A gyakran emlegetett „elsavasodás” tulajdonképpen a szervezet hiányállapotát jelzi. A szervezetbe kerülő savas ételek, mesterséges anyagok, a felhalmozódott salakanyagok közömbösítése plusz feladatot, terhelést jelent a belső szervek számára, és ezek lúgosítására saját tartalékokból, például a csontokból vonják el a szükséges anyagokat. A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok vészes csökkenése ellen egy alapos lúgosító kúrával és ésszerűen összeválogatott étrenddel védekezhetünk.
Miből ismerhetők fel az elsavasodás jelei?
A szervezet sav-bázis egyensúlyának pontos megállapítása nehéz feladat, általában a különböző testi és pszichés tünetek, panaszok mutatnak rá a problémára:
- állandó fáradtságérzet, kimerültség
- idegesség, szorongás, depresszió
- ízületi gyulladások fellépése, súlyosbodása
- izomfájdalmak, görcsök
- a koncentrálóképesség csökkenése, gyakori fejfájás
- elhízás, nehéz fogyás
- emésztési problémák, elhúzódó hasmenés, székrekedés
- allergiás reakciók
- fokozott fogszuvasodás
- a bőr, a haj és a köröm elváltozásai (narancsbőr, ráncosodás, pattanások, mitesszerek, hajhullás)
- gyengülő immunrendszer, visszatérő, gyakori fertőzések
A szervezet elsavasodását döntő mértékben a helytelen táplálkozás, a rendszertelen étkezés vagy éppen az állandó fogyókúrás próbálkozások okozhatják, emellett a kevés folyadék, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgáshiány, a stresszes életvitel is nagymértékben befolyásolja.
Az elsavasodás gyakran gyomor- és bélrendszeri problémákhoz, gyomorégéshez, reflux kialakulásához, emésztési zavarokhoz vezethet. A csontokból elvont ásványi anyagok jelentősen megnövelik a csontritkulás kockázatát, az ízületek és a porcok gyors kopását. A savas közeg kedvez a gombák elszaporodásának, a candidának, a paraziták megjelenésének is. Intő jel lehet a bőr állapotának romlása, a kötőszövet gyengülése, az ekcéma, a seborrhea és egyéb bőrbetegségek megjelenése, illetve a körmök töredezése, elszíneződése, a fokozott hajhullás, foltos kopaszodás. A szervezet túlzott savassága a pajzsmirigy-betegségek, az inzulinrezisztencia, a diabétesz kialakulásának is nagymértékben kedvez.
A szervezet elsavasodása viszonylag egyszerűen megszüntethető és helyreállítható. A legfontosabb az étkezési szokások megváltoztatása, több lúgosító étel fogyasztása. Fontos, hogy az elfogyasztott ételek, italok, illetve az étrendkiegészítők megfelelő mennyiségben tartalmazzák a legfontosabb ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot, káliumot, nátriumot, szelént, cinket és jódot. A tehermentesítéshez, a lúgosításhoz az az ideális, ha az elfogyasztott táplálék mintegy 70-80%-a lúgos.
A lúgosítás természetes katalizátorai
Néhány gyógynövény kiemelten segíti, gyorsítja a káros anyagok kiürülését a szervezetből, ezek akár kúraszerűen, vagy rendszeres fogyasztásra is javasoltak az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése céljából.
A zöld növények a legkiválóbb lúgosító ételek, könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rostokkal, továbbá klorofillal és enzimekkel töltik fel a szervezetet, melyek semlegesítik a vérben és a szövetekben felgyülemlett savakat. A spirulina rendkívül gazdag klorofillban, segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden területét. Klorofilltartalma hatékonyan lúgosítja a szervezetet, normalizálja az anyagcserét és az emésztést. Rendszeres vagy kúraszerű fogyasztása segít helyreállítani túl sok hús, cukros üdítő, édesség és készétel által savas irányba tolt pH-értéket.
Intenzíven méregtelenít, már néhány nap elteltével elindítja a lerakódott salakanyagok kiürítését, a sejtekben megrekedt méreganyagok, felesleges melléktermékek eltávolítását. Hozzásegít a súlyfelesleg folyamatos leadásához, a normális széklethez, felszabadítja a szervezet lekötött energiáit. Elsöpri a fáradtságot, nagyobb munkabírást és betegségekkel szembeni ellenálló képességet eredményez.
Hatékony kiegészítő azok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Pótolja a napi vitamin- és ásványianyag-szükségletet, szabályozza az emésztést. A szervezet elsavasodásával járó betegségeknél, például fekélynél, candidánál, allergiánál enyhíti a tüneteket, leköti a felesleges gyomorsavat, és még a fogszuvasodási hajlamot is csökkenti.
Kitisztítja a szervezetet, különösen a kiválasztórendszerre van jótékony hatással. Salaktalanít, méregtelenít, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért ízületi bántalmak ellen is hatásos. A csalán nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt, erős lúgosító hatással bír. Ajánlott gyomorsav-túltengésnél, refluxnál, hólyag- és vesehomokra, kőképződés ellen. Magas kovasavtartalma a csontokat és a kötőszöveteket is erősíti.
A máj méregtelenítő munkáját segíti egészen kivételes módon. A benne található szilimarin nevű vegyület megakadályozza a májat károsító anyagok, gyógyszerek, mérgek bejutását a sejtekbe. Erős antioxidáns hatásával a már károsodott májszöveteket is regenerálják, gyorsítja gyógyulását, helyreállását.
Normalizálja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, az egyik legjobb vérképző, vértisztító növény. Szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait, meggátolhatja a sejtek szaporodását. Tisztító hatása a meghűléses, vírusos lebetegedések elleni védekezésben kimagasló, óvja a nyirokrendszert, csökkenti a gyomor és a bél irritációit.
Kapcsolódó cikkek:
- A leghatékonyabb méregtelenítő gyógynövények
- Tőzegáfonya - húgyúti fertőzés és gyulladás ellen
- Milyen tünetekkel jár az IR és hogyan kezelhető?
- Mire ügyeljen, ha laktózérzékeny?
- A változókor - menopauza - tüneteinek enyhítése
- Természetes segítség gyomorégés, reflux ellen
- A candida-fertőzés tünetei és természetes kezelése
- Gyógynövények és fűszerek a cukorbetegség kezelésében
- Természetes megoldás a magas vérnyomás ellen
- Magas koleszterinszint csökkentése természetes módon