Miért fontos a fejlődésben lévő gyermekek számára az omega-3?

Az agy és idegrendszer legintenzívebb fejlődési szakasza a születés előtti harmadik trimesztertől körülbelül 14 éves korig tart. A gyermekek egészséges fejlődéséért ebben a periódusban tehetjük a legtöbbet, lerakhatjuk sikeres jövőjének alapjait. Ebben az időszakban a megfelelő képességfejlesztés mellett rendkívül fontos, hogy támogassuk az agyat és az idegrendszert a megfelelő fejlődésben. Ehhez pedig nélkülözhetetlen omega-3 EPA és DHA bevitele is.

Az omega-3 sejtjeink alkotóeleme, egy „jó” zsír, amit a vitaminokhoz hasonlóan szervezetünk nem képes előállítani. Az omega-3 EPA és DHA nagy mennyiségben a tengeri halakban található meg.
Az egészségesen fejlődő idegrendszernek köszönhető a nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedés is.

Hogyan hat a fejlődésben lévő gyermekekre az EPA és a DHA?

Az omega-3 zsírsav – antioxidáns hatásai mellett – kifejezetten jó hatással van a fejlődésben lévő gyermekekre. Jótékony tulajdonságai miatt napjainkban nagyon megnőtt az érdeklődés iránta.

Az EPA és a DHA elsősorban az agy, az idegrendszer és a szemek, tehát a látás normál fejlődését támogatják. Ez a két tápanyag az agyban és a retinában található meg a legkoncentráltabb formában, emiatt rendkívül fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezetben. Hiánya ugyanis különböző betegségeket vagy fejlődési rendellenességeket idézhet elő.

DHA fontos része a szemben található retinának, és emiatt szerepet játszhat a fejlődésben lévő gyermek a vizuális képességeinek, illetve a normál szemfunkcióinak kialakításában.

A terhesség alatti megfelelő omega-3 kiegészítés segíthet az anyának és a magzatnak fenntartani a megfelelő, egészséges szellemi funkciókat. Az omega-3 zsírsav gyermekkorban segíti a kognitív és a tanulási funkciókat.

Az omega-3 zsírsav az agy egyik legfontosabb tápláléka. Segít az egészséges memória fenntartásában, hozzájárul a megfelelő szellemi erőhöz, illetve az egészséges agyi funkciók fenntartásához is. Fontos szerepe van a szellemi és kognitív funkciók megfelelő működésében.

Ezek a tápanyagok egytől egyig a szellemi és agyi funkciókat támogatják. Ennek köszönhetően pedig segítik a gyermeket megfelelő mentális fejlődésben. Rendszeres fogyasztásával javulhat a gyermek memóriája, koncentrációs és problémamegoldó képessége, könnyebbé válik számára az olvasás és a tanulás! Így magabiztosabbá válik, és a mindennapok kihívásaival könnyebben birkózik meg.

>>> Kifejezetten gyerekeknek készült Vitaking Omega-3 Kids gélkapszula!

Az alacsony Omega-3 szint a gyermekeknél olvasási és tanulási nehézségekhez vezet

Minél több kutatást végeznek az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban, annál több tudományos tény bizonyítja azt, amit évek óta tudunk: hogy vannak különféle egészségügyi előnyei, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tehát érdemes figyelni rá, hogy az omega-3 szint magas legyen már gyermekkorban is. Miért? Például néhány éve az Egyesült Királyságban lévő Oxfordi Egyetemen tudósok az alacsony omega-3-szint és a tanulási nehézségek között találtak kapcsolatot. Vizsgálataik során az oxfordi kutatók először azt fedezték fel, hogy a 7-9 éves korosztályú gyermekek stabilan alacsony omega-3 szinttel rendelkeznek. Az egyetem sajtóközleménye szerint:

„Továbbá, a tanulmány megállapította, hogy a gyermekek Omega-3 DHA vérszintje (A DHA egy omega-3 zsírsav, ami az agyban található igen magas mennyiségben)” „jelentősen előre” jelezte, hogy mennyire képesek koncentrálni és tanulni.”

A tanulmány eredményeit, melyeket a PLOS One folyóirat közölt, egy szeptember 4-i londoni konferencián fejtették ki.

Az Omega-3 elengedhetetlen, de a test nem állítja elő

Dr. Alex Richardson és Paul Montgomery professzor közös tanulmánya az egyik első olyan kutatás publikációja, mely az Egyesült Királyság tanulóinak az omega-3 vérszintjét vizsgálta. Az omega-3 zsírsavak, melyek megtalálhatók a tengeri halakban, a tenger gyümölcseiben és az algák bizonyos formáibana kutatók alapvető fontosságúnak találták az agy működéséhez, az egészséges szív- és érrendszer, valamint immunrendszer fenntartásában.

A sajtóközlemény alapján:

A szülők beszámoltak a gyermekek étrendjéről is. Tízből kilenc gyermek csupán egyszer fogyasztott halat hetente, és egy pedig egyáltalán nem evett halat. A kormány irányelvei az egészséges táplálkozáshoz pedig legalább két adag halat ajánlanak hetente. 

A vizsgálatban 493 iskolás gyermek vett részt a hét és kilenc év közötti korosztályból, az Oxfordshire 74 általános iskolájából. A vizsgált gyermekek átlag alatti olvasási készséggel rendelkeztek, a hétéves nemzeti felmérések alapján, vagy tanáraik megítélése szerint. A vérminták elemzése után a kutatók megállapították, az omega-3 szint a vizsgált gyermekeknél rendkívül alacsony volt. Jóval alatta volt az ajánlott minimális szintnek, mely ahhoz szükséges, hogy fenntartsák az egészséges szív- és érrendszert.

Az alacsony omega-3 szint és a csökkent tanulási képességek közötti kapcsolat

„A mintegy 500 diák vizsgálatából azt találtuk, hogy az Omega-3 zsírsavak szintje a vérben „megmutatja” a gyermek viselkedését és tanulási képességét. A magasabb Omega-3 szint, különösen a DHA esetében, jobb olvasási képességgel és jobb memóriával párosult. Ráadásul kevesebb viselkedési problémáról számoltak be a szülők és a tanárok” – mondta Montgomery. „Ezek az eredmények különösen figyelemre méltóak tudva, hogy korlátozott tartományban dolgoztunk, különösen a vér DHA tekintetében, de az olvasási képesség szempontjából is. Hiszen ezeknek a gyermekeknek körülbelül kétharmada még mindig az életkoruk alatt olvasott, amikor értékeltük őket.” – mondta. „Az ilyen alacsony Omega-3 szint hosszabb távú egészségre gyakorolt hatása nyilvánvalóan nem ismert. De ez a tanulmány azt sugallja, hogy sok, ha nem a legtöbb brit gyermek valószínűleg nem jut elegendő Omega-3-hoz, pedig mindannyiuknak szüksége van egészséges agyra, szívre és immunrendszerre” – tette hozzá Richardson. „Ez komoly aggodalomra ad okot, mert azt találtuk, hogy az alacsonyabb DHA szint kedvezőtlen viselkedéshez és gyengébb tanulási képességekhez kapcsolódik ezeknél a gyerekeknél.”

Folytatva, azt mondta: „A legtöbb gyermeknél az omega-3 szint olyan alacsony volt, ami egy felnőttnél magas szívbetegség kockázatot jelentene. Ez összhangban volt a szülők jelentéseivel. A legtöbbjük nem tudta biztosítani a megfelelő heti halfogyasztást. Ráadásul csak nagyon kevesen szedtek táplálék-kiegészítőként Omega-3-at.” A kevés halfogyasztás Magyarországon éppúgy (ha nem nagyobb) probléma, mint a brit gyermekeknél.  Amennyiben gyermeke nem eszik elég halat, érdemes étrend-kiegészítővel pótolni!

Forrás:

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: