A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek nem okoznak megbetegedést, sőt védik a szervezetet a káros baktériumok ellen és erősítik az immunrendszert. Éppen ezért nemcsak a már kialakult problémákra, de a betegségek megelőzésére is érdemes szervezetünkben felszaporítani a jótékony baktériumokat, azaz rendszeresen probiotikumot fogyasztani.

 

Milyen formában szedjünk probiotikumot?

Probiotikumokhoz különféle tejtermékekből, illetve probiotikum-tartalmú tablettákból, kapszulákból, oldatokból juthatunk. Van-e lényeges különbség ezek között? Az ételekkel, italokkal bevitt és a táplálék-kiegészítő formájában felvett probiotikumok egyformán hasznosak szervezetünk számára. Különbség elsősorban a mennyiségben van, mivel egy speciális tablettában vagy kapszulában koncentrált adagnyi baktérium található. Ha gyorsan, nagy mennyiségű probiotikumot akarunk bevinni szervezetünkbe, akkor érdemes akár a tejtermékek mellett is táplálék-kiegészítőket szedni.

A probiotikumot nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség egyszerűen kiürül a szervezetből. Megelőzés céljából, illetve különféle betegségek kezelésére, legyengült állapotok felerősítésére mindenki számára ajánlható, korra és nemre való tekintet nélkül.

 

Mikor szedjünk probiotikumot?

 

Mikor és mennyi ideig szedhetünk probiotikumot?

Járványos időszakban, amikor fogékonyabbá válunk a fertőzéses megbetegedésekre, érdemes nagyobb mennyiségű probiotikumot fogyasztani. Az ellenálló képességünk erősítése mellett a probiotikum segíti az emésztést, megszünteti a puffadást, hasmenést, rossz leheletet, csökkenti a fáradtságot, és javítja a közérzetet. A bélflóra támogatásával, tisztításával a vitaminok is könnyebben, hatékonyabban felszívódnak.

Antibiotikum-kúrát követően, vagy betegség utáni legyengült állapotban is sokat segíthetnek a probiotikumok. Az antibiotikumok szinte minden baktériumot elpusztítanak szervezetünkben, azokat is, amelyek például a megfelelő emésztéshez szükségesek. Éppen ezért szedésük mellékhatásaként gyakran jelentkezik hányinger, hányás, hasmenés, amely tüneteket a probiotikumok igen hatékonyan kezelik. Ha már az antibiotikum-kúra alatt elkezdünk probiotikumot szedni, célszerű időben eltolva bevenni ezeket. Például ha az antibiotikumot reggel és este szedjük, akkor a probiotikumot napközben vegyünk be. Az antibiotikum elhagyása után hagyjunk időt a probiotikum „munkájának”, és még legalább néhány napig fogyasszuk.

 

A probiotikumok jótékony hatásai

Szabályozzák a bélműködést. A probiotikumok segítenek helyreállítni a normális bélműködést, gátolják a betegséget okozó baktériumok fejlődését, mint például a Salmonella vagy az E. coli is. Fokozzák a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, köztük a kalcium felszívódását. Megelőzik és kezelik a hasmenést, ami főleg gyermekeknél különösen hatásos.

Hozzájárulnak a vastagbél és a gyomor egészségéhez. Az olyan jó baktériumok, mint a Lactobacillusok és a bifidobaktériumok segítik a belek és a gyomor méregtelenítését, erősítik a sejteket, meggátolhatják egyes rákkeltő enzimek képződését.

Támogatják az immunrendszert. A probiotikumok rendszeres fogyasztása megelőzi a vírusos és baktériumfertőzések kialakulását, növelik a szervezet ellenálló képességét, sőt az élelmiszerallergiás tüneteket is hatékonyan csökkentik.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: