Az elmúlt évek kutatásai a D-vitamint a cukorbetegségtől a en át a téli fertőzések megelőzéséig számos betegség esetében kiemelt jelentőségűnek találták. A téli hónapokban a magyar lakosság 70 százaléka D-vitamin-hiányos, a vitamint a napsugárzás hiányában tabletta formájában kéne pótolni. 

Idén nyáron jelent meg az Orvosi Hetilapban az a több mint tíz orvosi társaság közös összefogásával megfogalmazott ajánlás, amely szerint a magyar lakosságnak novembertől - márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania.

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli.

"A téli időszak után a magyar lakosság 70 százaléka D-vitamin-hiányos, az idősek körében ez az adat még nagyobb, eléri a 90 százalékot. De az idősek többségét a nyári időszakban is hiányállapot jellemzi, a bőr D-vitamin szintetizáló képessége ugyanis a korral csökken" - mondja dr. Lakatos Péter a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.

 

D-vitamin

 

Az orvosok tehát egészséges felnőtt embernek megelőzésre napi 2000 Nemzetközi Egységet ajánlanak, ha azonban már kialakult a hiányállapot, először ennek a mennyiségnek többszörösére van szükség. (D-vitaminszint mérést ezzel foglalkozó laboratóriumokban lehet kérni.) "Súlyos hiányállapot esetén heti 50 ezer egységet is szükség lehet néhány hétig. Túlsúlyosoknak is nagyobb mennyiségre, a testtömegtől függőn 3-8 ezer egységre van szüksége naponta" - mondja Lakatos. Várandósoknak 2000, kis gyerekeknek 4-500, nagyobb gyerekeknek 6-800 egységet ajánlanak.

A piacon kapható D-vitamin-készítmények között található olyan, amelyen a D2, míg másokon a D3 felirat szerepel. Az előbbi a D-vitamin növényekből kivont formája, az utóbbi állati eredetű. "Korábban úgy vélték, hogy mindkettő egyformán hatékony, az utóbbi évek kutatásai szerint a D3, azaz az állati eredetű jobban hasznosul a szervezetben. A D2-készítmények egyébként jellemzően amerikai eredetűek" - mondja az orvos.

Az eredeti cikk folytatása...

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: