A lizin, mint esszenciális aminosav a tapasztalatok szerint általános és specifikus hatásokkal is rendelkezik. Az általános immunerősítés mellett vírusellenes és csonterősítő is. Az érrendszer karbantartásával, a plagképződés csökkentésével, a kollagénszintézisben, kalciumfelvételben játszott szerepe eredményeként jelentősen hozzájárul a szervezet megfelelő működésének fenntartásához.

 

A megfázás megelőzése és kezelése

Az L-lizin esszenciális aminosav és a C-vitamin általános immunrendszer erősítő hatására a kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling hívta fel a világ figyelmét. A rendszeres C-vitamin és lizin fogyasztás hasznosságát könyvei és cikkei mellett állandó aktivitása és egészségi állapota is bizonyította. 93 éves korában bekövetkezett halála után az általa alapított intézetben folytak tovább a kutatások az L-lizin és a C-vitamin vírusellenes és immunrendszert erősítő hatásának vizsgálatában.

A legtöbb közlemény a herpesz vírus által okozott tünetek kezelésével, a csontritkulás megelőzésével és az érszűkületek kezelésében elért eredményekkel foglalkozik. Az újonnan felbukkanó vírusos megbetegedések kezelésénél is az első sikereket a lizinnel történő kezelésekkel érték el, például az A-típusos tüdőgyulladás (SARS) kezelésének Dr. Matthias Rath szerint ma is ez a leginkább hatásos módja.

A torokfájással kezdődő megfázásos tünetek kezelésére az L-lizin kiválóan alkalmas. A fájdalom első tüneteit megérezve 3-4 tabletta 10-15 percen belül általában megszünteti a fájdalmat. Ilyenkor célszerű 1-2 napos lizin kúrát tartani.

Az 500 mg-os tablettából felnőtteknek, napi 3-4*3, gyerekeknek 3*2 tabletta javasolt.A kúrával megakadályozzuk az orrfolyást és a torok fájdalma is teljesen elmúlik.

Lizin

Kinek van szüksége lizin étrendkiegészítők fogyasztására?

A vegetáriánus étrend tipikusan lizin hiányos. A lizinhiány csökkenti a mikroelemek felvehetőségét is. A vegetáriánus étrendnek is több fajtája van. Az ovo-lakto vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, azok kevésbé veszélyeztetettek. A növényi fehérjék viszont tipikusan lizinhiányosak.

Akinek gyakran vannak megfázásos, vírusos megbetegedései, gyakori herpes fertőzése, annak gondolnia kell arra, hogy célszerű lenne a lizinbevitelét növelni.

 

Herpesz-stop!

Az L-lizin esszenciális aminosav étrendkiegészítő készítmények alkalmazásának tapasztalatai a herpes-simplex vírus által kiváltott tünetek kezelésében.

Valamennyien, akik együtt élünk a herpesz vírus által okozott betegséggel, jól ismerjük a kellemetlen kór lefolyását. A herpes simplex vírus támadásának tünetei rendszerint a száj és a szem környékén, az arcon vagy a végtagokon jelentkeznek. Az első tünetek, a kellemetlen viszkető, égető érzés után hólyagok keletkeznek, amelyek nedvedző sebbé alakulnak és egy-két héten keresztül csúfítják el az arcbőrt. A betegség tüneteinek megjelenése általában a szervezet legyengülésekor, megfázáskor vagy nehezen emészthető, zsíros ételek fogyasztásakor számíthatunk.

 

Az L-lizint tartalmazó táplálékkiegészítő készítmények „herpesz stop” hatásúak, azaz abban a fázisban állítják meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését.

Az égető érzés megjelenésekor 3-4 tablettát bevéve a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek. Számos esetben elegendő az első 3-4 tabletta bevétele, ami meg is akadályozza a herpesz megjelenését. Máskor viszont érezzük az első adag kiürülését a szervezetből: a vírus újra támad. Ekkor a második adagot bevéve a jól ismert kellemetlen érzés újra elmúlik, s a 3*3-4 tabletta napi bevételével folytatott 2-3 napos kúra után a tünetek nem térnek vissza, a hólyagok nem alakulnak ki. A betegség későbbi szakaszában, a herpesz megjelenése után kezdve a kezelést a hólyagok nem sebesednek ki és 2-4 nap alatt teljesen visszahúzódnak.

A 2-4 napig tartó kúra sikerességéhez felnőtteknél napi 4-6 gramm L-lizinre van szükség. Ezért 500 mg-os tablettákból felnőtteknek testtömegtől függően, napi 3*3-4, A gyerekeknek történő adagolás meghatározásához segítséget nyújt az alábbi mg/testsúly kg  táblázat: 

 

Milyen kockázata van a túlzott fogyasztásának? 

A lizin, mint fehérjealkotó aminosav természetes anyag a szervezet számára. Valamennyi élőlény használja, s felépíti, vagy más élőlényekből szerzi meg. Minden szervezet rendelkezik azokkal az alapvető mechanizmusokkal, amely révén a lizin beépül a fehérjékbe, amelyekkel a felesleg lebomlik, kiürül a szervezetből. Minden anyag túladagolása persze veszélyes lehet. Akut vagy krónikus mérgezést még nem írtak le. A lizin feleslege a vesén keresztül ürül ki, ezért a vesét terheli meg a nagy dózisú, napi 20 g-nál több lizin rendszeres, hosszú távon történő bevitele. Terhes anyák számára jelenleg nem javasolják a lizin fogyasztását, mivel hiányzik az elegendő tudományos adat a veszélytelenségének megítélésére.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: