Mint ahogy neve is mutatja, a szemvidítófű elsősorban a szem számára hasznos gyógynövény. Szemfáradtság, túlerőltetés, szárazság, fényérzékenység, kötőhártya-gyulladás, árpa ellen alkalmazzák, de mindezekben még nem merül ki gyógyhatása.

Mi mindenre jó a szemvidítófű?

A szemvidítófű nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, melyek különösen fontos hatóanyagok a szem számára.

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a megfelelő fényérzékenység szabályozásához, a szürkületben való éleslátás biztosításához. Segít megelőzni a szem kiszáradását, éleslátás elvesztését, az időskori szembetegségek kialakulását.

A C-vitamin az erek rugalmasságát és erősségét biztosító elasztin és kollagén termelődésében vesz részt, megtisztítja az érfalakat, megerősíti a kötőszöveteket.  Antioxidáns tulajdonságával hatékonyan semlegesíti azokat a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek károsodását, öregedését vagy elrákosodását okozhatják.

A szemvidítófű hatóanyagai közé tartoznak még a lignánok, különféle glikozidok, karbonsavak, cserzőanyagok, éterikus olajok, növényi immunanyagok, flavonoidok. B-vitaminokat és E-vitamint is tartalmaz, az ásványi anyagok és nyomelemek közül a vas, jód, szilícium, réz és cink számottevő.

A szemvidítófű gyógyhatása

A szemvidítófű hatóanyagainak antibiotikus és összehúzó hatása feszesíti a sejtfalakat és a szem nyálkahártyáját, ezzel erősítve és javítva a keringést. Csökkenti a kialakult gyulladást, a váladékképződést, védelmet nyújt a felülfertőzések ellen.

Többféle szembetegség, például kötőhártya-gyulladás, szaruhártya-gyulladás, a szemhéj gyulladása, szemszárazság vagy könnyezés, továbbá árpa ellen is hatékony természetes szer. Leggyakrabban a szem elfáradásakor a látás javítására ajánlják, például azok számára, akik sokat ülnek számítógép előtt, sokat vezetnek, légkondicionált helyiségben tartózkodnak vagy száraz levegőjű irodákban, szobákban ülnek naphosszat.

Mi mindenre jó a szemvidítófű?

Pollenérzékenység, szénanátha esetén is segítség a szemvidítófű: jelentősen enyhítheti az allergiás tüneteket, megnyugtatja az irritált, kivörösödött szemet, az égő szemhéjat, a duzzanatokat is lelohasztja.

A szemvidítófű felhasználásának további területei:

 • megfázáskor erős orrfolyásra, hörghurutra, homloküreg- és arcüreggyulladásra
 • torokgyulladásnál toroköblögetésre, gargarizálásra
 • emésztőrendszer és a légzőrendszer nyálkahártya-gyulladásának kezelésére
 • gyomorsav-túltermelés ellen
 • béltisztításra, puffadásra
 • Candida és egyéb gombás fertőzések kiirtására
 • lépmegnagyobbodásra
 • sebek fertőtlenítésére
 • stresszes életmódnál nyugtató, idegerősítő szerként
 • a rövid és a hosszú távú memória javítására
 • zsíros, korpás fejbőr tisztítására


Mint látható, a szemvidítófű gyógyereje igen széles körű , ezért az otthoni patikában mindenképpen ott a helye. Biztonsággal alkalmazható gyógynövény, de felhasználásakor be kell tartani a maximális higiéniai követelményeket, különösen, ha a szem kezeléséről van szó.

Belsőleg leforrázva, teaként fogyasztható, külsőleg lemosóként, borogatásként, vagy helyileg, szemcsepp formájában használható fel.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: