Hogyan működik az ALA?

Az alfa-liponsav jelen van a mitokondriumokban, amik a sejtek energiaközpontjai. Az ALA képes áthatolni a sejtmembránokon, így szinte valamennyi sejtünkre tud hatni, támogathatja a B-vitaminokat, hogy kifejthessék hatásukat a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserére. Ez a különleges tápanyag egyébként egyaránt oldódik vízben és zsírban is.

Az alfa-liponsav nélkülözhetetlen anyag az emésztéshez, a tápanyagok felszívódásához, az energiatermeléshez, mivel támogatja az enzimeket abban, hogy energiává alakítsák át a tápanyagokat.

Az alfa-liponsav egy rendkívül erős antioxidáns hatású vegyület, mely által hatékonyan védelmezi sejtjeinket a szabadgyökök sejtkárosító hatásaival szemben. Emellett különösen hasznos és bizonyított tulajdonsága, hogy képes megakadályozni a vírusok szaporodását a testünkben, így fogyasztásával gyorsítható a gyógyulás vírusos megbetegedés esetén, sőt, még az AIDS kezelésében is hatékonynak találták.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az alfa-liponsav nagyságrendekkel hatékonyabban képes felszívódni éhgyomorra, így célszerű ennek megfelelően fogyasztani.

Az ALA étrend-kiegészítőként való fogyasztása egyre szélesebb körbe elterjedt, ami nem is csoda, hiszen támogatható általa a cukorbetegség kezelése, a fogyókúra, a bőr egészsége, a memóriánk megőrzése is egyéb egészségügyi előnyök mellett.

Sportolók és testépítők számára az ALA azért lehet igen hasznos, mivel növeli az izomsejtek glükóz és kreatin felvételét is.

Melyek az alfa-liponsav legfontosabb hatásai szervezetünkben?

Vércukorszint szabályzása

Az ALA inzulin-utánzó anyagként viselkedik, így képes csökkenteni a vércukorszintet. Emellett támogatja az inzulin felvételét is, ezáltal kivételesen hasznos lehet időskori diabétesz esetén.

Bizonyos tanulmányok szerint az alfa-liponsav támogatja a vércukorszint szabályozását, illetve a koleszterinszint beállítását is a szervezetünkben.

Ráadásul azt is megállapították, hogy az ALA képes csökkenteni a cukorbetegség gyakori kísérőjeként fellépő idegkárosodás tüneteit is, mint például a fájdalmakat, a zsibbadást vagy a bénulást.

Gyulladáscsökkentés

Egy 2018-ban megjelent elemzésben arról írnak, hogy az alfa-liponsav nagymértékben tudja csökkenteni azt a C-reaktív fehérje (CRP) szintet, ami egy olyan gyulladásjelző, mely krónikus gyulladás jelenlétét mutathatja a szervezetben. A CRP szintje magas szokott lenni olyan krónikus betegségek esetén is, mint például a cukorbetegség vagy a .

Támogathatja a súlycsökkentést

Az ALA segíthet a fogyásban is, bár egyelőre inkább csak feltételezések szerint. Egy állatmodelleken végzett kísérlet során arra jutottak, hogy az alfa-liponsav úgy segíthet a testnek a kalóriák elégetésében, hogy képes javítani a vázizom energia-anyagcserét.

Azonban tanulmányok kimutatták, hogy az ALA igen csekély mértékben járul hozzá a túlsúly leadásához, mivel például egy 2018-ben készült elemzés szerint azok a személyek, akik alfa-liponsav tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztottak csupán kevesebb, mint 1 kg-ot veszítettek a súlyukból, ráadásul nem változott számottevően a derékkerületük sem.

Csökkentheti az emlékezetvesztés esélyét

 A kor előrehaladtával egyre nagyobb károkat képes okozni szervezetünkben az oxidatív stressz, és különösen negatív hatással lehet az agy egészségére, így az emlékezőképességet is jelentősen ronthatja.

Az alfa-liponsav tanulmányok szerint csökkentheti az Alzheimer-kór előrehaladását, méghozzá a kutatók szerint azért, mivel az ALA jótékonyan hat a vércukorszint anyagcserére és az inzulinrezisztenciára, ami azért fontos, mivel a diabétesz az Alzheimer-kór egyik kockázati faktora.

A szívbetegségek rizikójának csökkentése

Az oxidatív stressz a szívbetegségek egyik legfőbb oka, az ALA pedig erős antioxidáns hatásával képes csökkenteni az oxidatív stressz negatív hatásait a testünkben.

Számtalan véletlenszerű, kontrollált vizsgálat eredménye tükrében megállapítható, hogy az alfa-liponsav képes csökkenteni a rossz, vagyis az LDL-koleszterint szintjét, ami a szívbetegségek kialakulásának másik fő kockázati tényezője.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: