről is táplál.

A zabpehely rendszeres fogyasztása mindenképpen pozitív hatású az egészség megőrzésére. Javítja az emésztést, amely kihatással van a teljes immunrendszerre, és erősíti az erek állapotát, amellyel nagymértékben óvja a szívet, a keringési rendszert. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, a gyerekektől kezdve a legidősebbekig.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: