Az egészséges bélflóra helyreállítását és megőrzését hasznos bélbaktériumok, probiotikumok végzik, de hogy maximálisan kifejthessék hatásukat, prebiotikumokra is szükség van. Ezek biztosítják a hasznos baktériumok táplálékát, zavartalan és megfelelő számú szaporodását, helyes működését. A káros baktériumok kiszorítása mellett segítik a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását, javítják az emésztést, csökkentik a magas koleszterinszintet, és megkötik a méreganyagok nagy részét.

prebiotikum1

Az egyoldalú táplálkozás, az antibiotikumok szedése, a fokozott stressz, a dohányzás, az alkohol, a gyógyszerek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bélflóra sérüljön, és elszaporodjanak a kórokozók, a káros baktériumok, vírusok, gombák, paraziták. Mivel az immunrendszer mintegy 70-80 százaléka a bélrendszerhez, a bélflórához tartozik, ezért különösen fontos, hogy fenntartsuk a bélflóra normál működését, mert a hosszú távú, tartós károsodás olyan komolyabb betegségek kialakulásához vezethet, mint például a gyomorfekély, az IBS, az epe, illetve a máj rendellenességei, a vékony- és a .

A prebiotikumok természetes tápanyagok, rostok, emésztetlenül, változatlan formában haladnak át a vékony- és vastagbélen, a gyomorsav sem pusztítja el őket. Elsősorban tápanyagként szolgálnak a hasznos bélbaktériumok számára, amelyek így teljes kapacitással végezhetik munkájukat, helyreállítva a bélflóra károsodását, fenntartva az egészséges egyensúlyt a szervezetben természetesen jelenlévő baktériumok között.  A prebiotikumok elősegítik a különböző ásványi anyagok, nyomelemek felszívódását is, így nagyobb hatékonysággal tud hasznosulni például a kalcium, magnézium, vas és cink. Megnövelik a B7 és B12 vitamin, illetve a K-vitamin mennyiségét, hozzájárulnak a vércukorszint normalizálásához, a rákkeltő anyagok megkötéséhez. A koleszterinszintre gyakorolt kiegyenlítő hatásukkal, különösen a káros (LDL) koleszterin szintjének csökkentésével pedig jelentősen mérséklik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A prebiotikumok kedvező hatásai:

  • növelik a probiotikumok termelődését és szaporodását
  • megakadályozzák a betegséget okozó baktériumok megtapadását a bélfalon
  • elősegítik az ásványi anyagok és nyomelemek maximális felszívódását
  • javítják a hasznos és káros baktériumok arányát a belekben
  • a bélflóra egészségének megőrzésével erősítik az immunrendszert

 

 A prebiotikumok természetes forrásai

Prebiotikumok megtalálhatók a hagymafélékben, cikóriában, articsókában, zabpehelyben, búzában, babban, borsóban, banánban, a tejben (az anyatejben is) és az érett sajtokban.  Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, a laktóz és az oligoszacharidok különféle formái. Prebiotikum speciális készítmények formájában is fogyasztható, amelyek megkönnyítik az optimális adagolást, és kényelmesen, egyszerűben beszedhetők.

prebiotikumok

Ha kevés prebiotikum jut a szervezetbe, a probiotikumok száma csökkenni fog, ami a bélflóra egyensúlyának felbomlásához és az immunrendszer működésének zavaraihoz vezethet. Emésztési zavarok, allergiás reakciók, antibiotikumkúrák idején ezért különösen fontos, hogy a probiotikumok fogyasztása mellett prebiotikumokkal is feltöltődjön a szervezet, ezzel a bélflóra is hamarabb regenerálódhat, az immunrendszer is ellenállóbbá válik, és felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: