Optimális állapotban egy felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található, táplálékkal és ivóvízzel kerül be a szervezetbe, de általában egyik sem tartalmazza a napi szükséges mennyiséget. A jód felszívódását sok minden befolyásolja, például egyes növények glikozinoláttartalma, mint például a káposzta, karalábé, retek és kelbimbó, a fluorid, a nitrát, a bróm és a klór vegyületei és bizonyos gyógyszerek.
A jód részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, biztosítja a csecsemők és gyerekek egészséges szellemi fejlődését. A jódhiány döntő szerepet játszik a pajzsmirigy alulműködésében, ami akár növekedési zavarokhoz és szellemi visszamaradottsághoz vezethet. Ezért a jódhiány felismerése és pótlása kiemelten fontos a terhes és szoptatós nőknél, mert a magzat, a csecsemő agykárosodást is szenvedhet.
A szervezet számára a túlzott jódbevitel is káros. Strúmához vezethet, főleg azoknál, akiknél már volt valamilyen pajzsmirigy probléma. A felesleges jódbevitelnek allergiás reakciók, csalánkiütés, mérgezési tünetei lehetnek.
Nemcsak a pajzsmirigynek van szüksége jódra. A test jódtartalmának nagy része más szervek szöveteiben található, például az izmokban. Antioxidáns hatása fontos a gyomor és a bél nyálkahártyái számára, az immunrendszer egészséges működéséhez, a sugárzásra érzékeny szervek, a tüdő, a here, a pajzsmirigy és a mell védelméhez.
Az emlőrák kialakulásában és megelőzésében a jódnak kiemelt szerep jut, mert hiánya jelentősen megnöveli a os szövetek kialakulásának és szétterjedésének esélyét.
Mihez szükséges elsősorban a jód?
- a pajzsmirigyhormonok termeléséhez
- az idegrendszer megfelelő működéséhez
- az anyagcsere szabályozásához
- a vérkeringés egészséges fenntartásához
A jódhiány tünetei
Jód hiányában lelassul az anyagcsere, megnagyobbodik a pajzsmirigy, indokolatlan súlynövekedés figyelhető meg. Romlik a testi és szellemi teljesítőképesség, izomgyengeség, depresszió léphet fel. Fiatal korban kreténizmust okoz, várandós anyáknál pedig a magzat elhalása vagy fejlődési rendellenességek jelentkeznek.
A jód természetes forrásai
A jódozott konyhasó fogyasztásával nagymértékben csökkent a jódhiányban szenvedők száma. A jód legjobb forrásai még a tengeri hal, a kagyló, a homár, a tej, a tengeri só. Fokozott jódszükséglet idején, például várandósság és szoptatás alatt, kamaszkorban, illetve változókorban, nehéz fizikai munkát végzőknél, dohányosoknál, rendszeres alkoholfogyasztásnál javasolt speciális táplálék-kiegészítők szedése. Ezek tökéletesen fedezhetik az ajánlott napi bevitel mennyiségét, nagyobb dózisban azonban csak orvosi előírásra ajánlott.
Kapcsolódó termékek:
- Flavitamin Nature+Power Jód kapszula - 100 db kapszula - ára: 6 500 Ft
- Sanct Bernhard jód-tengerialga kapszula - 180 db - ára: 3 930 Ft
- Vitaking Sea Kelp Jód tabletta - 90 db tabletta - ára: 1 550 Ft
- Viva Natura-Kombucha Jódos koncentrátum - 500 ml - ára: 2 570 Ft
Kapcsolódó cikkek:
- Magas vérnyomásra hibiszkusz
- Nemcsak a fogyókúrában segít az almaecet
- Minden héten új akció! - Fogyókúrás termékek
- Tökmag - Megelőzheti a prosztata-megnagyobbodást
- Sörélesztő - Szép haj, rugalmas bőr, extra energia