A vér magas koleszterinszintje jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és stroke kialakulásának esélyét. Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, csökken az erek rugalmassága, meszesedés, érszűkület, sőt akár teljes elzáródás alakul ki. Mikortól beszélünk magas koleszterinszintről, és mit tehetünk ellene?

Mikor kell aggódni a koleszterinszintünkért?

A vér koleszterinszintjét általában vérvizsgálattal mérik, de akár egy egyszerű tesztcsík segítségével is kideríthető, van-e okunk aggódni. Melyek az ideális határértékek?

A koleszterinszint 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. Ha a határérték 5,2 és 7,0 között van, akkor már ideje odafigyelni, és cselekedni, hogy az értéke a normális tartományba csökkenjen. A 7,0 fölötti érték kórosnak számít, amellyel mindenképp orvoshoz kell fordulni.

 

Mitől emelkedhet a koleszterinszint?

A koleszterin tulajdonképpen egy, a vérben található zsírfajta, melynek körülbelül 20%-át táplálkozással vesszük magunkhoz, a többit szervezetünk saját maga termeli a májon keresztül.  Leggyakrabban a túl sok, magas koleszterintartalmú étel fogyasztása felelős az emelkedéséért. Néhány gyógyszer is okozhat növekedést, illetve öröklött anyagcsere-betegség, vagy átmeneti állapot, például terhesség alatt.


Mit tehetünk a koleszterin optimális szinten tartásáért?

Az első lépés mindenképpen a koleszterinszegény diéta bevezetése, az ideális testsúly elérése és a rendszeres mozgás. Csökkenteni kell a vörös húsok, mint a sertés, a marha, a bárány, valamint a tojás és a zsíros tejtermékek fogyasztását. Több szárnyas- és halfélét kell fogyasztani, növelni a növényi olajok, rostok felhasználását. A sok szénhidrát szintén kedvezőtlenül befolyásolja a koleszterinszintet, így ezeket is alaposan meg kell válogatni. Helyes táplálkozással nagymértékben csökkenhet az erekben a lerakódás, illetve lassítható az érelmeszesedés folyamata.

A diéta hatása több hét eltelte után mérhető, de ha a koleszterin értéke még így sem csökken a normál tartományba, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van.

A szív és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. Érdemes legalább kétévente megméretni a koleszterinszintet. Megfelelő életmóddal, étrenddel mindenki számára adott a lehetőség, hogy megelőzze, lecsökkentse ezeknek a sokszor halálos kimenetelű betegségeknek az esélyét!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: