Ha esetleg nem vagy túlságosan oda a zöld színű ételekért, a spirulina algát akkor is érdemes megkedvelned! Ugyanis a spirulinát a világ vitaminokban legdúsabb eledelének tartják, mivel különösen koncentrált formában tartalmazza a tápanyagokat.  Ráadásul mivel nincsen cellulóz a sejtfalaiban, ezért nagyon könnyű megemésztenünk, így 95-98% körüli felszívódással rendelkezik.

Magyarán szólva a spirulinában található tápanyagok szinte tökéletes hatékonysággal beépülnek a sejtjeinkbe, ellentétben sok szintetikus vitaminkészítménnyel, melyek gyakran csak áthaladnak a szervezetünkön, és szinte semennyi sem szívódik fel belőlük.

Spirulina, a túlélés nagymestere

Ha valakitől van mit tanulnunk, akkor az a spirulina, ugyanis ez a mikroalga volt bolygónk első zöld élőlénye, így körülbelül 3.5 milliárd évvel ezelőtt jelent meg a Földön. Az eltelt idő alatt pedig olyan hatékonyan alkalmazkodott a környezetben lezajló változásokhoz, és olyan lenyűgöző védekezőképességre tett szert, hogy képes túlélni a radioaktív sugárzást is, bár utána már nem szaporodik.

A spirulina több mint 4000 vitális tápanyagot tartalmaz, így hát az sem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint tápértéke magasabb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél.

Kimutatások szerint mindösszesen 1 gramm spirulinában annyi tápanyag található, mint 1 kg zöldségben. Ezek után az sem meglepő, hogy a NASA űrhajósai is fogyasztják a Nemzetközi Űrállomáson.

Tápanyagok tárháza

A spirulinában fellelhető tápanyagokat szinte felsorolni sem lehet, így csak röviden nézzünk meg néhányat ezek közül. Először is ott van a spirulina nagyjából 60%-os fehérjetartalma, ami kiemelkedően magas arány. Ráadásul a benne lévő fehérjék teljes értékűek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amik nélkül nem tudunk létezni.

A spirulina bőséges forrása a vitaminoknak is, tartalmaz A-, C-, D-, E- és K-vitamint, illetve B-vitaminokat is. Ásványi anyagjai között ott van a szelén, a kalcium, a vas, a magnézium, a cink, a mangán, a kálium, de jódban is igen gazdag. Szénhidráttartalma azonban igen alacsony, mindössze 15-20%-os.

Található még benne többek között gamma-linolénsav, fikocianin, antioxidánsok, poliszacharidok, illetve mintegy 2000 féle enzim is. Fitopigmenteket is tartalmaz, köztük a klorofillt, de vannak benne metallotionin vegyületek is, amik olyan fémekkel kombinált fehérjék, amelyek képesek megkötni a radioaktív izotópokat.

Emellett a spirulina a leggazdagabb béta-karotin forrás, és mind a 10 féle karotinoid vegyület megtalálható benne.

Miért érdemes spirulina algát fogyasztani?

A spirulina alga egyedülálló tápanyagtartalmának köszönhetően számtalan módon tudja támogatni egészségünk megőrzését, illetve visszaszerzését is. Ezért érdemes egészségmegőrzési célból fogyasztani, mint egy természetes multivitamint, amely folyamatosan ellátja szervezetünket szinte valamennyi létfontosságú tápanyaggal.

A spirulina egyaránt méregteleníti és táplálja a teljes szervezetet, erősíti az immunrendszert, fellép az allergiás reakciók kialakulása ellen, támogatja az emésztési folyamatokat, de képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Immunerősítés

A spirulina jelentősen fokozza az immunrendszer működését, illetve támogatja a sejtek regenerálódását. Emellett komoly gyulladáscsökkentő és kórokozóellenes hatással is bír, így segít kivédeni az olyan fertőző betegségeket is, mint az influenza vagy a nátha.

Kémcsöves vizsgálatokban azt is kimutatták, hogy a spirulina hatékonyan tud fellépni például a herpesz vírusa ellen is.

Emésztés javítása

A spirulina alga a cianobaktériumok családjába tartozik, azaz tulajdonképpen a spirulina alga maga is egy probiotikum, ráadásul képes fokozni más probiotikumok hatékonyságát is. Mindezzel alapvetően járul hozzá a bélflóra egészségéhez, ami egyébként nem csak az emésztés, hanem az immunitás szempontjából is kulcsfontosságú.

A spirulina jelentősen csökkenti a gyulladásokat a belekben is, illetve fokozza a tápanyagok felszívódását.

Méregtelenítés

A spirulina számtalan olyan összetevőt tartalmaz, amelyek támogatják a káros, mérgező anyagok mielőbbi távozását a testünkből. Ezek közé tartozik a klorofill, a poliszacharidok vagy a fikocianin is, melyek rendkívül hatékony méregtelenítő képességgel vértezik fel a spirulinát.

A spirulina el tudja távolítani a szervezetből a radioaktív izotópokat és a nehézfémeket is, fogyasztása mellett is ajánlott.

Szemerősítés

A spirulinában található természetes béta-karotin, a lutein, a zeaxantin és az asztaxantin védelmet biztosítanak a szemeknek a lipid membránok UV-sugarak okozta károsodásának lassítása által. Ennek köszönhetően képesek lehetnek megelőzni a szembetegségeket, köztük a makuladegenerációt és a szürkehályogot is.

Szív- és érrendszer védelme

A spirulina alga kiemelkedő módon támogatja a szív és az erek egészségét is, amit leginkább a benne található esszenciális zsírsavaknak köszönhet, amelyekből szervezetünk prosztaglandint állít elő, ami növeli a kapillárisok rugalmasságát, és szabályozza a vérnyomást.

A spirulina fokozni tudja a nitrogén-oxid termelést a testünkben, ami lazítja és kitágítja a vérerek falait, ezáltal csökkenti a vérnyomást. A spirulinában lévő fikocianin szintén vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.

A spirulinában található nagy mennyiségű gamma-linolénsav (GLA) gyulladáscsökkentő hatású, javítja a keringést és csökkenti a vérnyomást. Továbbá mérsékli a vérrögök kialakulásának a kockázatát, mivel gátolja a vérlemezkék összetapadását. A GLA a koleszterinszintre is kedvező hatást fejt ki, ami által fellép az érelmeszesedés ellen.

Cukorbetegség elleni hatások

A cukorbetegség és a szív- és érrendszer egészsége szorosan összefüggnek, és diabétesz esetén a koleszterinszint is megemelkedik. A spirulina jótékonyan hat a lipid-profilra, csökkenti a szérum triglicerid szintjét, illetve emeli a jó koleszterint, vagyis a HDL-t.

A spirulina csökkenteni tudja a szisztémás gyulladást, ami azért lényeges, mert az inzulinrezisztencia szisztémás gyulladással jár együtt.

A spirulina lassítja a glükózfelvételt a benne található vízben oldódó rostoknak és peptideknek köszönhetően. Emellett a spirulina összetevői elősegítik a hasnyálmirigy által termelt inzulin kiválasztását, míg a benne lévő erélyes antioxidáns vegyületek csökkentik a sejtek inzulinrezisztenciáját.

A spirulina serkenti a zsíranyagcserét, optimalizálja a vércukorszintet, fokozza az anyagcserét, csökkenti az édesség utáni vágyakozást, ezáltal fellép a túlsúly ellen, így mérsékelve a szív- és az érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Allergia enyhítése

A spirulina jelentősen hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ami többek között azért is fontos, mivel az allergiás tünetek kialakulásában alapvető szerepük van a helytelen immunválaszok létrejöttének.

A spirulina algában található mangán jelentősen támogatja annak a hisztaminnak a lebontását, ami nagymértékben felel a különféle allergiás reakciók kialakulásáért a testükben. Ezáltal a spirulina csökkenteni tudja az allergiás reakciók, tünetek kialakulásának esélyét.

A tudósok egy újfajta C-fikocianin proteint azonosítottak a spirulinában, ami gátolhatja a hisztamin termelődését, ezáltal az olyan allergiás reakciók kialakulását is, mint a viszketés, a könnyezés, a csalánkiütés, az orrfolyás vagy a duzzanatok.

Mindemellett a spirulina komoly antioxidáns hatása is támogatja az allergiás panaszok csökkentését, mivel a szervezetben garázdálkodó szabadgyökök – amiket az antioxidánsok semlegesítenek – szerepet játszanak az allergiás reakciók kialakulásában is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: