Sokszor esik szó arról mind a betegségek kialakulásánál, kezelésénél, mind a megelőzés fontosságánál, hogy mennyire kiemelkedő szerep jut az antioxidánsoknak a szabadgyökök megkötésében. Mik is azok a szabadgyökök, miért károsak, hogyan fejtik ki hatásukat az antioxidánsok, és milyen forrásból biztosíthatók a szervezet számára?
A szabadgyökök természetes élettani folyamatként keletkeznek a szervezetben, az a szerepük, hogy védelmet nyújtsanak a káros mikroorganizmusok ellen. Azonban ha kóros mértékben elszaporodnak, a sejtek ellen fordulnak, azokat is megtámadják, károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat is. Olyan folyamatot indítanak el, amiben az egészséges sejtek működése zavart szenved, ezért számtalan betegség elindításában részt vehetnek, például idegrendszeri zavarok alakulhatnak ki, felgyorsulnak az öregedési folyamatok, károsodik a szív- és érrendszer, a szem, a tüdő, rosszindulatú sejtek burjánzanak el.
A szabadgyökök elszaporodásának sokféle oka lehet, elsősorban az immunrendszer gyengülése, a környezeti ártalmak, a káros szenvedélyek, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, az egészségtelen életmód. Bizonyos helyzetekben, például stresszes időszakokban, betegségek alatt a szabadgyökök száma szintén jelentősen megnőhet, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni ellenük.
Az antioxidánsok szerepe
Az antioxidánsok megelőzik, illetve lelassítják a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat, amelyek a szabadgyökök elszaporodásához vezethetnek. Az antioxidánsoknak különböző fajtái vannak, ezek általában együttműködve fejtik ki a szabadgyököket semlegesítő hatásukat. A szervezet néhány antioxidánst képes önmaga is előállítani, azonban szükséges kívülről is pótolni a hiányzó mennyiséget.
Az antioxidánsok fő feladata, hogy semlegesítsék a felesleges szabadgyököket, ezzel megállítsák azt a láncreakciót, amely komoly károsodást okozna a szervezet működésében.
A legfontosabb antioxidánsok
Ha a szervet által termelt és a táplálkozás során bevitt antioxidánsok megfelelő mennyiségben vannak jelent a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabadgyökök károsító tevékenységét.
Antioxidáns hatással rendelkező anyagokból igen sok van, vannak köztük vitaminok, ásványi anyagok és egyéb vegyületek. A legfontosabb antioxidánsok az E-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin, a béta-karotin, a koenzim Q10, a szelén, a különféle mikroelemek (például magnézium, cink, mangán, réz) és a bioflavonoidok.
A különböző antioxidánsok különböző típusú szabadgyökök ellen veszik fel a harcot, kombinációjuk nyújtja a lehetséges legnagyobb védelmet. Például az E-vitamin meggátolja a C-vitamin és a béta-karotin oxidációját, a C-vitamin az E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti elő, a bioflavonoidok fokozzák a C-vitamin hatását, megakadályozzák lebomlását, és így tovább.
Antioxidáns források
Az antioxidánsok egy része csak kívülről, főként növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetbe, ilyenek a vitaminok többsége, a flavonoidok, más része a szervezetben képződik, például az enzimek és a szőlőcukor.
A helyes táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában és számos betegség megelőzésében. A szervezet nem képes előállítani bizonyos tápanyagokat, amelyek szükségesek a normális növekedéshez, fejlődéshez, az egészség megőrzéséhez, ezért kívülről, táplálkozás útján kell folyamatosan bevinni azokat.
A szervezetben képződő szabadgyökök és a hatástalanításukra alkalmas antioxidánsok bevitele közötti egyensúly egészséges, vegyes táplálkozással könnyen megvalósítható. Azonban az élelmiszerekben jelenlévő vitaminok és nyomelemek nem jutnak mindig kellő mennyiségben és minőségben a szervezetbe, hasznosulásukon ronthat a feldolgozásuk (sütés, főzés, hőkezelés), az alapanyagok hiányos minősége, az átlagos étkezés túlzott mértékű cukor- és zsírtartalma, valamint a kevés friss zöldség és gyümölcs fogyasztása.
Ha táplálkozásunkkal nem tudjuk fedezni a szabadgyökök képződésének megfékezéséhez és hatástalanításához nélkülözhetetlen antioxidánsokat, speciális készítményekkel, étrendkiegészítőkkel pótolhatjuk azokat. Ezek a készítmények jellemzően olyan összetételben tartalmazzák a különböző antioxidánsokat, hogy nemcsak a hiánybetegségek megelőzését biztosítják, de megnövekedett vitamin-, ásványianyag- és nyomelemszükséglet esetén is feltöltik a szervezeteket a szükséges antioxidánstartalommal.
Kapcsolódó termékek:
- Dr. Chen A+D3+K2-vitamin kapszula - 30db - ára: 2 370 Ft
- Dr. Chen Homoktövis + Q10 kapszula - 30db - ára: 2 700 Ft
- Optima Gránátalma koncentrátum - 500ml - ára: 4 490 Ft
- Sanct Bernhard gránátalma extrakt kapszula - 90 db - ára: 5 900 Ft
- Vita Crystal Gránátalma kivonat kapszula - 100 db kapszula - ára: 7 200 Ft
- Vitaking Kalcium citrát + Magnézium citrát + D3-vitamin kapszula - 90db - ára: 2 710 Ft
Kapcsolódó cikkek:
- Természetes C-vitamin-bomba: az acerola
- A memória javítása természetes anyagokkal
- L-karnitin, a fogyókúrázók és sportolók kedvence
- Fekete áfonya, a látáskárosodás, a visszér és a cukorbaj ellenszere
- A bodza, mint természetes gyógyszer
- C-vitamin mellé P-vitamint is!
- Milyen probiotikumot és mennyi ideig érdemes szedni?
- Gránátalma, az antioxidáns gyümölcsbomba
- A folsavhiány súlyos következményei
- Acai Berry - erősíti a szívet, javítja a keringést