A kálium, mint minden ásványi anyag, fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Alkotóeleme a sejteknek, segíti az energiaellátást, a folyadékháztartást, befolyásolja az enzimek és a hormonok működését, szükséges az izom-összehúzódáshoz, a szív megfelelő működéséhez. Használják kifejezetten vérnyomáscsökkentésre is. Részt vesz az ingerület-átvitelben, továbbítja az idegrendszeri jeleket.

Miért nélkülözhetetlen a szervezet számára a kálium?

A szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyában is kiemelt szerepet tölt be, mivel képes a pH változásait pozitív irányba befolyásolni.

Segít megelőzni a vesekő kialakulását, mert megakadályozza a kalcium vizelettel történő kiválasztását, továbbá fokozza a méreganyagok kiürülését a vesékből.

A kálium megelőzheti vagy enyhítheti a szem szárazságát, javíthatja a csontok egészségét. Kalciummegtartó tulajdonsága miatt alkalmazzák a csontritkulás kezelésében. Ha elegendő mennyiség kerül a szervezetbe, elkerülhetők az izomgörcsök, az izomgyengeség, illetve az izomrángás megjelenése is.

A káliumhiány tünetei

Kálium nagyon sok élelmiszerben megtalálható, ezért hiánya ritkán fordul elő, elsősorban hosszan tartó hányást, hasmenést okozó vírusfertőzés idején, vagy idősebb korban, amikor már nem feltétlenül hasznosul optimális. Tipikus hiánytünetek lehetnek a lehangoltság, a depresszió kialakulása, a zavarodott viselkedés, a gyakori émelygés, az izomgyengeség vagy a tájékozódási képesség nagymértékű csökkenése.

A kálium felszívódását jelentős mértékben csökkentheti a sok só fogyasztása, a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, főként vízhajtók hosszabb távú szedése, valamint a vese nem megfelelő működése.

Miért nélkülözhetetlen a szervezet számára a kálium?

Természetes káliumforrások

Szinte minden nyers zöldség és gyümölcs tartalmaz káliumot, ezért ezek rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott. Kimagasló például a spenót, a paradicsom, a sárgarépa, a gránátalma, a narancs és a banán káliumtartalma. A sörélesztő, a szója, a hüvelyesek, a szárazbab, a sárgaborsó, a lencse, a burgonya is kiváló káliumforrások.

A kálium optimális napi mennyisége felnőtteknek: 200-300 mg, terápiás céllal: 300-1300 mg.

Megfelelő, vegyes étrend mellett nincs szükség rendszeres pótlására, azonban a fent leírt esetekben mindenképpen kiegészítőt érdemes szedni. Ennek mértékét, a pontos adagolást, mennyiséget a háziorvossal, kezelőorvossal kell egyeztetni a probléma jellegétől és súlyosságától függően.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: