A bokrosgomba, japán nevén maitake, vagyis a „táncoló” gomba a szóbeszéd szerint arról kapta a nevét, hogy aki ilyen gombát talált, örömében rögtön táncra perdült. A gyógygombák között ma is különleges helyet foglal el kivételes tápanyagtartalma és az egészségre gyakorolt rendkívül kedvező hatásai miatt.

Maitake, bokrosgomba

A gyógygombák mindegyikére jellemző, hogy gyógyászatilag aktív poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek jelentős mértékben aktivizálják az immunrendszert, ezért szinte minden betegségnél segítik a szervezetet az ellenálló képesség növelésével és a védekező rendszer megerősítésével. A bokrosgomba az immunrendszer erősítése mellett olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a vércukorszintre, a vérnyomásra, felveszik a harcot a csontritkulás ellen, méregtelenítik a májat, és segítenek a kialakulásának megelőzésében, illetve a kezelésében.

A bokrosgombának magas a protein- és lektintartalma, sok nukleotidot és guaninsavat tartalmaz. Olyan hasznos telítetlen zsírsavakban gazdag, mint a linolénsav, elaidinsav, einsav, lecitin és foszfinsav. Található benne ergoszterin, amely a D-vitamin előanyaga, rengeteg B-vitamin is, rost, aminosav és nélkülözhetetlen ásványi anyagok, többek között kalcium, kálium és magnézium.

 

Hogyan befolyásolja a maitake a vércukorszintet?

A bokrosgomba rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet inzulintermelését, ezzel egyidejűleg csökkenti a vércukorszintet. A diabéteszben szenvedő betegek számára ezért különösen fontos, természetes kiegészítő lehet a szövődmények megelőzésére, és a diabétesz stádiumától függően a betegség súlyosbodásának megakadályozására, az aktuális állapot stabilizálására, javítására. A speciális diéta mellett a testsúlycsökkentést is segíti azzal, hogy csökkenti az étvágyat, gátolja a zsírok felszívódását, lerakódását, miközben ellátja a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal, nyomelemekkel.

A vércukorszint szabályozása mellett a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is normalizálja, csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, miközben a hasznos HDL-koleszterinét a megfelelő értéken tartja.

 

Csontritkulás megelőzésére, kezelésére

A bokrosgomba magas ergoszterintartalmának köszönhetően jelentősen hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. Az ergoszterin a D-vitamin előanyaga, tiszta, növényi eredetű vegyület. Napfény hatására alakul át D-vitaminná, amely elősegíti a kalcium felszívódását, ezért az ergoszterin folyamatos adagolása egész évben biztosíthatja a megfelelő, egészséges csontépítést. A bokrosgomba oszteoporózis, vagyis csonttömeg-vesztés elleni hatása kimagasló, nemcsak megelőzheti a csontritkulást, de a már kialakult betegség kezelésében is fontos szerepet játszik.

Maitake, bokrosgomba

Elpusztítja a sejteket

A maitake egyedi és különleges molekuláris összetételével igen hatásos gyógygomba. Jelentős mértékben serkenti az immunsejteket. A termőtestéből kivont hatóanyagok különösen máj-, tüdő-, prosztata- és esetén bizonyultak eredményesnek. Ez a gyógygomba speciális béta-glukán-tartalmával képes a természetes falósejteket, a fehérvérsejteket aktiválni, amelyek elpusztítják a sejteket, illetve csökkentik az áttéteket. A bokrosgomba hatóanyagai a kiegészítő kezeléseként sikeresen mérséklik, vagy akár meg is szüntetik a kellemetlen mellékhatásokat, és jobb általános közérzetet biztosítanak a betegek számára.

 

Védelem a májzsugorodás és a májrák ellen

A maitake gomba fogyasztása megvédheti a májat mind a hiányos táplálkozás káros következményeitől, mind a túlzott alkohol-, illetve gyógyszerfogyasztás romboló hatása ellen, és megakadályozza a különféle méreganyagok felszívódását. A gomba az immunrendszer megerősítésével a máj méregtelenítő munkáját segíti, elpusztítja a károsodott sejteket, serkenti az egészséges sejtek növekedését, fejlődését. Kiemelkedő szerepe van a májzsugor és a májrák megelőzésében.

 

A tüdőrák megelőzhető!

A tüdőrák okozta halálozások száma hazánkban igen kimagasló a világ többi országához képest. A betegség korai stádiumában a túlélési esély akár 70%-ra is nőhetne, de még a speciális szűrővizsgálatok sem hoztak hatékony betegség-felismerési statisztikát. A megelőzés a leghatékonyabb eszköz a tüdőrák tekintetében, ezért a bokrosgomba kivonata az utóbbi években nagymértékben felértékelődött. A gyógygombában található összetett szénhidrátok, poliszacharidok extra módon erősítik az immunrendszert, védelmet nyújtanak a különböző gyulladásokkal szemben, elpusztítják a baktériumokat, vírusokat, parazitákat. Felismerik a károsodást szenvedett sejteket, és beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait.

A bokrosgomba kivonatáról klinikai kísérletekben azt is kimutatták, hogy még az előrehaladott tüdőrákban szenvedőknél is képes csökkenteni a nagyságát, tömegét, és ezzel egyidejűleg javít a betegek általános állapotán, közérzetén, jelentős életminőség-javulást eredményezhetnek a hosszú távú túlélőknél is. 

Maitake, bokrosgomba

Mellrák elleni küzdelem

A gyógygombák nemcsak a sugár- és káros mellékhatásait képesek csökkenteni, de az immunrendszer megerősítése mellett jelentős -ellenes hatást is kifejtenek.

A a nőket sújtó leggyakoribb típus, ezért a megelőzésnél nagyon fontos a rizikófaktorok megismerése, mert ezek csökkentése nagyban hozzájárul a betegség elkerüléséhez, sőt a meglévő betegség leküzdéséhez is. Az egyik legnagyobb rizikófaktor a túlsúly, amely lényegesen megnöveli az emlő kialakulásának valószínűségét, a már megbetegedett nőknél pedig nagymértékben csökkenti a túlélési esélyeket és az áttétek képződését. A magas inzulinszint még cukorbetegség nélkül is elősegítheti a távoli áttétképződések kialakulását, csökkentheti az emlőban szenvedők túlélési esélyeit.

A maitake gombából több olyan bioaktív vegyületet is kivontak, amelyeknek fontos szerepe lehet a elleni küzdelemben. Poliszacharidjai a sejtek inzulintermelésének fokozásával és a vércukorszint csökkentésével megelőzhetik a magas inzulinszint kialakulását, miközben a gomba jelentős rosttartalmával gondoskodik az étvágycsökkentésről és a gyors emésztésről, zsírégetésről. Ezzel a túlsúly és a magas inzulinszint rizikójának kiküszöbölésében is segítséget nyújthat.

A gyógygomba úgynevezett D-frakciója képes csökkenteni a ráksejtek életképességét, lentinantartalma pedig akár vissza is fordíthatja a sejtek szaporodását, lelassítja és megállítja a növekedését.

A bokrosgomba kivonatának rendszeres fogyasztása segíti a fertőzések, vírusok leküzdését, a bélrendszer épségét, az emésztőrendszer megfelelő működését, és a mérgező anyagok természetes úton való eltávolítását a szervezetből. A betegségek megelőzésében és a gyógyulásban is fantasztikus hatással bír!  Minden korosztály számára biztonságos és mellékhatások nélküli immunrendszer-erősítő, tökéletes a napi szükséges vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-mennyiség biztosítására.

Maitake

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: