A glükózamin az ízületi porcszövet természetes része, ott véd, ahol a csontok egymással érintkeznek, egymással súrlódnának. Folyamatos, erős igénybevétel esetén vagy pusztán az életkor előrehaladtával azonban mennyisége csökken a szervezetben, kopásnak indulhatnak a csípő, a térd, a váll, a gerinc ízületei, deformálódhatnak a csontok, fájdalmassá válhat a mozgás.

A glükózamin segíthet abban, hogy az egymással érintkező csontvégek közötti ízületeket puhán, rugalmasan tartsa, megakadályozza az összedörzsölődést, az ízületek károsodását, merevségét és az ezzel járó fájdalom kialakulását, amely kihathat a mindennapos tevékenységre, ronthat az életminőségen.

Mikor és kinek ajánlott a glükózamin szedése?

A glükózamin hatása

Sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél, illetve túlsúlyosaknál gyakran alakul ki ízületi és porckárosodás,  ami legtöbbször a térdeket, a könyököket és a vállakat érinti. Glükózamin rendszeres fogyasztása megelőzheti az ízületek, a porcok, az inak károsodását, a már meglévő problémáknál pedig megakadályozza a kopások, merevség súlyosbodását, javíthat a károsodás mértékén, a fájdalmat is lényegesen enyhítheti.

A glükózamin az ízületi szövetekben és a porcszövetekben található az elasztikus rostokkal együtt. Megköti a vizet, hidratálja a sejtek közötti állományt, ezzel biztosítja a súrlódásnak kitett ízületek rugalmasabb működését. Nemcsak az ízületek mozgását és a porcszövetek újraképződését segíti elő, de tápanyagul is szolgál a sejtek számára, ezért egy része folyamatosan elhasználódik a természetes anyagcsere-folyamatok során.

Pótlása nagyon fontos, főleg idősebb korban, vagy állandó megterhelés alatt fiatalon is, mert a szükséges mennyiséget a szervezet nem képes előállítani. Az életkor előrehaladtával pedig az öregedési folyamat részeként nagymértékben csökkenhet a sejtek közötti vízterek mennyisége, ezzel a szövetek rugalmassága, és károsodhat a mozgásképesség.

Mikor ajánlott a glükózamin szedése?

  • ízületi betegség vagy fokozott megterhelés következtében kialakult ízületi és porckárosodáskor
  • nagyobb megterhelés után jelentkező ízület fájdalmak esetében
  • ízületi sérülést már elszenvedetteknek
  • örökletes tényezők fennállásakor (ha valaki családjában sok a porckopásos, ízületes beteg)
  • rendszeresen sportolóknak
  • nehéz fizikai munkát végzőknek
  • idős korúaknak
  • 45 év felettieknek megelőzésre

Mikor és kinek ajánlott a glükózamin szedése?

A glükózamin természetes forrásai

Kis mennyiségben a glükózamin sokféle ételben megtalálható, de számottevő forrását a tengeri élelmiszerek, főként a tengeri állatok páncélja vagy például a kagylók jelentik. Ha valaki étrendje nem tartalmazza ezeket rendszeres, számottevő mennyiségben, akkor a glükózamint étrend-kiegészítők formájában is pótolhatja.

A glükózamin pótlása

A glükózamin legtöbbször más hatóanyaggal együtt kerül ajánlásra, például MSM-el, kondroitin-szulfáttal vagy ördögkarom gyógynövénnyel, mert kölcsönösen fokozzák, felerősítik egymás pozitív hatását, maximális védelmet nyújtva az ízületek, az inak, az izmok, a porcok és a csontok számára.  Érdemes egyidejűleg C-vitamint is szedni, elősegíti az ízület- és porcvédő hatását, illetve a glükózamin szedésekor odafigyelni a napi szükséges, bő folyadékfogyasztásra.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: