Sokszor esik szó arról mind a betegségek kialakulásánál, kezelésénél, mind a megelőzés fontosságánál, hogy mennyire kiemelkedő szerep jut az antioxidánsoknak a szabadgyökök megkötésében. Mik is azok a szabadgyökök, miért károsak, hogyan fejtik ki hatásukat az antioxidánsok, és milyen forrásból biztosíthatók a szervezet számára?

antioxidans1

A szabadgyökök természetes élettani folyamatként keletkeznek a szervezetben, az a szerepük, hogy védelmet nyújtsanak a káros mikroorganizmusok ellen. Azonban ha kóros mértékben elszaporodnak, a sejtek ellen fordulnak, azokat is megtámadják, károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat is. Olyan folyamatot indítanak el, amiben az egészséges sejtek működése zavart szenved, ezért számtalan betegség elindításában részt vehetnek, például idegrendszeri zavarok alakulhatnak ki, felgyorsulnak az öregedési folyamatok, károsodik a szív- és érrendszer, a szem, a tüdő, rosszindulatú sejtek burjánzanak el.

A szabadgyökök elszaporodásának sokféle oka lehet, elsősorban az immunrendszer gyengülése, a környezeti ártalmak, a káros szenvedélyek, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, az egészségtelen életmód. Bizonyos helyzetekben, például stresszes időszakokban, betegségek alatt a szabadgyökök száma szintén jelentősen megnőhet, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni ellenük.

Az antioxidánsok szerepe

Az antioxidánsok  megelőzik, illetve lelassítják a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat, amelyek a szabadgyökök elszaporodásához vezethetnek. Az antioxidánsoknak különböző fajtái vannak, ezek általában együttműködve fejtik ki a szabadgyököket semlegesítő hatásukat. A szervezet néhány antioxidánst képes önmaga is előállítani, azonban szükséges kívülről is pótolni a hiányzó mennyiséget.

Az antioxidánsok fő feladata, hogy semlegesítsék a felesleges szabadgyököket, ezzel megállítsák azt a láncreakciót, amely komoly károsodást okozna a szervezet működésében.

A legfontosabb antioxidánsok

Ha a szervet által termelt és a táplálkozás során bevitt antioxidánsok megfelelő mennyiségben vannak jelent a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabadgyökök károsító tevékenységét.

Antioxidáns hatással rendelkező anyagokból igen sok van, vannak köztük vitaminok, ásványi anyagok és egyéb vegyületek. A legfontosabb antioxidánsok az E-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin, a béta-karotin, a koenzim Q10, a szelén, a különféle mikroelemek (például magnézium, cink, mangán, réz) és a bioflavonoidok.

A különböző antioxidánsok különböző típusú szabadgyökök ellen veszik fel a harcot, kombinációjuk nyújtja a lehetséges legnagyobb védelmet. Például az E-vitamin meggátolja a C-vitamin és a béta-karotin oxidációját, a C-vitamin az E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti elő, a bioflavonoidok fokozzák a C-vitamin hatását, megakadályozzák lebomlását, és így tovább.

Antioxidáns források

Az antioxidánsok egy része csak kívülről, főként növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe, ilyenek a vitaminok többsége, a flavonoidok, más része a szervezetben képződik, például az enzimek és a szőlőcukor.

A helyes táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában és számos betegség megelőzésében. A szervezet nem képes előállítani bizonyos tápanyagokat, amelyek szükségesek a normális növekedéshez, fejlődéshez, az egészség megőrzéséhez, ezért kívülről, táplálkozás útján kell folyamatosan bevinni azokat.

antioxidans2

A szervezetben képződő szabadgyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok bevitele közötti egyensúly egészséges, vegyes táplálkozással könnyen megvalósítható. Azonban az élelmiszerekben jelenlévő vitaminok és nyomelemek nem jutnak mindig kellő mennyiségben és minőségben a szervezetbe, hasznosulásukon ronthat a feldolgozásuk (sütés, főzés, hőkezelés), az alapanyagok hiányos minősége, az átlagos étkezés túlzott mértékű cukor- és zsírtartalma, valamint a kevés friss zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Ha táplálkozásunkkal nem tudjuk fedezni a szabadgyökök képződésének megfékezéséhez és hatástalanításához nélkülözhetetlen antioxidánsokat, speciális készítményekkel, étrendkiegészítőkkel pótolhatjuk azokat. Ezek a készítmények jellemzően olyan összetételben tartalmazzák a különböző antioxidánsokat, hogy nemcsak a hiánybetegségek megelőzését biztosítják, de megnövekedett vitamin-, ásványianyag- és nyomelemszükséglet esetén is feltöltik a szervezeteket a szükséges antioxidánstartalommal.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: