Testsúlyunk csökkentésére rengeteg diétás étrend, módszer közül választhatunk, de a hatékony fogyás alapja mindenképpen a kevesebb, minőségében megválogatott étel és a rendszeres, intenzív mozgás. Mégis sokszor előfordul, hogy betartjuk a szabályokat, de a mérleg nem akar kevesebbet mutatni. Melyek a leggyakoribb hibák a fogyókúra során?

Egyoldalú táplálkozás

Ha gyorsan akarunk néhány kilót leadni, sokszor drasztikusan lecsökkentjük a kalóriabevitelt, és egy-egy ételt helyezünk a középpontba, mint például a káposztaleves-, grapefruit- vagy tojásdiétánál. Azonban ha túl keveset eszünk, lelassul az anyagcserénk, és még ha az első kilók gyorsan le is mennek, a fogyás hamar megáll, a diéta befejezése után pedig nemcsak visszahízzuk, amit sikerült leadnunk, de néha még több kiló is felkúszik.

Mit ne tegyen, ha fogyni szeretne

Irreális célok

Persze mindenki szeretne egy hét alatt 10 kilót leadni, de ez egészségtelen és irreális célkitűzés. Lassú, egyenletes fogyást tervezve könnyebb betartani a diétát, és elkerülhető a kudarcérzés. A heti átlag 0,5-1 kiló fogyás tartható, és még ha kevésnek, lassúnak is hangzik, egy-két hónap múlva már elégedettek lehetünk a mérlegre állva. 

Folyékony kalória

Nemcsak az ételek minősége és kalóriatartalma számít! Egy kis kapucsínó, forró csokoládé, néhány pohár alkohol, és máris megittuk, amit egy nap megehettünk volna. Sok üdítő, gyümölcslé is magas kalóriatartalmú, a hozzáadott cukor mennyiségéről nem is beszélve. Napi legalább 2 liter folyadékot, lehetőleg vizet, teát fogyasszunk, ezzel megóvjuk szervezetünket a kiszáradástól, és gyorsítjuk az anyagcserét is.

Nassolás és nasitilalom

Követi a szigorú étrendet? Egy-egy falat a vendégeknél, a munkahelyen, a cukrászdában már úgysem számít? Sajnos a sok kicsi sokra mehet, és a nap végére több kalória csúszik le, mintha nem is diétázna. Ugyanakkor a nassolás teljes megvonása sem célszerű, hiszen a napi többszöri, kisebb étkezéssel elejét veheti az éhezésnek, felpörgeti az anyagcseréjét, és a fogyás is könnyebbé válhat.

 

Mit ne tegyen, ha fogyni szeretne

 

Keveset mozog?

Válasszon olyan sportot, amelyet szívesen végez. Ha egyedül nem megy, keressen a mozgáshoz társakat, így motiválják, segíthetik egymást, és a sport szinte magától beépül a napi, heti programba. A rendszeres testedzés, főleg az izomerősítés magas szinten tartja az anyagcserét, így szervezete akár nyugalmi állapotban is több kalóriát fog igénybe venni.

Nem megfelelő táplálék-kiegészítőket választ?

Válasszon olyan készítményt, amely nemcsak kiküszöböli a hiánybetegségek, a legyengülés lehetőségét, de feltölti szervezetét energiával, megtisztítja a káros salakanyagoktól, és mellékhatások nélkül, természetes módon segíti a zsírégetést, karcsúsodást.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: