Az első tünetek egyike lehet a fejfájás, mely többnyire reggelente jelentkezik, a halánték táján lüktetéssel, vagy a tarkón tompa nyomásként. Gyakran kíséri szédülés, fülzúgás vagy látászavar, egyensúlyzavar, esetleg hányinger és szívdobogás. A koncentrálóképesség jelentős romlása, a fokozott és ok nélküli izzadás szintén magas vérnyomásra utalhatnak, mint ahogy a fáradékonyság, az általános gyengeség, a véres vizelet és az orrvérzés is az érrendszer károsodására figyelmeztethet.

Minden rendben van az Ön vérnyomásával?

Lehetséges szövődmények

A magas vérnyomás hamar az erek megrepedéséhez vezethet, és ha az agyi erek is megsérülnek, könnyen agyvérzés alakulhat ki. A szem ereinek sérülése rohamos látásromlást, vagy akár vakságot okozhat, a végtagi erek sérülésénél pedig sokszor az amputáció is elkerülhetetlenné válik. Szövődményként gyakori még a súlyos érelmeszesedés, a stroke, az infarktus bekövetkezése.

 

Hogyan előzhető meg, mivel kezelhető a magas vérnyomás?

A túlsúly, a dohányzás, a mozgáshiány és az ülőmunka mind növelik a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A túlsúly leadása mellett a megfelelő étrend betartása nemcsak kordában tarthatja, de meg is előzheti a magas vérnyomást. Minden leadott felesleges kiló csökkenti a problémás értékeket!

A megfelelő étrend kialakításában az egyik legfontosabb a sófogyasztás korlátozása. Nemcsak az ételek fűszerezésénél kell odafigyelni, de az üzletekben kapható tartósított élelmiszerek sótartalmával is számolni kell.  Az elfogyasztott só 80 százaléka készételekből kerül a szervezetbe! Jellemzően felvágottakkal, sajtokkal, kenyérrel és konzervfélékkel növeljük meg napi sófogyasztásukat a kívánt érték fölé.

A káliumban gazdag ételek is segítik a vérnyomás csökkentését, szabályozását. Kevesebb hússal és állati zsiradékkal, több növényi olajjal, hallal már jelentős mértékben erősíthetjük szervezetünket.

A túlzott alkoholfogyasztás szintén emeli a vérnyomást, károsítja a szívizomzatot. A dohányzás az érfalakat támadja, csökkenti az erek rugalmasságát, ezzel utat ad a veszélyes vérrögök kialakulásának.

Minden rendben van az Ön vérnyomásával?

Ma már bárki számára elérhető olyan vérnyomásmérő, amellyel otthon, egyedül is rendszeresen ellenőrizheti értékeit. Figyeljen oda, hogy a diéta, a káros szenvedélyek elhagyása mellett szervezete minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet megkapjon. Az egyoldalú vagy hiányos táplálkozás különösen fontossá teszi a szükséges tápanyagok pótlását. A természetes alapanyagú étrend-kiegészítők teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak az Ön számára, és hatékonyan hozzájárulnak az egészség hosszútávú megtartásához. A magas vérnyomás 100-ból 15 embert érint – ne várja meg a betegséget, előzze meg!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: