Ebben a cikkben abban szeretnénk Önnek segítséget nyújtani, hogy milyen természetes források, natúr és bio készítmények segítségével pótolhatja hatékonyan és biztonságosan az egyes vitaminokat, antioxidánsokat vagy Omega-3 zsírsavakat. Tehát leginkább azok számára nyújthat segítséget ez a kis összefoglaló, akik nem szeretnének szintetikus vitaminkészítményeket szedni, viszont biztosítani akarják szervezetük számára a legfontosabb tápanyagokat, méghozzá a lehető legtermészetesebb forrásból.

Manapság egyre többen vélik úgy, hogy a vitaminok és más tápanyagok pótlása sokkal biztonságosabb és hatékonyabb akkor, ha natúr forrásokból származnak. Ezekben a természetes tápanyagforrásokban elképesztően koncentráltan és bioaktív formában találhatóak meg a hatóanyagok, ezáltal nagyon eredményesen képesek felszívódni és hasznosulni az emberi szervezetben. Ráadásul a gyógynövényekben, gyümölcsökben, illetve szuperélelmiszerekben lévő tápanyagok egymás hatásait is támogatják, erősítik. A natúr, bio vitaminforrások hatalmas előnyei közé sorolható az is, hogy nincsenek bennük hozzáadott anyagok, tartósítószerek, színezékek vagy esetleg más káros anyagok.

Természetes vitaminforrások

Nézzük is meg, hogy a különféle vitaminokat, mely természetes források segítségével pótolhatjuk hatékonyan.

A-vitamin

Az A-vitamin szükségletünk fedezéséhez nagyszerű választás a goji bogyó, mely az A-vitamin provitaminját, vagyis béta-karotint tartalmaz, ezért nem lehet túladagolni, mivel a béta-karotinból szervezetünk csak annyi A-vitamint állít elő, amennyire éppen szüksége van. Nagy mennyiségű A-vitamin található a homoktövisben, ami egyébként az egyik legjobb C-vitamin forrás is egyben. Emellett rengeteg A-vitamint tartalmaz a búzafű is, ami komplex multivitaminnak is tekinthető rendkívül magas tápanyagtartalmának köszönhetően. Továbbá sok A-vitamin található a spirulina algában, a brokkoliban és a tökmagban is.

Kiemelt A-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

 

B-vitamin

A B-vitaminok egyik legjobb natúr forrása a sörélesztő, csak B12-vitamint nem tartalmaz, a B-komplex többi tagja azonban megtalálható benne. A goji bogyó viszont tartalmazza a B-komplex család mindegyik tagját, méghozzá tökéles arányban és jelentős mennyiségben. A zöldek közül nagyszerű B-vitamin forrás a búzafű, az árpafű, valamint a spirulina és a chlorella alga is. Folyékony formában is pótolhatjuk a B-vitaminokat, ugyanis a matcha tea és a kakaó is nagyobb mennyiségű B-vitamint tartalmaz.

Kiemelt B-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

 

C-vitamin

A világ legjobb C-vitamin forrása a camu-camu, ami becslések alapján körülbelül 2-3 gramm C-vitamint tartalmaz 100 grammonként. A dobogó második fokára a goji bogyó került, ugyanis a világ második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcse. Az acerola cseresznye sem szégyenkezhet, mivel C-vitamin tartalma mintegy 40-szerese a narancsénak. A C-vitamin kitűnő természetes forrása még például a csipkebogyó, a búzafű, az árpafű vagy a homoktövis is.

Kiemelt C-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

 

D-vitamin

A D-vitamin pótlása természetes forrásokból nem egyszerű feladat, ugyanis igen kevés természetes anyag tartalmazza nagyobb mennyiségben. Jelentősebb mennyiségű D-vitamint tartalmaz a csukamájolaj, a halolaj, a krill olaj. Emellett mindenképpen érdemes gyógygombákat is fogyasztani, például ganodermát. A kakaó kedvelői számára pedig igazán jó hír, hogy a kakaóban is megtalálható a D-vitamin.

Kiemelt D-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

 

E-vitamin

Az E-vitamin pótlása érdekében érdemes homoktövist, acai és goji bogyót fogyasztani, ugyanis ezek nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezt az erős antioxidáns vegyületet, mely igen komoly szívvédő hatással is rendelkezik. A kakaóban ugyancsak jelentős mennyiségű E-vitamin található. Továbbá jó választás lehet az E-vitamin szükségletünk fedezéséhez a búzafű, az árpafű és a tökmag is.

Kiemelt E-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

 

K-vitamin

A K-vitamin természetes pótlásához javasolt brokkolit, búzafüvet és spenótot is fogyasztani. A fodros kel szintén tökéletes K-vitamin forrás. Emellett pedig jól tesszük, ha spirulina és chlorella algát is fogyasztunk, mivel ezekben is nagyobb mennyiségben fordul elő a K-vitamin.

Kiemelt K-vitamin tartalmú natúr készítményeink:

 

Természetes multivitaminok

Valójában minden gyümölcs, gyógynövény vagy egyéb természetes tápanyagforrás tekinthető multivitaminnak is, mivel nem csak 1 fajta, hanem több féle tápanyagot tartalmaznak. Azonban léteznek olyan anyagok is, amelyek az átlagon felüli mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket, aminosavakat, enzimeket, antioxidánsokat és egyéb tápanyagokat. Ezeket gyakran nevezik szuperélelmiszereknek is, melyek egyike a spirulina alga, ami több mint 4000 vitális tápanyagot tartalmaz, és az Egészségügyi Világszervezet szerint tápértéke magasabb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. Nagyszerű természetes multivitamin a goji bogyó vagy a chia mag, utóbbinak kiemelkedő például az Omega-3 zsírsav tartalma is. A búzafű szintén lenyűgöző tápanyagtartalommal rendelkezik, ráadásul az egyik leghatékonyabb méregtelenítő gyógynövényt is tisztelhetjük benne.

Kiemelt természetes multivitamin készítményeink:

 

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak legkitűnőbb növényi forrása a chia mag, ám a kendermag fogyasztásával is nagy mennyiségű Omega-3-hoz juthatunk. A lenmag is jó növényi Omega-3 forrásnak tekinthető. Az Omega-3 zsírsavak hatékony pótlásához érdemes halolajat és krill olajat is fogyasztani, de a spirulina alga is tartalmazza ezeket az esszenciális zsírsavakat.

Kiemelt Omega-3 tartalmú natúr készítményeink:

 

Antioxidánsok

Az acai bogyó bivalyerős antioxidáns hatással van megáldva, egészen pontosan háromszor annyi antioxidáns található benne, mint a szintén extra erős sejtvédő hatású áfonyában. A goji bogyó szintén kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, mivel többek között tartalmaz béta-karotint, C-vitamint, E-vitamint, flavonoidokat, luteint és zeaxantint is. A kakaóban rengeteg flavonoid vegyület található. A matcha tea pedig kiemelkedően gazdag katekinekben, amelyek ugyancsak erős antioxidáns hatású anyagok. A camu-camu antioxidáns ereje sem elhanyagolható, mivel egyedülálló antioxidáns kapacitással bír.

Kiemelt antioxidáns tartalmú natúr készítményeink:

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek: