A mosódió tőlünk nyugatra már évek óta óriási népszerűségnek örvend. Sokan ezt tartják a legjelentősebb bio mosószernek a világon. mosódió a „Sapindus mucorossi" növény kimagozott termése. Ez a növény a szappanfák családjába tartozik és egy különleges anyagot tartalmaz, a „saponin"-t. Ez meleg vízzel érintkezve habzani kezd, ezáltal a szappanhoz hasonlóan jelentős mosóerővel bír.

A mosódió egyik legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, mivel a többi mosószerrel ellentétben nem tartalmaz foszfátot és tenzideket. Ezek az anyagok ugyanis bőrirritációt okozhatnak. Éppen ezért a mosódió használata különösen jó választás az allergiások számára, mivel 100%-osan antiallergén. Ráadásul a mosódió használatával még a környezetet is óvjuk. Egy átlagos mosás alkalmával ugyanis rendkívül sok mosószert juttatunk a lefolyóba. Mivel a mosódió természetes, növényi eredetű, így nem tartalmaz semmilyen vegyszert. Sőt, mivel baktériumölő hatása van, még a szennyvíz tisztításában is segít.

Használhatjuk színes és fehér ruhákhoz egyaránt. Nemcsak, hogy nem fakítja, hanem egyenesen élénkíti a színeket. Ezért ideális megoldás például a fekete ruhákhoz. Az igazán kényes darabokhoz pedig a folyékony mosódió a legjobb választás.

A mosódió emelett rendkívül jól használható általános tisztítószerként is. Folyékony állapotában gyakorlatilag bármilyen tisztítószer helyett használhatjuk.

Mosódió

A Mosódió egy kemény, szilárd külső héjból áll és ezen belül található egy kis gyümölcs. Ezt a külső héjat használják tisztítószer készítéshez. Miután megérik a gyümölcs, leesik a földre. Ezután felszedik, a napon megszárítják, és máris kész a felhasználáshoz. A Mosódióban található természetes összetevő a szaponin. Ha vízbe áztatjuk a Mosódiót, a szaponin kioldódik. Ezen anyag segítségével tud a víz behatolni a ruhaszövetbe és kitisztítani azt. A kereskedelemben kapható mosószerek kiváló alternatívája a Mosódió, mivel természetes úton elpusztítja a szennyeződésekben lévő káros baktériumokat. Mivel a Mosódió nem tartalmaz hozzáadott színezőket vagy vegyszereket, ezért nem képez buborékot és dús habot, ennek ellenére képes ugyanolyan hatékonyan kitisztítani a ruhákat, mint a kereskedelemben kapható mosószerek, ekcémát és pikkelysömört okozó mellékhatások nélkül.

Természetes és ártalmatlan, használatával egy lépéssel közelebb kerülhetünk a zöldebb és élhetőbb bolygóhoz. A Mosódió nem a technológia ellen van, hanem segít megóvni a világot egy vegyszerek okozta pusztulástól. A Mosódió használata természetes mosószerként, tisztelgés a természet és az általa adott megoldás előtt.

Hogyan kell használni a mosódiót?

Mosódió használatakor tegyen 2-4 szem mosódiót a mellékelt mosótasakba, vagy egy páratlan zokniba. Kösse be alaposan a tasak száját! Tegye a ruhák közé a mosógépbe. A dió végig a gépben marad, az öblítés alatt sem kell kivenni.

Hogyan működik a mosódió?

A mosódió úgy működik, mint egy mosószer. Szaponint tartalmaz, egy teljesen természetes felületaktív anyagot. Ezzel szemben a hagyományos mosószerek iparilag előállított, kémiai szerek. A felületaktív anyagok úgy működnek, hogy megtörik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben behatol a szövetbe, hatékonyan változtatja a vizet „nedvesebbé”. Miután a ruha átázott, a mosógép forgása (vagy a kezünk) eltávolítja a szennyeződést a szövetből. Ezután a mosódió szaponinja tartja a piszkot a vízben feloldva (megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában) amíg ki nincs öblítve.

Hol van a hab?

A legtöbb mosószer habosító összetevőt tartalmaz, „elkápráztatva” a vevőket, hogy a termékük működik. A valóságban a hab mennyisége nem bizonyítja, hogy a tisztítószer hatékony!

A mosódió anélkül tisztít, hogy szüksége lenne a „habos trükkre”. Mivel alacsony habzású, ideális a HE (high efficiency) és az elöltöltős mosógépekhez.

Másra is használhatom a mosódiót ruhamosáson kívül?

Igen! Az indiai Ayurvédikus tudományban a mosódió bőr- és hajtisztítóként szerepel. Balin művészek készítenek belőle gyönyörű ékszereket, és batikolt textileket. Ismerjen meg még több mosódió felhasználási módot, és azt, hogyan lehet univerzális tisztító folyadékot készíteni belőle.

Túl lehet adagolni a mosódiót?

Általában 3-4 teljes mosódiót ajánlunk mosásonként. Az igazán piszkos ruhákhoz, nagy adag ruhához, vagy ha hideg vízben mos, használhat többet is. Onnan fogja tudni, hogy túl sok diót használt, hogy mosás után merevnek érzi a ruhákat. Ezt a merevséget az öblítő vízben maradó túl sok szaponin okozza, ami nem veszélyes a ruhára nézve. A következő mosásnál el fog tűnni.

Használhatom többször is a mosódiót?

Igen! A mosódióban lévő szaponin gyorsan feloldódik forró vízben, míg hideg vízben lassabb az oldódás  folyamata. Forró vízben mindössze két mosódióra van szükség alkalmanként, és ezek egy-két mosás alatt leadják szaponin tartalmukat. Mikor hideg vízben mosunk, négy teljes mosódió héjat adagolva, akár 4-6-szor is fel lehet használni. Ha már nem érzi a mosódiót megdörzsölve tisztának, vagy szappanosnak, akkor elfogyott a szaponin tartalom.

Használhatom a mosódiót bármilyen hőmérsékletű vízben?

Igen! A szaponin gyorsan kioldódik a forró vízben, és lassan a hideg vízben. Általában 35 foktól gyorsul fel a kioldódás. Mikor hideg vízben mos, érdemes a kis tasakban előáztatni a mosódiókat egy kevés forró vízben, a szaponin kioldódásának érdekében. Pár perc áztatás után öntse a kapott oldatot a hideg vizes mosáshoz.

Ki kell-e venni a mosódiót az öblítési periódus alatt?

Nem szükséges kivenni. Nincs szappanszerű maradvány, amit el kellene távolítani. Az öblítéskor visszamaradó kevés szaponin puhaságot és tartást ad a ruháknak. Ha a mosógépe alkalmas rá, le is állíthatja, az öblítő ciklust kihagyva.

A mosódió okoz allergiát?

Nem!  A mosódió 100%-ban természetes, biztonságos és nem ismert allergiás hatása. Ajánlott babáknak, érzékeny bőrűeknek. Az indiai Ayurvédikus gyógyászat a mosódiót tradicionálisan bőrelváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére használja.

Egészben is használhatom a mosódiót a magjával?

Nem. Kizárólag a mosódióhéj alkalmas mosásra, a magot el kell távolítani, ha teljes diót vásárolt.

A mosódió port betehetem a mosóporos rekeszbe?

Nem. Bár liszt finomságúra van őrölve, az apró részecskék nem oldódnak vízben, ezért a héjaknál megszokott tasakban kell használni, alaposan bekötve a száját.

El kell-e távolítanom a korábban használt vegyszer maradványokat a mosógépemből, mielőtt mosódióval mosnék?

A mosódió alkalmas a mosógép tisztítására. A vegyszerek maradékának eltávolításához futtasson végig egy programot, a gépet rongyokkal feltöltve, legalább 60 fokon, 4-5 teljes mosódiót téve a mosótasakba.

Van illata a mosódiónak?

Igen is, nem is. A mosódiónak enyhe, friss, ecetes illata van. A ruhák illatára nincs hatással. Ha szeretne illatot, csöppentsen néhány csepp természetes illóolajat a mosótasakra, vagy az öblítő rekeszébe. Frissítő mosáshoz javallott levendula, koriander, zöld tea,  vagy narancsvirágolaj illat használata.

Kell textilöblítőt használnom?

Egyáltalán nem. A mosódió természetes módon teszi puhává a ruháit. Valójában a mosódót rendszeresen használják drága selymekhez, hogy tartást és fényt adjon az anyagnak. Imádni fogja a ruhái tapintását mosódiós mosás után. Csökkenti a statikus feltöltődést.

A mosódió biztonságos a finom anyagokra nézve?

Igen! A mosódió ideális a finom anyagok kímélő mosásához, mint például a pamut és selyem!

A mosódió kíméli a színeket?

Igen! A mosódió 100%-ban természetes és kímélő. Ragyogni fognak a színek!

A mosódió igazán kifehéríti a fehér ruhákat?

Az igazán szép fehér színhez mindig különítse el a színesektől, és adjon hozzá környezetbarát fehérítőt (natrium perkarbonát), vagy mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.

Segít energiát és vizet megtakarítani a mosódió?

Igen! Mivel nincs habos, nyúlós visszamaradó anyag, használhat rövid öblítést, vagy akár el is hagyhatja.

Használhatok mást is a mosódióhoz?

Igen. Használható más szerekkel is, mivel a mosódió nem biztos, hogy magában képes a legdurvább szennyeződéseket, foltokat kivenni. Bármilyen bevált előmosást alkalmazhat ilyen esetben.

Mit tehetek a kimerült héjakkal?

Elfogyott a szaponin a mosódióból, ha már nem érzi a héjakat teljesen tisztának, és nem habzik, amikor megdörzsöli őket. Ha még használhatók, szárítsa meg őket, és később felhasználhatja. Mikor már megérettek a kidobásra, csak tegye a komposzthoz.

Meddig elég egy kiló mosódió?

Átlagos családban kb. 1 évig elég mosásra. Ha mosogatáshoz, hajmosáshoz és általános tisztítószerként is használja, akkor értelemszerűen gyorsabban elfogy. A hagyományos mosó- és vegyszerek elhagyásával sokat tehet a környezet és a pénztárcája védelmében.

Kapcsolódó termékek: