A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír csupán néhány éve került a konyhákba, mint sütési-főzési alapanyag, de olyan közkedveltté vált, hogy egyre többen térnek át rá a hagyományos növényi olajok vagy állati zsírok helyett. Akik nem szeretik a kókusz ízét, azok is bátran kipróbálhatják, a kókuszolaj ugyanis nem ad kókuszos utóízt vagy aromát az ételeknek, sütéskor nem terjed erős olajszag, többször felhasználható, sokáig eltartható, és az egészségre különösen jó hatással van.

Kókuszolaj - Kókuszzsír

A kókuszolaj színe fehér, állaga a hagyományos zsírokéhoz hasonló, melegítésre gyorsan megolvad, és a legtöbb növényi olajjal szemben nagyon jól bírja a magas hőmérsékletet. Nemcsak az ételek elkészítésére használható; húsok, halak sütésére, rántottáknál, süteményekbe vaj helyett, de a bőr és a haj ápolására is kiváló, ezért a kozmetikai iparban is jelentős alapanyaggá vált. Otthon is egyszerűen kihasználható minden, az egészséget és a szépséget támogató tulajdonsága.

Miért jobb, mint más zsiradékok?

A kókuszolaj 90 százalékban telített zsírsavakból áll, amelyek azonban különleges összetételüknek köszönhetően nem rakódnak le a szervezetben, nem növelik a vér káros koleszterin szintjét, óvják az ereket, valamint hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez is. Aki hajlamos a hasára hízni, annak ajánlott áttérni a kókuszolajra, mert nem növeli a szervezetben a zsírlerakódást, gyorsítja az anyagcserét, könnyen emészthető, és a benne sütött ételek sem szívják meg magukat sok felesleges zsiradékkal.

Segíti az emésztést

A kókuszolaj kíméletes a gyomorhoz és a belekhez, segíti a káros baktériumok, gombák és egyéb paraziták miatt kialakult emésztési zavarok, főként az IBS megelőzését, kezelését. Rendszeres fogyasztása serkenti a lelassult anyagcserét, gyorsítja a kalóriaégetést, és a pajzsmirigy működésére is pozitív hatással van.

Védi a szív- és érrendszert

A szívbetegségek elkerülésében fontos szerepe van a kókuszolajban található zsírsavaknak. Egyensúlyban tartják a vér koleszterinszintjét, megőrzik az érfalak rugalmasságát. Mivel a kókuszolaj magas hő hatására sem bomlik le, fogyasztásakor nem kerülnek káros, úgynevezett transz-zsírsavak a szervezetbe, amelyek jelentősen növelik a szív- és érrendszer megbetegedéseit.

Kókuszolaj - Kókuszzsír

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A kókuszolaj képes csökkenteni a diabétesz kialakulásának esélyét, javíthatja az inzulinérzékenységet. Zsírsavai inzulin jelenléte nélkül is táplálják a sejteket, nem befolyásolják a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára is ideális a diétás ételek elkészítéséhez.

Antibakteriális hatású, erősíti az immunrendszert

Laurinsav-tartalma erős baktérium-, vírus- és gombaölő hatású, a szervezet méregtelenítésével nagymértékben javíthatja az immunrendszer működését. Az emésztőrendszer és a bélflóra védelme mellett influenza, Candida, láb- és körömgomba ellen is védelmet nyújthat.

Bőr- és hajápolás kókuszolajjal

A kókuszolaj kitűnő hidratáló, erősen tartja a kötőszöveteket, megelőzi a bőr megereszkedését, a ráncok korai kialakulását, elmélyülését, de a már meglévő ráncokat is hatékonyan halványíthatja. A test minden részére kenhető, eltünteti a szem alatti táskákat, nyugtatja a borotválkozás utáni érzékeny bőrt, puhán tartja az ajkakat, véd a káros sugárzás ellen. Kevés cukorral keverve bőrradírként is használható.

Bőrsejt-regeneráló hatása miatt a kókuszolaj apróbb sérülések, sebhelyek és hegek kezelésére is alkalmas. Védőréteget képez a sérült felületen, fertőtlenít, és távol tartja a baktériumokat. Olyan bőrbetegségekre, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör szintén kiváló, erős gyulladáscsökkentő és gombaölő hatása miatt.

A kókuszolaj zsírsavai tökéletes fehérjeforrások a haj számára, rengeteg sampon, kondicionáló és hajpakolás készül belőle. Erőssé és fényessé teszi a hajszálakat, a töredező hajvégeket nagyszerűen rendbe teszi. A haj mellett a fejbőrt is ápolja, táplálja, megszünteti a korpásodást, az érzékeny bőrűeket pedig óvja az irritációkkal szemben.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: