A D-vitamin, azaz a kalciferol zsírban oldódó vitamin, és voltaképpen 3 vitamint jelöl, konkrétan a D1-, a D2-és a D3-vitamint. Ezek közül a D3-vitamint tudja szervezetünk a legjobban hasznosítani. Sokak számára még manapság is furcsa, hogy a D-vitamin tulajdonképpen nem is vitamin, ugyanis valójában a szteroid hormonok csoportjába tartozó aktív vitamin és hormon, ami az aktív D-hormon termelődését támogatja. A D-vitaminról egyébként sok ember leginkább annyit tud, hogy nélkülözhetetlen csontjaink és fogaink egészségének fenntartásához, mivel D-vitamin nélkül a kalcium nem tud beépülni a csontokba.

Az igazság azonban az, hogy a D-vitamin szó szerint létfontosságú számunkra, ugyanis szerepet játszik szinte minden alapvető életfunkcióban. A D-vitamin jelentőségét példázza, hogy a testünkben jelen lévő körülbelül 30 ezer gén közül a D-vitamin mintegy 3000 működését befolyásolja jelentős mértékben. A D-vitamin receptorát ráadásul szinte minden egyes szervrendszerben kimutatták.

A D-vitamin az utóbbi években ismét a kutatások középpontjába került, és az is megállapítást nyert, hogy az emberek legalább 90%-a D-vitamin hiányos. Ennek pedig igen súlyos következményei is lehetnek, ugyanis a civilizációs betegségek túlnyomó része azáltal megelőzhető volna, ha a D3-vitamin szintje a szervezetben megfelelő lenne. Rengeteg kutatásban igazolódott be, hogy a D-vitamin hiánya az egyik legfőbb oka a leggyakrabban előforduló betegségeknek. Ennek köszönhetően egyre több orvos és tudományos szakember vélekedik úgy, hogy egészségünk megőrzése és visszaszerzése érdekében az egyik leglényegesebb teendőnk, hogy optimalizáljuk szervezetünkben a D3-vitamin szintjét.

Miért szenved szinte mindenki D-vitamin hiányban?

A D-vitamin a nap vitaminja, s ez így is van, hiszen szervezetünk is elő tudja állítani a D-vitamint a nap ultraibolya-sugárzásának hatására. Ám ehhez elegendő ideig kell csupasz bőrfelületünknek érintkeznie a napsugarakkal, de az sem mindegy, hogy milyen szögben érik a napsugarak a bőrünket. Egyesek szerint elegendő körülbelül napi 15 perc a napon, úgy, hogy akár csak a kézfejet és az arcot érik a napsugarak. Mások szerint viszont kizárólag napozással szinte lehetetlen elérni a vérünkben a D-vitamin megfelelően magas szintjét még akkor is, ha szinte egész nap a nyílt napon tartózkodunk majdnem teljesen fedetlen bőrrel.

Őszintén szólva, nem tudjuk, mi lehet az igazság, ám az mindenképpen elgondolkodtató lehet, hogy számos kutatás szerint még a latin-amerikaiak, az amerikai őslakosok, az afro-amerikaiak, a kelet-afrikaiak de még a szaud-arábiai emberek közel 100% -a is D-vitamin hiányos…

Tehát szinte bizonyos, hogy a legtöbb ember nem tud elég időt a napon tölteni megfelelően ahhoz, hogy a szervezetében elegendő mennyiségű D-vitamin termelődjön. Ehhez pedig érdemes hozzávenni, hogy hazánkban az ősztől tavaszig tartó időszakban nem is igazán van arra lehetőségünk, hogy napon tartózkodjunk.

De mennyi D-vitaminra is lenne szükségünk?

Nos, természetesen erről is igen eltérő ajánlásokat lehet olvasni. Ami biztos, hogy a hazai orvostársadalom jelenlegi ajánlása alapján naponta 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitamin bevitele szükséges egy egészséges felnőtt ember számára. Azonban ha valaki valamilyen egészségügyi problémától szenved, vagy túlsúlyos, akkor ennél mindenképpen többre van szüksége. A maximális D-vitamin bevitelét pedig napi 4000 NE-ben állapították meg, tehát ekkora mennyiséget mindenki biztonsággal fogyaszthat.

A D-vitamin legfőbb hatásai

  • Egyensúlyban tartja a szervezet kalcium szintjét 
  • Segít a csontritkulás megelőzésében
  • Erős immunmodulátor, megerősíti a szervezet természetes ellenálló képességét
  • Támogatja a sejt differenciálódást
  • Részt vesz az inzulin kiválasztásában
  • Fellép a depresszió, a szorongás ellen, természetes antidepresszánsként működik
  • Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát
  • Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
  • Szerepet játszhat egyes megelőzésében
  • Csökkenti a pikkelysömör és az ekcéma kialakulásának kockázatát

Hogyan biztosíthatjuk szervezetünk optimális D-vitamin szintjét?

Természetesen az első és legfontosabb, hogy lehetőségeinkhez mérten tartózkodjunk minél többet a napon. A táplálkozás terén sajnos nem túl nagy a választásunk, ugyanis nem túl sok féle élelmiszerben található meg. Ráadásul mi magyarok még hátrányosabb helyzetben vagyunk, mivel a D-vitamin a halételekben van leginkább jelen magasabb mennyiségben. A hazai lakosság pedig enyhén szólva se szokott túl sok halat enni.

Mindazonáltal ha tehetjük, együnk tőkehalmájat, makrélát vagy pontyot. Ezen felül okvetlenül érdemes csukamájolajat is fogyasztani. A JutaVit Csukamáj olaj kapszula például jó választás lehet, mivel egyetlen kapszulát elég belőle naponta bevenni, és egy termék 100 darab kapszulát tartalmaz, tehát gazdaságos is.

Emellett a krill olaj fogyasztása is segíthet a D-vitamin szint növelésében. A krill rákok a garnélarákhoz hasonlóak, és gazdag forrásai az Omega-3 zsírsavaknak és a világ talán legerősebb antioxidánsának, az asztaxantinnak is. Az Olimp Labs Gold Krill rákolaj kapszula szabadalommal védett FlowCaps® kapszulatokkal rendelkezik, aminek köszönhetően a benne lévő zsírsavak sejtszinten szívódnak fel, nem oxidálódnak, és nem avasodnak.

Nagyobb mennyiségű D-vitamin található még a maca gyökérben is, mely a világ egyik leghatékonyabb természetes energetizáló, vitalizáló növénye, ráadásul kiemelkedő hormonális kiegyensúlyozó hatással is rendelkezik nők és férfiak esetén is. A Tenmag Perui Maca Negra 100% szárított, porított Maca Negra növény tartalmaz, növényi cellulóz kapszulában. Éppen ezért vegetáriánusok és vegánok is fogyaszthatják.

A Shiitake gomba szintén jelentősebb mennyiségben tartalmaz D-vitamint, ráadásul számtalan egyéb kedvező egészségügyi előnnyel is rendelkezhet, többek között kitűnő immunerősítő. A Sanct Bernhard Shiitake gomba kapszula jó választás lehet ennek az értékes gombának a könnyű és gyors fogyasztásához.

D-vitamin étrend-kiegészítők

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a D-vitamin pótláshoz válasszunk jó minőségű D-vitamin táplálékkiegészítőt. A ProVitamin webáruházban a D-vitamin menüpontban több mint 200 féle D-vitamin készítmény között válogathat. Vannak köztük csak D-vitamint tartalmazó termékek, ilyen például a Vitaking D3-vitamin D-4000NE kapszula vagy a Vitaking D3-vitamin csepp.

Léteznek komplex D-vitamin készítmények is, például K-vitaminokkal. Ezek közé tartozik a GAL K2 + D3-vitamin cseppek vagy a Natur Tanya Szerves D3+K2 vitamin tabletta. A komplex készítmények között természetesen van C-vitaminnal dúsított formula is, mint például a Natur Tanya Szerves C+D C-vitamin 1000mg + D-vitamin 2000NE tabletta vagy a JutaVit C-vitamin 1000mg Forte + D3-vitamin 2000NE narancs ízű rágótabletta. A Natur Tanya Szerves C+D+K2 C-vitamin 1000mg + D3-vitamin 2000NE tabletta pedig egy igazán komplex készítmény.

Amennyiben tehát folyamatosan szeretné megfelelő minőségben és mennyiségben pótolni a D-vitamint, akkor nálunk biztosan megtalálja az Önnek megfelelő készítményt.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: