A máriatövis, avagy ahogy népiesen szokták hívni az őszbogáncs eredetileg Európában volt őshonos növény, ám napjainkban már szerte a világon termesztik és felhasználják gyógyítási célokra.

De nem volt ez másképp régebben sem, hiszen a máriatövist legalább 2000 éve alkalmazza az emberiség, mivel már szerepelt az ókori görög és római emlékekben is, illetve rengeteg középkori gyógynövényeket ismertető dokumentumban is megemlítik. Az emberek már akkor is tisztában voltak a máriatövis májra gyakorolt pozitív hatásaival, amelyeket manapság már számtalan tudományos eredmény is igazol.

A máj legfőbb segítője

A máriatövis kivonata lenyűgöző módon képes támogatni a máj egészségét és működését, ugyanis egyaránt erősíti és védelmezi a májsejteket, illetve kiemelkedő hatékonysággal méregteleníti a májat, mivel elősegíti a toxikus anyagok feldolgozását és kiürítését.

A máriatövis be tudja indítani a máj stagnáló energiáit, valamint hidratálja a nyálkahártyákat, ezáltal igen kedvező hatású vese és húgyhólyag problémák esetén. A máriatövis rendkívül hatékony lehet bőrgyulladások fennállásakor, de a depressziós tüneteket is képes enyhíteni.

A máriatövis leginkább a benne található nagy mennyiségű szilimarinnak köszönheti kivételes májtámogató hatásait. A máriatövisben található még szilibilin, szilandrin, szteroidok és flavonoidok is.

Egyébként a máriatövis olyannyira összetett, hogy a kutatók még napjainkban is élénken vizsgálják, mivel folyamatosan újabb és újabb, az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásait bizonyítják be.

Májunk egészsége létfontosságú számunkra

Májunk nem csupán a legnagyobb belső szervünk, és közel sem „csak” a méregtelenítési folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, mivel ezen felül még több 100 féle létfontosságú funkcióban vesz részt a testünkben. Így túlzás nélkül állítható, hogy az általános egészségi állapotunk egyik legfontosabb alappillére, hogy májunk egészséges legyen, és megfelelő hatékonysággal legyen képes ellátni feladatait.

A máj legfontosabb funkciói között van az anyagcsere felügyelete, a vitamin és ásványianyag ellátás biztosítása, a koleszterinszint szabályozása, illetve az optimális testsúly megőrzésében is kulcsfontosságú, hiszen epét termel a zsírok lebontása érdekében.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy májunk kivételes regenerálódási képességgel van megáldva, hiszen ha valamelyik részén károsodás éri vagy valamilyen fertőzés támadja meg, akkor hamar képes helyrejönni önmagát meggyógyítva. Persze ha az egész máj károsodik, akkor már sokkal nehezebb a helyzet, ezért is érdemes a lehető legjobban vigyáznunk májunk egészségére.

A máj legfontosabb feladata a szervezetünkbe kerülő mérgező, toxikus anyagok semlegesítése. Ezáltal támogatja szervezetünk belső kémiai egyensúlyát, mivel a bélből felszívott anyagokat kiválasztja és lebontja. Ha ezt a feladatot nem látná el, akkor ezt igen hamar megsínylené egészségünk.

Így támogatja egészségünket a máriatövis

Májunk egészsége tehát abszolút létfontosságú számunkra, a máriatövis pedig éppen májunk működését segíti, ezáltal alapvetően járul hozzá szervezetünk egészségének megőrzéséhez.

Májunknak pedig szüksége is van a támogatásra, mivel bár képes bizonyos fokú regenerálódásra, de a mai életvitelünk mellett, májunk már nem tudja kezelni ezt a megnövekedett mennyiségű káros anyagot, hiszen naponta akár több ezer féle mérgező vegyi anyag is bekerülhet a szervezetünkbe.

A máriatövis széles körűen és komplexen támogatja májunk működését, és tapasztalatok szerint fogyasztásával jó eredmények érhetőek el májgyulladások, májzsugor, zsírmáj esetén, májrák fennállásakor pedig képes lehet csökkenteni a fájdalmakat és a tüneteket.

Ha rendszeresen fogyasztjuk a máriatövist, akkor helyreállíthatjuk a májfunkciókat és a normál májműködést, illetve biztosíthatjuk a testünkben jelen lévő méreganyagok semlegesítését és eltávolítását.

A máriatövis elképesztően hatásos méregtelenítő képességgel van megáldva, tehát jelentősen támogatja rengeteg féle szintetikus és vegyi anyag kivezetését a testünkből, így többek között a különféle nehézfémekét, az alkoholét vagy a paracetamolét is.

A szilimarinban lévő antioxidáns hatású flavonoglikánok bámulatos módon képesek helyreállítani a májsejtek károsodásait, amiket például alkohol vagy egyéb mérgező anyagok okoztak.

A szilimarin meg tudja változtatni a májsejtek külső rétegét, ezáltal pedig képes megakadályozni, hogy bizonyos mérgező anyagok behatoljanak a máj belsejébe. Továbbá támogatja a májsejtek növekedését, valamint a vese működésére is kedvezően hat.

A szilimarin erélyes antioxidánsként semlegesíteni tudja a szabadgyököket a teljes szervezetben, illetve a gyulladások csökkentésében is az élen jár, így enyhítheti például a colitis vagy a fekélyek tüneteit is.

A szilimarin körülbelül 25-30%-kal fokozza a fehérjeszintézist, ami azért rendkívül lényeges számukra, mivel a fehérjék a sejtfalak kulcsfontosságú alkotórészei, de elengedhetetlenek az enzimfolyamatokban is.

A máriatövisben lévő szilibilin ugyancsak nagymértékben hozzájárul a máj és a vese egészségéhez. Teszi mindezt olyan hatékonyan, hogy komoly gombamérgezések esetén is meg tudja védeni őket a súlyos károsodástól.

A máriatövis fokozza az epe termelését, ezáltal puhítja a székletet, illetve enyhe hashajtó hatást is kifejt, amely képességek által javítja a vastagbél működését. A máriatövis növeli az epe oldhatóságát, ezáltal támogatja a keringését, csökkenti az epe koleszterinszintjét is, így hatékony segítséget nyújthat epekő és epehólyag-betegségek esetén is. A máriatövis hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez is a koleszterinszint optimalizálásával.

A máriatövis segíthet a könnyebb fogyásban, valamint az ideális testsúly elérésében és megtartásában, mivel hatására a zsír hamarabb metabolizálódik, aminek köszönhetően sokkal gyorsabban és könnyebben számolhatóak fel a felesleges zsírpárnák testünk valamennyi részéről.

A máriatövis fogyasztásával hatékonyan léphetünk fel az olyan bőrproblémák ellen is, mint a pikkelysömör, az ekcéma, az akne vagy a száraz és repedezett bőr.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: