Mindenki szeretne vonzó alakot és hosszantartó egészséget, aminek az ideális testsúly elérése és megtartása egyik alapvető feltétele. Ha elérjük a számunkra megfelelő testsúlyt, nemcsak a külsőnk formálódik, de sok betegséget is elkerülhetünk. Mégis mennyi az ideális testsúly, és milyen tényezők befolyásolják?

Leginkább a BMI testtömeg-indexet használják mérőszámként, s bár természetesen egyénenként eltérhetnek az értékek, mégis ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek. A BMI szerint a testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így kaphatjuk meg azt a mutatószámot, amely irányt adhat a számunkra ideális állapot eléréséhez.

Ha a testtömeg-index 18,5 és 24,99 közötti értéket mutat, testsúlyunk a normális kategória esik. 18,5 alatt sovány, 25 és 29,99 között túlsúlyos, 30 fölött elhízott, 40 fölött pedig extrém túlsúlyt jelez a BMI.

Mennyi az ideális testsúly?

 

Az egészséges testsúly számításánál a magasság és a kilók száma mellett figyelembe kell venni a kort, a nemet, a testtípust, az izom és zsír arányát, a csontsűrűséget és az általános egészségi állapotot is. Egy profi sportoló testtömeg-indexe természetesen nem hasonlítható össze például egy ülőmunkát végző, sokat betegeskedő személy értékeivel. Azonban, ha változtatni szeretnénk a külsőnkön, fogyni vagy éppen hízni szeretnénk, akkor a BMI optimális kiindulási pont lehet.

Az alacsony testtömeg-index figyelmeztethet arra, hogy a hiányos táplálkozás hamar megnövelheti bizonyos betegségek kockázatát. Az alultápláltság miatt szervezetünk nem jut elég energiához, vitaminhoz és ásványi anyaghoz, nem tud megfelelően működni. Hosszú távon ez súlyos problémákhoz vezethet, ideje egészségesebben és bőségesebben táplálkozni, többet mozogni.

A túlsúlyosaknak érdemes megmérniük a derék-körfogatukat is, mert ez a szám utalhat a lerakódott zsír egészségügyi vonatkozásaira is. Egy időben elkezdett fogyókúrával megelőzhető a kóros elhízás, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulása, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Mennyi az ideális testsúly?

 

Sokan nem is veszik észre, hogy az éveken át lerakódott felesleges kilókkal már az elhízottak csoportjába kerültek, ahol az átlagosnál nagyobb a kockázata a szívinfarktusnak, agyvérzésnek, tüdőbajnak és a nek. A hormonháztartás is könnyebben felborul, és súlyos panaszokat okozhat. Az életmódváltás feltétlenül szükséges!

Extrém elhízás esetén már az orvosi segítség is elkél, mert valószínűleg több tünet, betegség mutatkozik, és ha sürgősen nem változtatunk a helyzeten, életünket több évvel is megrövidíthetjük.

Ha elérjük és megtartjuk ideális testsúlyunkat, azzal az egészségünkért is sokat teszünk. A BMI egy jó irányszám arra vonatkozóan, hogy milyen testsúlyt érdemes megcéloznunk, ami magasságunknak, életkorunknak és általános állapotunknak is megfelelő. Ha ettől jelentősen eltér jelenlegi értékünk, egy személyre szabott életmód programmal, megfelelő táplálkozással, mozgással, a szervezetünk számára szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek megfelelő arányú pótlásával elérhetjük mind az ideális testsúlyt, mind a kívánt egészséget.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: