A gyógynövények azok a növények, melyeknek hatóanyagát, illetve a belőlük kivont illóolajat felhasználják valemely betegség kezelésére. Feltehetően az őskorok embere, miközben táplálék után kutatott és megkóstolt néhány növényt, olyanokra is talált, amelyektől köhögése csillapodott, vagy éppen mély álomba merült. Elődeink lankadatlanul rágták, dörzsölték, és főzték ki a körülöttük levő növényeket, így ismerték meg a ma is hasznosított gyógynövények túlnyomó részét.

 

Gyógynövény

 

"Fűben-fában az orvosság"- tartja a régi bölcs mondás. A természet nagyon sok növényi gyógyszert rejt, szinte minden betegségnek meg van a gyógyuláshoz vezető hatóanyaga.

Hatónyagok a növény különböző részeiben felhalmozodott anyagok, melyek kedvező hatással vannak az emberi szervezet kórfolyamataira, ezáltal fejtve ki a gyógyhatásukat.

Drogok a gyógynövény hatóanyagót tartalmazó, száritott részei valamint a növényekből kivont illóolaj. A drokonak az a hatóanyaga amely a legintenzívebb hatást fejti ki, a fő hatóanyag a, a többi a mellék hatóanyag.

A drogokat nagy részt gyógyszerként használják fel. Általános felhasználási formájuk  a vizes kivonat, vagyis a tea készítése.

Ha teát isszunk, belsőleg alkalmazzuk. Külsőleg alkalmazva inhalálásra, torok öblegetésre, borogatásokra használjuk.

Virágból, levelekből, fűvekből, és illóolajat tartalmazó terméseből, illetve teakeverékekből forrázással készíthetünk teát.

 

Gyógynövények

 

A gyógynövények hatóanyagai:

  • Alkaloidok Általában bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatásúak (anyarozs, beléndek, fecskefű, kender, mákgubó, maszlag, nadragulya, őszi kikerics).
  • Cserzőanyagok Bélhurut oldására és vérzéscsillapításra használják (tölgy, nyír, vadgesztenye).
  • Glükozidok Szívműködést szabályzó, izzasztó, vizelet elhajtó, hashajtó hatású anyagok (piros gyűszűvirág, tavaszi-héricsfű, gyöngyviráglevél).
  • Illóolajok Emésztést serkentő, gyulladást gátló, ízesítő hatásúak (ánizs, borsmenta, cickafark, édeskömény, fodormenta, kakukkfű, kamilla, koriander, zsálya).
  • Keserű anyagok Emésztést serkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatásúak (benedekfű, ezerjófű, fehér üröm, kálmosgyökér, tárnicsgyökér).
  • Szaponinok Nyálkaoldó, felszívódást elősegítő, köptető hatású anyagok (iglicgyökér, kankalingyökér, szappangyökér).
  • Szénhidrátok Gyulladást csökkentő és bevonóanyagok (bodza, édesgyökér, gyermekláncfű, hársfavirág, papsajt, zilizgyökér).
  • Vitaminok: A-vitamint a sárgarépa és csonthéjas gyümölcsök, B-vitamint a gabonamagvak, C-vitamint s friss gyümölcsök, csipkebogyó, paprika, E-vitamint a gabonafélék csíraolajából nyerünk.

Kapcsolódó cikkek: