Egy hosszan tartó fejfájásnál rögtön hajlamosak vagyunk azt mondani: migrénem van! A fejfájásnak sokféle oka lehet, a vírusos fertőzésektől kezdve az időjárás-változáson át egészen a komoly betegségekig. Milyen tünetek jellemzőek a migrénre, miért alakul ki, és hogyan gyógyítható?

A migrén a fejfájás egyik speciális változata, rohamokban jelentkezik, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalommal jár. Többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban mind a két oldalon jelentkezik. A hirtelen kezdődő fájdalmat látászavarok, zsibbadás, hang-, fény- vagy szagérzékenység, beszédzavar előzhetik meg, a rohamot hányinger, hányás kísérheti.

A migrénes rohamok egy-két órától akár három napig is eltarthatnak. Van, aki egész életében csak egy rohamon esik át, mások akár tucatnyi rohamot is rendszeresen átélhetnek havonta!

 

Migrénem van! Migrénem van?

 

Mi okozza a migrént?

A betegség pontos oka nem ismert. Az agyi erek görcsös összehúzódása, kitágulása, valamint gyulladások és egyfajta agyi működészavar állhat a tünetek mögött. A roham alatt megváltozik a véreloszlás, egyes területeken vérszegénység alakulhat ki. Ez okozza például az idegrendszeri tüneteket. Hormonális oka is lehet a migrénes rohamoknak, nőknél a menstruáció, a hormonális fogamzásgátlók szedése válthatja ki. Valószínűleg a hajlam örökölhető, mivel a betegek nagyrészének családjában előfordult már.

Gyakran húzódik stressz, alváshiány, illetve káros környezeti hatás, időjárási frontok okozta légnyomásváltozás a migrénes rohamok oka mögött, sőt bizonyos élelmiszerek fogyasztása is.

Migrén bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban a 25 és 45 év közötti korosztályt érinti. Háromszor annyi nő szenved tőle, mint férfi. A statisztikáktól függetlenül kortól és nemtől függetlenül sajnos bárkinél jelentkezhet.

 

Hogyan kezelhető a migrén?

A hatékony kezeléshez elengedhetetlen a kiváltó ok megfigyelése, felismerése, és lehetőség szerinti elkerülése. A fejfájás erősségétől, a migrénes rohamok gyakoriságától és a kísérő tünetek súlyosságától függően gyógyszeres terápiára is szükség lehet, mely főleg fájdalomcsillapító és hányáscsillapító készítményekből áll.

Bizonyos gyógynövények megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát, ilyen például a margitvirág, a rozmaring, a borsmenta, a citromfű, a levendula vagy a gyömbér. A zsírfogyasztás csökkentésével is jelentősen enyhülhetnek a migrénes panaszok, tapasztalatok szerint a B2-vitamin, az omega-3 vagy a Q10 koenzim adagjának növelése szintén bevált módszer.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: