A bokrosgomba, japán nevén maitake, vagyis a „táncoló” gomba a szóbeszéd szerint arról kapta a nevét, hogy aki ilyen gombát talált, örömében rögtön táncra perdült. A gyógygombák között ma is különleges helyet foglal el kivételes tápanyagtartalma és az egészségre gyakorolt rendkívül kedvez hatásai miatt.

Maitake, bokrosgomba

A gyógygombák mindegyikére jellemz, hogy gyógyászatilag aktív poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek jelents mértékben aktivizálják az immunrendszert, ezért szinte minden betegségnél segítik a szervezetet az ellenálló képesség növelésével és a védekez rendszer megersítésével. A bokrosgomba az immunrendszer ersítése mellett olyan hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a vércukorszintre, a vérnyomásra, felveszik a harcot a csontritkulás ellen, méregtelenítik a májat, és segítenek a tumorok kialakulásának megelzésében, illetve a daganatos betegségek kezelésében.

A bokrosgombának magas a protein- és lektintartalma, sok nukleotidot és guaninsavat tartalmaz. Olyan hasznos telítetlen zsírsavakban gazdag, mint a linolénsav, elaidinsav, einsav, lecitin és foszfinsav. Található benne ergoszterin, amely a D-vitamin elanyaga, rengeteg B-vitamin is, rost, aminosav és nélkülözhetetlen ásványi anyagok, többek között kalcium, kálium és magnézium.

 

Hogyan befolyásolja a maitake a vércukorszintet?

A bokrosgomba rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet inzulintermelését, ezzel egyidejleg csökkenti a vércukorszintet. A diabéteszben szenved betegek számára ezért különösen fontos, természetes kiegészít lehet a szövdmények megelzésére, és a diabétesz stádiumától függen a betegség súlyosbodásának megakadályozására, az aktuális állapot stabilizálására, javítására. A speciális diéta mellett a testsúlycsökkentést is segíti azzal, hogy csökkenti az étvágyat, gátolja a zsírok felszívódását, lerakódását, miközben ellátja a szervezetet a megfelel tápanyagokkal, nyomelemekkel.

A vércukorszint szabályozása mellett a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is normalizálja, csökkenti a káros LDL-koleszterin szintjét, miközben a hasznos HDL-koleszterinét a megfelel értéken tartja.

 

Csontritkulás megelzésére, kezelésére

A bokrosgomba magas ergoszterintartalmának köszönheten jelentsen hozzájárulhat a csontritkulás megelzéséhez. Az ergoszterin a D-vitamin elanyaga, tiszta, növényi eredet vegyület. Napfény hatására alakul át D-vitaminná, amely elsegíti a kalcium felszívódását, ezért az ergoszterin folyamatos adagolása egész évben biztosíthatja a megfelel, egészséges csontépítést. A bokrosgomba oszteoporózis, vagyis csonttömeg-vesztés elleni hatása kimagasló, nemcsak megelzheti a csontritkulást, de a már kialakult betegség kezelésében is fontos szerepet játszik.

Maitake, bokrosgomba

Elpusztítja a rákos sejteket

A maitake egyedi és különleges molekuláris összetételével igen hatásos tumorellenes gyógygomba. Jelents mértékben serkenti az immunsejteket. A termtestébl kivont hatóanyagok különösen máj-, tüd-, prosztata- és mellrák esetén bizonyultak eredményesnek. Ez a gyógygomba speciális béta-glukán-tartalmával képes a természetes falósejteket, a fehérvérsejteket aktiválni, amelyek elpusztítják a rákos sejteket, illetve csökkentik az áttéteket. A bokrosgomba hatóanyagai a kemoterápia kiegészít kezeléseként sikeresen mérséklik, vagy akár meg is szüntetik a kellemetlen mellékhatásokat, és jobb általános közérzetet biztosítanak a betegek számára.

 

Védelem a májzsugorodás és a májrák ellen

A maitake gomba fogyasztása megvédheti a májat mind a hiányos táplálkozás káros következményeitl, mind a túlzott alkohol-, illetve gyógyszerfogyasztás romboló hatása ellen, és megakadályozza a különféle méreganyagok felszívódását. A gomba az immunrendszer megersítésével a máj méregtelenít munkáját segíti, elpusztítja a károsodott sejteket, serkenti az egészséges sejtek növekedését, fejldését. Kiemelked szerepe van a májzsugor és a májrák megelzésében.

 

A tüdrák megelzhet!

A tüdrák okozta halálozások száma hazánkban igen kimagasló a világ többi országához képest. A betegség korai stádiumában a túlélési esély akár 70%-ra is nhetne, de még a speciális szrvizsgálatok sem hoztak hatékony betegség-felismerési statisztikát. A megelzés a leghatékonyabb eszköz a tüdrák tekintetében, ezért a bokrosgomba kivonata az utóbbi években nagymértékben felértékeldött. A gyógygombában található összetett szénhidrátok, poliszacharidok extra módon ersítik az immunrendszert, védelmet nyújtanak a különböz gyulladásokkal szemben, elpusztítják a baktériumokat, vírusokat, parazitákat. Felismerik a károsodást szenvedett sejteket, és beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait.

A bokrosgomba kivonatáról klinikai kísérletekben azt is kimutatták, hogy még az elrehaladott tüdrákban szenvedknél is képes csökkenteni a tumor nagyságát, tömegét, és ezzel egyidejleg javít a betegek általános állapotán, közérzetén, jelents életminség-javulást eredményezhetnek a hosszú távú túlélknél is. 

Maitake, bokrosgomba

Mellrák elleni küzdelem

A gyógygombák nemcsak a sugár- és kemoterápia káros mellékhatásait képesek csökkenteni, de az immunrendszer megersítése mellett jelents mellrák-ellenes hatást is kifejtenek.

A mellrák a nket sújtó leggyakoribb daganattípus, ezért a megelzésnél nagyon fontos a rizikófaktorok megismerése, mert ezek csökkentése nagyban hozzájárul a betegség elkerüléséhez, st a meglév betegség leküzdéséhez is. Az egyik legnagyobb rizikófaktor a túlsúly, amely lényegesen megnöveli az emldaganatok kialakulásának valószínségét, a már megbetegedett nknél pedig nagymértékben csökkenti a túlélési esélyeket és az áttétek képzdését. A magas inzulinszint még cukorbetegség nélkül is elsegítheti a távoli áttétképzdések kialakulását, csökkentheti az emldaganatban szenvedk túlélési esélyeit.

A maitake gombából több olyan bioaktív vegyületet is kivontak, amelyeknek fontos szerepe lehet a mellrák elleni küzdelemben. Poliszacharidjai a sejtek inzulintermelésének fokozásával és a vércukorszint csökkentésével megelzhetik a magas inzulinszint kialakulását, miközben a gomba jelents rosttartalmával gondoskodik az étvágycsökkentésrl és a gyors emésztésrl, zsírégetésrl. Ezzel a túlsúly és a magas inzulinszint rizikójának kiküszöbölésében is segítséget nyújthat.

A gyógygomba úgynevezett D-frakciója képes csökkenteni a ráksejtek életképességét, lentinantartalma pedig akár vissza is fordíthatja a rákos sejtek szaporodását, lelassítja és megállítja a tumorok növekedését.

A bokrosgomba kivonatának rendszeres fogyasztása segíti a fertzések, vírusok leküzdését, a bélrendszer épségét, az emésztrendszer megfelel mködését, és a mérgez anyagok természetes úton való eltávolítását a szervezetbl. A betegségek megelzésében és a gyógyulásban is fantasztikus hatással bír!  Minden korosztály számára biztonságos és mellékhatások nélküli immunrendszer-ersít, tökéletes a napi szükséges vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-mennyiség biztosítására.

Maitake

Kapcsold termkek:

Kapcsold cikkek: