A mozgásszervi problémák, mint az ízületi gyulladás, a reuma vagy a porcproblémák becslések szerint körülbelül minden második embert érintenek hazánkban, így nagyon sokak tudják, tapasztalják, hogy menyi fájdalommal és lemondással jár a mozgás szabadságának elvesztése.

A mozgásszervi problémák miatt ugyanis korlátozottá és fájdalmassá válhat a mozgás, a sportolás, nagyobb lesz az esély az elhízásra a mozgás hiánya miatt, de akár folyamatos segítségre is szükség lehet a hétköznapi tevékenységek elvégzése, a felöltözés vagy a bevásárlás során is. Tehát az biztos, hogy a mozgásszervi betegségek jelentősen rontják az életminőséget. Mégis sokan azt gondolják, hogy ezek a betegségek és problémák a kor szükséges velejárói.

Azonban ennek nem kell feltétlenül így lennie, hiszen a természet erre is kínál megoldást, melyek közül az egyik legjobb a zöldkagyló, ami segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek is a mozgásszervi problémák.

A zöldkagyló teljesen természetesen képes segíteni, tehát nem okoz semmilyen negatív mellékhatást. Ráadásul mivel az összetevői jelentősen támogatják a bőr, a haj és a körmök táplálását is, így hozzájárul ezek állapotának javításához is.

A zöldkagyló visszaadja a mozgás szabadságát

Az új-zélandi tarajos zöldkagyló elképesztően hatékonyan képes javítani a csontok, porcok, ízületek és inak állapotán, ezáltal nagy segítséget nyújthat a mozgás szabadságának és fájdalommentességének visszaszerzésében és megőrzésében is.

Az új-zélandi tarajos zöldkagyló kizárólag Új-Zéland partjainál és a világ legtisztább tengervizeiben él meg. A zöldkagyló körülbelül 300 liter tengervizet képes átszűrni magán keresztül 1 nap alatt, ezáltal a zöldkagyló kiemelkedő mennyiségben foglal magában számos bioaktív tápanyagot.

A zöldkagyló kivételesen nagy arányban, mintegy 13%-ban tartalmaz glükozamint, azt az anyagot, amelyből nagy részben felépülnek az emberi vázrendszer támasztó-és kötőszövetei is. A glükozamin nélkülözhetetlen tápanyagja is az ízületekben, izmokban és inakban lévő szöveteknek. A glükozamin kenőanyagként működik, így nélküle az ízületek nem képesek súrlódás- és fájdalommentesen mozogni.

Ennek köszönhetően a zöldkagyló folyamatosan meg tudja újítani szervezetünk lengéscsillapító rendszerét. A zöldkagyló tartalmaz még vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is, amelyek tovább erősítik és támogatják vázrendszerünket. Ráadásul a zöldkagyló az Omega-3 zsírsavaknak is bőséges forrása, amelyek kivételesen erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezáltal csillapíthatják az ízületi gyulladások okozta fájdalmakat.

Hogyan támogatja a zöldkagyló az ízületek és a porcok egészségét?

A zöldkagyló számos esetben nyújthat segítséget, így többek között kezelheti az ízületi gyulladásokat, az időskori kopásokat, a reumatikus panaszokat vagy a teniszkönyököt, ahogyan hasznos lehet sportsérüléseket és műtéti beavatkozásokat követően is, mivel jelentősen támogatja a szövetek regenerálódását.

A glükozaminnak 5 természetes formája van: a dermatán-szulfát, a chondroitin-4-szulfát, a chondroitin-6-szulfát, a hyaluronsav és a cheratán-szulfát. Ezek mindegyike jelen van a zöldkagylóban, méghozzá pontosan olyan biológiailag aktív formában, ahogyan az emberi izmokban, ízületekben és inak szöveteiben is megtalálhatóak.

A glükozamin azért nélkülözhetetlen az egészséges mozgáshoz, mivel folyamatosan újjáépíti a kötő-támasztó szöveti váz mikroszerkezetét, a proteoglikán mátrixot. A glükozamin tehát elengedhetetlen az izmok, az inak, a szalagok és a csont élő szöveteinek visszaépítéséhez.

Érdemes tudni, hogy a csontokat borító porcokban nincsenek vérerek, ezért táplálásuk kizárólag a mozgásuk során valósulhat meg az ízületi nedvek segítségével, amiket a mozgásuk közben beszívnak és kipréselnek a szivacsos szerkezetüknek köszönhetően.

Az ízületi nedv viszkozitása által támogatja az ízületi felszínek egymás feletti könnyed elcsúszását, ezáltal hozzájárul mozgásunkhoz. Az ízületi nedvekben jelen lévő glükozamin táplálja a porcokat, így folyamatosan támogatja a térhálós mikroszerkezet újjáépítését.

Ennek a térhálós mikroszerkezetnek kulcsfontosságú szerepe van a mozgásban, ugyanis ez biztosítja a porcok rugalmasságát. A porcok a mozgás közben lengéscsillapító funkciót látnak el, ami alatt ez a rendkívül finom szerkezet nagyon könnyen megsérülhet. Ha ez megtörténik, akkor a sérült részek már nem lesznek képesek megkötni a porcok rugalmasságát biztosító vízmolekulákat, így a porc kiszárad, rugalmatlan és sérülékeny lesz.

Ebben az esetben a porcok lengéscsillapító képessége jelentősen csökken, ezért a csontfelszínek folyamatosan érintkeznek és súrlódnak, ez pedig a csonthártya fájdalmát okozza. Ha a porcok és az ízületek megsérülnek, akkor az adott területen gyulladás jön létre, aminek következtében a funkcionális sejtek működésének hatékonysága csökken.

A zöldkagyló a benne található nagy mennyiségű glükozaminnak köszönhetően képes megszüntetni az ízületeknél, az izmoknál és az inaknál a vízterek gyulladásait, regenerálni tudja a sérült szöveteket, illetve vissza képes állítani ezek eredeti funkcióját.

Vizsgálatok eredményei alapján megállapították, hogy a zöldkagylóban található mukopoliszacharidok (MPS) nagymértékben hozzájárulnak a sejtek növekedéséhez és az ízületi folyadék termelődéséhez.

A glükozamin gátolja egyes porcbontó enzimek hatását is, amivel lassítani tudja, vagy akár teljesen képes megállítani a porcok pusztulásának folyamatát. A glükozamin javítja az ízületi folyadék viszkozitását, valamint komoly gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

A kutatók szerint a zöldkagylóban lévő glükozamin felhasználásával táplálhatóak a porcok, növelhető a porcokat körülvevő folyadék mennyisége, illetve a porckopás is megelőzhető lehet.

A zöldkagyló akár már 3 heti rendszeres fogyasztás után képes normalizálni az ízületi nedvek termelését, ezáltal könnyebbé teheti a mozgást, illetve nagymértékben csökkentheti az ízületek és csontok recsegését, ropogását és az ehhez kapcsolódó fájdalmakat is.

Ráadásul az egész testben egyszerre, minden ízületnél és porcnál eléri ezt a hatást, tehát mindenhol normalizálódik az ízületi nedvek termelése, így minden ízületben javul a kötőszövetek rugalmassága.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: