Optimális állapotban egy felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található, táplálékkal és ivóvízzel kerül be a szervezetbe, de általában egyik sem tartalmazza a napi szükséges mennyiséget. A jód felszívódását sok minden befolyásolja, például egyes növények glikozinoláttartalma, mint például a káposzta, karalábé, retek és kelbimbó, a fluorid, a nitrát, a bróm és a klór vegyületei és bizonyos gyógyszerek.

Mikor kell jódot szedni?

A jód részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, biztosítja a csecsemők és gyerekek egészséges szellemi fejlődését. A jódhiány döntő szerepet játszik a pajzsmirigy alulműködésében, ami akár növekedési zavarokhoz és szellemi visszamaradottsághoz vezethet. Ezért a jódhiány felismerése és pótlása kiemelten fontos a terhes és szoptatós nőknél, mert a magzat, a csecsemő agykárosodást is szenvedhet.

A szervezet számára a túlzott jódbevitel is káros. Strúmához vezethet, főleg azoknál, akiknél már volt valamilyen pajzsmirigy probléma. A felesleges jódbevitelnek allergiás reakciók, csalánkiütés, mérgezési tünetei lehetnek.

Nemcsak a pajzsmirigynek van szüksége jódra. A test jódtartalmának nagy része más szervek szöveteiben található, például az izmokban. Antioxidáns hatása fontos a gyomor és a bél nyálkahártyái számára, az immunrendszer egészséges működéséhez, a sugárzásra érzékeny szervek, a tüdő, a here, a pajzsmirigy és a mell  védelméhez.

Az emlőrák kialakulásában és megelőzésében a jódnak kiemelt szerep jut, mert hiánya jelentősen megnöveli a os szövetek kialakulásának és szétterjedésének esélyét.

Mihez szükséges elsősorban a jód?

  • a pajzsmirigyhormonok termeléséhez
  • az idegrendszer megfelelő működéséhez
  • az anyagcsere szabályozásához
  • a vérkeringés egészséges fenntartásához

 

Mikor kell jódot szedni?

A jódhiány tünetei

Jód hiányában lelassul az anyagcsere, megnagyobbodik a pajzsmirigy, indokolatlan súlynövekedés figyelhető meg. Romlik a testi és szellemi teljesítőképesség, izomgyengeség, depresszió léphet fel. Fiatal korban kreténizmust okoz, várandós anyáknál pedig a magzat elhalása vagy fejlődési rendellenességek jelentkeznek.

A jód természetes forrásai

A jódozott konyhasó fogyasztásával nagymértékben csökkent a jódhiányban szenvedők száma. A jód legjobb forrásai még a tengeri hal, a kagyló, a homár, a tej,  a tengeri só. Fokozott jódszükséglet idején, például várandósság és szoptatás alatt, kamaszkorban, illetve változókorban, nehéz fizikai munkát végzőknél, dohányosoknál, rendszeres alkoholfogyasztásnál javasolt speciális táplálék-kiegészítők szedése. Ezek tökéletesen fedezhetik az ajánlott napi bevitel mennyiségét, nagyobb dózisban azonban csak orvosi előírásra ajánlott.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: