A stresszhelyzeteket elkerülni szinte lehetetlen, a feszültség, idegesség szinte mindennapjaink velejárója. Persze a kismértékű stressz nem feltétlenül okoz problémát, hiszen fokozhatja éberségünket, koncentrációnkat, energiánkat. De ha folyamatos feszültség, nyomás nehezedik ránk, a stressz állandósulása vagy gyakori előfordulása nemcsak lelki megbetegedésekhez vezethet, de komolyan károsíthatja szervezetünket.

 

Milyen testi tüneteket, betegségeket okozhat a stressz?

 

Mindenkinél más helyzet, inger válthatja ki a stresszt, mértéke is különböző lehet. A tanulás, a vizsgaidőszakok, a magánéleti problémák, a munkahelyi feladatok, a megváltozott életkörülmények, a személyes konfliktusok, a közlekedési morál, a különféle betegségek viselése mind oka lehet a növekvő és nyomasztó feszültségnek.

 

Milyen tipikus betegségek kialakulását növelheti a tartós stressz?

  • Szorongásos betegségek, depresszió, pánikroham. A hosszú távon kezeletlen stressz megnöveli az alvászavarokat, jelentősen rontja a szellemi és fizikai teljesítőképességet – mindezek pedig elősegítik a depresszió és a pánikbetegség kialakulását. A lelki bajok különféle szervi betegséghez is vezethetnek, mint például a magas vérnyomás, szívinfarktus.
  • A szív- és érrendszeri megbetegedéseket szinte mindig végigkíséri a stressz, mind a betegségek kialakulásában, mind pedig a már meglévő betegségek viselésénél.
  • A krónikus gyomor- és bélpanaszok hátterében gyakran húzódik feszültséggel teli életvitel, sokszor vezet gyomorfekélyhez, emésztési panaszokhoz, állandósuló hasmenéshez, hasi fájdalmakhoz, görcsökhöz.
  • A stressz fokozza az izmok feszülését, amelynek komoly fájdalom lehet a következménye. Elsősorban nyaki, hát-, illetve fejfájás jelentkezik tünetként, amelyek állandósulhatnak, és idővel az idegeket, izmokat, ízületeket károsíthatják. A nehezebb vitamin- és ásványianyag-felszívódás hatására sokszor alakulnak ki fájdalmas izomgörcsök.
  • Az immunrendszer működésére szintén nagyban kihat az állandó idegi feszültség; csökken a szervezet ellenálló képessége a baktériumokkal és egyéb kórokozókkal szemben, ezzel jelentősen megemelkedik a fertőzéses megbetegedések kockázata.
  • A bőr állapota és az idegrendszer között szoros összefüggés mutatkozik: számos bőrbetegség, bőrelváltozás, a kötőszövetek gyengülése, kiütések megjelenése vezethető vissza a stresszre.
  • Olyan nőgyógyászati problémákat, mint például a premenstruációs tünetek erősödése, a klimaxos hőhullámok fokozódása, a csökkent fogamzóképesség vagy a visszatérő, nehezen kezelhető fertőzések, szintén nagyban befolyásol a stresszhelyzetek állandósulása.

 

Milyen testi tüneteket, betegségeket okozhat a stressz?

 

Mit lehet tenni a stressz enyhítése érdekében?

A betegségek kialakulásáért természetesen nemcsak a stressz felelős, de a kockázati tényezőket mindenképpen megnöveli. Ha nem is alakul ki testi betegség, az állandó feszültség, idegeskedés, túlhajszoltság idővel a rossz közérzet mellett testi tünetekhez, a betegedések iránti fogékonysághoz vezethet.

A stressz csökkentésével a már kialakult tünetek és a megbetegedések kockázata is jelentősen csökkenthető. Fontos megerősíteni testünk fizikai állapotát! Rendszeres mozgással, a dohányzás elhagyásával, a kávéfogyasztás csökkentésével, a szükséges pihenés, alvásidő biztosításával enyhíthető a mindennapos stressz. Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására is, a magánéleti kapcsolatok pozitív ápolásával, az önismeret fejlesztésével.

A stresszre adott fizikai és érzelmi reakciókat mérsékelhetjük speciális lélegzéstechnikával, zeneterápiával is. A gyógyszerek, nyugtatók helyett olyan természetes feszültségoldó készítményekkel segíthetjük a stressz leküzdését, amelyek fokozzák a fizikai és szellemi erőnlétet, hozzájárulnak a keringési rendszer normális működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, támogatják az immunrendszert, mozgósítják energiáit.  Emellett segítenek a gyakran jelentkező álmatlanság, nyugtalanság és ingerlékenység csökkentésében, megszüntetésében – anélkül, hogy napközbeni tompultságot vagy függőséget okoznának.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: