A Közel-Kelet bővelkedik fekete aranyban, de úgy néz ki, egy komoly gyógyhatással rendelkező olajat is felfedez a jelenkor. Érdekessége, hogy mindezért még a föld mélyére sem kell ásni: egy törékeny kékvirágú gyógy- és fűszernövény szénfekete magja adja a gyógyító potenciált.

Megvan az allergia ellenszere? - Időtálló gyógyítás: a feketekömény

Nem új felfedezésről, sokkal inkább egy újrafelfedezésről van szó, hiszen a feketekömény (Nigella sativa) az ókor egyik intenzíven használt gyógynövénye volt. A Bibliában Ézsaiás könyve 28. fejezetének 24–27. versében találjuk, ahonnan kiderül, hogy már abban a korban, vagyis az i. e. 8. században is termesztették. Ézsaiástól az elegyengetett felszínre szórt magok „cséplésének” módját is megtudhatjuk: nem állati erővel vontatott cséplőszánnnal, hanem bottal csépelték. A magokért ma már nem kell a Közel-Keletre utazni, a vetőmagokat az internetről is beszerezhetjük, „termesztett” vagy „kerti katicavirág” néven.

A Biblián kívül az iszlám világ közkedvelt gyógynövényei között is megjelenik. Azt tartják, hogy rendszeres fogyasztásával minden betegség gyógyítható, kivéve az öregedés és a halál. Az egyiptomi orvoslás is említi, sőt, a régészek tárgyi bizonyítékot is találtak arra, hogy Tutanhamon fáraó sírjánál be volt készítve a túlvilági élethez.

A régi görögöknél melanthion néven találjuk meg Hippokratész és Dioszkoridész leírásaiban. A rómaiknál pedig idősebb Plinius Naturalis Historiájában található meg, gith néven. A leírás szerint a kígyók és skorpiók marása elleni gyógyszerként alkalmazták, méz és ecet keverékében. (Egy esetleges kígyómarás esetén ezt azért nem javasolnánk.)

Komolyra fordítva a szót, nézzük meg ez ideig mit tudott igazolni a tudomány, mivel a feketeköménnyel már számos vizsgálatot végeztek. Hatóanyagként számos (közel 100) összetevőjét azonosították, tehát a hatásaiért nem egy komponens, hanem több, vagy azoknak összjátéka a felelős. Nem mindegy, hogy a vizsgálatot a magkivonattal vagy az olajjal végezték, mivel ezek a komponensek más-más spektrumát tartalmazzák.

Megvan az allergia ellenszere? - Időtálló gyógyítás: a feketekömény

A feketeköményről általánosságban elmondható, hogy a következő területeken alkalmazzák: erősíti az immunrendszer védekezőképességét, valamint antihisztamin (allergia esetén), gyulladáscsökkentő, antidiabetikus, magas vérnyomás-, és antimikrobás hatását használják ki. Az antimikrobás hatást a feketekömény nyers kivonatával végzett kísérletek során igazolták, a gyomorvédő hatás vizsgálatát pedig a feketekömény olaj és feketekömény kivonat egyik fő komponense, a timokinonnal együtt végezték. Jó példa arra is, hogy más-más részei produktumai a növénynek más hatásprofillal rendelkeznek. Kiemelkedő az antihisztamin szerű hatása, mivel ezen a területen kevés a természetes segítség. Tehát nem gyógyítja meg az allergiát, de segítség lehet az allergiás megbetegedések tüneti kezelésében.

A feketekömény olajban rejlő hihetetlen gazdag gyógyító forrásokra derült fény eddig, de minden bizonnyal még nem vagyunk a történet végén, ezért érdemes a vizsgálatokat figyelemmel kísérni.

Kapcsolódó termékek: