Ha hormonális problémákkal, nőgyógyászati gondokkal küzdesz, akkor a barátcserje jó barátodként segítséget nyújthat Neked e problémák természetes és hormonmentes kezelésében. A barátcserje fogyasztása ugyanis hozzájárulhat például a premenstruációs szindróma tüneteinek, a menstruációs zavarok, a változókorban fellépő panaszok és a termékenységgel kapcsolatos problémák kezeléséhez is.

A barátcserje neve egyébként árulkodik a hatásairól, mivel az ókori görögök Agnos névvel illették a növényt, majd agnus-castus-nak nevezték, ami a bárány és a szemérmes szavak összetétele volt. De hívták már szemérmes fának és a papok paprikájának is, melyek egyaránt utalnak a női termékenységet fokozó hatására, illetve arra is, hogy bizonyos teóriák szerint a papok azért fogyasztották a barátcserjét, hogy ezáltal könnyebben elviselhetővé tegyék az önmegtartóztatási fogadalmukat.

A barátcserjét egyébként már az ókorban is felhasználták a különböző fajta női problémák és kellemetlenségek enyhítése érdekében, így például depresszió és hangulatingadozások esetén is alkalmazták.

Milyen esetekben segíthet a barátcserje?

  • Alacsony progeszteronszint, magas prolaktinszint miatti problémák, tünetek
  • Rendszertelen menstruációs ciklus
  • PMS (premenstruációs szindróma), menstruációt megelőző napokban fájdalmak, göcsök, levertség, hangulatingadozások stb.
  • Menstruáció alatti fájdalmak, hasi görcsök, mellfeszülés
  • A havi vérzés előtti és alatti erőteljes hangzatingadozások, ami akár a depresszióig fokozódó rosszkedvvel társul
  • Változókori panaszok, mint a hőhullámok, alvászavar, fejfájás, hangulatingadozások, ingerlékenység

A barátcserje a női gondok orvoslója

Manapság már tudományosan igazoltak a barátcserje kedvező hatásai a női szervezetre, mivel természetes és roppant hatékony hormonális kiegyensúlyozó hatással rendelkezik. A legtöbb nőgyógyászati probléma, mint például a menstruációs zavarok vagy a meddőség mögött nagyon gyakran valamilyen hormonális zavar, a prolaktin szintjének megemelkedése vagy a progeszteron túl alacsony szintje áll a háttérben.

A barátcserje ezekben az esetekben igazoltan képes visszaállítani az ösztrogén-progeszteron hormonok egyensúlyát a szervezetben, ugyanis olyan biológiailag aktív hatóanyagokat tartalmaz, amelyek kémiai szerkezete szinte teljesen azonos a női szervezetben található hormonokkal.

A barátcserje serkenti és normalizálja az agyalapi mirigy működését, ami azért lényeges, mivel ez felel az ösztrogén és progeszteron hormonok egyensúlyáért a női szervezetben. Emellett pedig az agyalapi mirigy vezérli a petefészek működését, ezáltal szabályozza az általa termelt hormonok mennyiségét is.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a barátcserje nem tartalmaz semmilyen hormont, hanem közvetett módon képes hatást kifejteni a szervezet természetes folyamataira. A barátcserjében lévő hatóanyagok a dopamin receptorokhoz (DA2) kötődnek, és ezen keresztül csökkentik a prolaktin szintjét. Ennek köszönhetően a barátcserje segítséget nyújthat rendszertelen menstruációs ciklus, a havi vérzés ki-kimaradása vagy akár termékenységi problémák esetén is.

Tehát a barátcserje mesterséges hormonok alkalmazása nélkül fejti ki kedvező hatásait, így nem vált ki kellemetlen vagy egészségkárosító mellékhatásokat sem.

Premenstruációs szindróma, PMS

A barátcserje roppant hatékonyan képes fellépni a menstruációt megelőző napokban jelentkező premenstruációs szindróma kellemetlen testi és lelki tünetei ellen. E panaszok egyébként rendkívül széles körűek, hiszen manapság az orvosok már több mint 100 féle tünetet hoznak összefüggésbe a menstruáció előtti időszakkal.

A legtöbb nő a következő panaszoktól szenved: fejfájás, migrén, hasfájás, görcsök, mellkasi fájdalom, ingerlékenység, türelmetlenség, hangulatingadozások, rossz közérzet, akne, koncentrálási nehézségek.

Azonban a nők körülbelül 20-40 %-a igen komoly tünetekkel és fájdalmakkal is küzd a menstruációt megelőző időszakban, amelyek már nem csak kellemetlenek, hanem nagymértékben ronthatják az érintett hölgyek életminőségét is.

A barátcserje fogyasztásával sikeresen enyhíthetőek az olyan panaszok, mint a székrekedés, a fejfájás, az ödéma, a mell feszülése és érzékenysége, az ingerlékenység, a lehangoltság vagy a depresszió.

Termékenység növelése

A barátcserje termékenységet fokozó hatásait majainkban már számtalan tudományos kutatás támasztja alá, melyek egyértelműen bizonyítják azt, hogy a barátcserje jelentős mértékben tudja növelni a teherbeesés esélyét.

A barátcserje képes segíteni a meddőség leküzdésében, a termékenység fokozásában, amennyiben a problémát az okozza, hogy közepes vagy enyhe mértékben alacsony szintű a progeszteron szintje a szervezetben. A barátcserje ugyanis a prolaktin szintjének csökkentésével, illetve a progeszteron szintjének növelésével képes szabályozni az ovulációt.

Ha túl magas a prolaktin szintje a női szervezetben, akkor ez könnyen azt eredményezheti, hogy kimarad a menstruáció. A barátcserje azonban vissza tudja állítani a normális havi ciklust, ami nélkül nem valósulhat meg a teherbeesés. A barátcserje a petefészek működésének támogatásával ugyancsak hozzájárul a terhesség létrejöttéhez és megtartásához.

A progeszteron hormon hiánya szintén oka lehet a meddőségnek, mivel a progeszteron nélkülözhetetlen például a normális menstruációs ciklushoz, valamint a terhesség létrejöttéhez és fenntartásához is.

A barátcserje képes fokozni és szabályozni a progeszteron képződését a szervezetben, ami által egyaránt támogatja a termékenységet, illetve minden egyéb progeszteronhiányból származó tünetet, problémát is.

Menopauza tüneteinek csökkentése

A barátcserje kivételesen hatékonyan képes fenntartani a változókorban is a hormonális egyensúlyt, ami a menopauza idején egyébként teljesen felborul a női szervezetben.

A barátcserje rendkívül sikeresen tudja fokozni az agyalapi mirigy follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) termelését, aminek köszönhetően jótékonyan hat a progeszteron hormon, azaz a sárgatest termelésére. Ezáltal jelentősen képes enyhíteni, de akár meg is tudja szüntetni a változókorban jelentkező kellemetlen tüneteket, amelyek akár az egészséget is komolyan rombolhatják.

A barátcserje rendszeres fogyasztása tehát csökkentheti, sőt, akár teljesen meg is szüntetheti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a hőhullámok, a fokozott izzadás, a hangulatingadozások, a szorongás és a depresszió.

A hölgyeket leggyakrabban talán a nyomott hangulat, a szorongás és a hirtelen hangzatingadozások sújtják a változókor alatt, melyeken a barátcserje természetes antidepresszáns hatásaival képes enyhíteni, ami által nagymértékben tudja javítani a menopauzát átélő nők életminőségét.

Továbbá a barátcserje a progeszteron szintjének fokozásával ki tudja tolni a menopauza kezdetének időpontját, ezért segíthet a korai változókor jelentkezésekor is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: