A méregtelenítés egyesek szerint csak felesleges divathóbort, mivel a testünknek megvan a saját méregtelenítő rendszere, ami által képes megszabadulni a mérgező, toxikus anyagoktól. Igen, valóban rendelkezünk méregtelenítő rendszerrel, ám napjainkban olyan elképesztő toxikus terhelés éri nap mint nap folyamatosan szervezetünket, ami össze sem hasonlítható az akár csak pár évtizeddel ezelőtti állapotokkal.

Segítenünk kell szervezetünknek!

Testünk tehát valóban képes méregteleníteni önmagát, de csak egy bizonyos méreganyag mennyiségig. Ezt a szintet pedig manapság jócskán meghaladjuk, így a toxikus anyagok ahelyett, hogy kiválasztódnának és elhagynák a testünket, elraktározódnak a szervezet különböző területein, számtalan problémát és betegséget okozva ezzel.

Napjainkban rengeteg féle szintetikus kemikáliával, vegyszerrel szennyezzük és romboljuk szervezetünket, amiket naponta elfogyasztunk a táplálékainkkal vagy akár a csapvízzel. Ez utóbbi rengeteg káros anyagot tartalmazhat, mivel a szennyvíztisztítás korántsem tökéletes eljárás, így számtalan káros anyag maradhat a vízben, amik aztán visszakerülnek az ivóvizünkbe… Sok millió ember ürüléke, ipari szennyvíz, mezőgazdasági kemikáliák, vegyszerek, nehézfémek, gyomirtók, rovarirtók, patkányirtók és így tovább…

Aztán ugye sokat halljuk, hogy együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, hiszen az nagyon egészséges. Természetesen ez így is van, ám azzal is fontos tisztában lennünk, hogy a hagyományos, tehát nem ellenőrzött biogazdálkodásból származó zöldségek és gyümölcsök zöme telis-tele lehet növényvédő és rovarirtó szerekkel vagy a talajból felszívott mérgező anyagokkal, melyek korántsem nevezhetőek egészségesnek…

De nézzük a húsokat! Nos, itt is hasonló a helyzet, mint a növényeknél, tehát a nem ellenőrzött bio minősítésű hústermékek nagyon gyakran szennyezettek gyógyszermaradványokkal, hormonokkal vagy antibiotikumokkal.

A manapság népszerű készételek bár rendkívül csábítóak lehetnek, ám az már kevésbé vonzó tulajdonságuk, hogy általában hemzsegnek bennük az adalékanyagok, mesterséges színezékek, ízfokozók, tartósítószerek vagy állományjavítók. Ezek abszolút testidegen anyagok, amelyek teljesen feleslegesen terhelik le szervezetünk méregtelenítő rendszerét.

No de mi van akkor, ha tökéletesen egészségesen étkezünk, ügyelve arra, hogy minél kevesebb méreganyagot fogyasszunk el étkezéseink alkalmával? Először is ez rendkívül dicséretes, ám még ekkor sem tudjuk kiszűrni teljesen a mérgező anyagokat, hiszen például levegőt vennünk kell. :) És igen, a belélegzett levegőben sajnos manapság rengeteg szennyező, káros anyag van, melyeket bár nem látunk, ám ettől még terhelik és károsítják szervezetünket.

Aztán ott vannak még például a tisztálkodó- és tisztítószerek, amelyekben szintén rengeteg féle káros anyag lehet, amiket ugyan nem fogyasztunk el, de érintkezünk velük, és a bőrön keresztül vagy akár belélegezve is könnyedén bekerülhetnek a szervezetünkbe.

S ha mindez nem volna elég, akkor megemlíthetjük még a környezetünkben, otthonunkban, irodánkban található berendezési tárgyakat is, amelyekben szintén gyakran vannak olyan káros anyagok, amik képesek negatívan befolyásolni egészség állapotunkat.

Talán mindezekből már érzékelhető, hogy ha akarjuk, ha nem, akkor is könnyen bekerülhetnek a szervezetünkbe a káros, toxikus, mérgező anyagok, viszont egyáltalán nem képesek ilyen könnyen ki is jutni onnét. Ezért is szükséges rendszeresen méregteleníteni, támogatni szervezetünket abban, hogy mielőbb meg tudjon szabadulni e méreganyagoktól.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyedén okozhatnak problémákat és betegségeket is a felhalmozódott káros anyagok. A méregtelenítésben kulcsfontosságú májunk megtisztítása és regenerálása, hiszen ez a legfontosabb méregtelenítő szervünk, és nagy szerencsénkre kiemelkedő módon képes a regenerálódásra is, de csak egy bizonyos szintig. Májunk méregtelenítésében és regenerálásában hatalmas segítségünkre van a máriatövis, mely képes helyreállítani a már károsodott májsejteket is.

Természetesen ugyanígy fontos nyirokrendszerünk és bélrendszerünk méregtelenítése is. Mindehhez pedig a természet segítségünkre siet, hiszen számtalan olyan gyógynövény, természetes anyag létezik, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünk újra fellélegezhessen, mi pedig szinte újjászülethetünk egy-egy alapos méregtelenítő-kúra után.

Méregtelenítési lehetőségek

Egy alapos méregtelenítést követően jóval eredményesebb lehet a táplálékok feldolgozása, kiegyensúlyozottabbá válhat az anyagcsere, erősödhet az immunrendszer, illetve javulhatnak a szervezet regenerációs képességei is.

Szervezetünk méregtelenítésében, a toxikus anyagok kiválasztásában részt vesz a májunk, a veséink, a tüdőnk, a bőrünk és a beleink is. Már azzal is nagyon sokat segíthetünk nekik, ha időnként olyan csökkentett toxikus terhelésű napokat tartunk, amikor a lehető legkevesebb mérgező anyagot juttatjuk be a szervezetünkbe.

Ehhez nyújtanak nagyszerű segítséget a különféle léböjt kúrák is, amikor fokozott folyadék fogyasztás mellett csökkentjük a méreganyagok bevitelét, ezáltal támogatjuk a szervezet öntisztító folyamatait. Évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel okvetlenül ajánlott valamilyen tisztító, salaktalanító kúrát tartani, ami lehet rövidebb és hosszabb is, figyelembe véve természetesen aktuális egészségi állapotunkat is.

A különböző szerveinket különböző módokon tudjuk hatékonyan méregteleníteni, a veséket például a megnövelt folyadékbevitellel, a bőrt szaunázással, a tüdőt a friss, tiszta levegőn végzett testmozgással, a beleket fokozott rostbevitellel, a májat pedig a táplálékok megvonásával tudjuk legkönnyebben méregteleníteni.

Tisztító léböjt kúra

Talán az egyik legismertebb és legnépszerűbb méregtelenítési mód a léböjt, amit egyaránt végezhetünk tiszta vízzel, gyümölcs- és zöldséglevekkel vagy teákkal is. Azért tud pár nap alatt érezhető és látható eredményeket is elérni, mivel a megnövelt folyadékfogyasztás fel tudja oldani a lerakódott toxikus anyagokat, majd pedig ki is tudja mosni őket a szervezetből.

Kitűnő választás lehet a léböjthöz a céklalé, a zellerlé, az ananászlé, az almalé vagy az őszi- és sárgabaracklé is, mivel ezek nem növelik sem a gyomorsav szintjét, sem pedig az étvágyunkat.

Ha jól végeztük a léböjt kúrát, akkor egyes szervi megbetegedések esetén is javulást érezhetünk, mivel a szervezet megtisztulása miatt javulnak a regenerációs képességek, illetve a különféle étrend-kiegészítők és egyéb orvosságok is eredményesebben képesek felszívódni és hasznosulni a testünkben.

Ha azonban némileg rosszabbul érezzük magunkat a léböjt közben, az éppúgy jele lehet a sikerességnek, hiszen a méreganyagok kiválasztása és ürülése könnyen okozhat például hasmenést, hányingert, fejfájást vagy bőrkiütést is. Ilyenkor érdemes tovább növelni az elfogyasztott folyadék mennyiségét.

Az emésztőrendszer méregtelenítése

Az emésztőrendszerünkben felhalmozódott salakanyagok nagy részétől még egy alapos léböjt kúra során sem tudunk búcsút venni, mivel ehhez ballasztanyagok szükségesek.

Az emésztőrendszerünkben jó eséllyel már túl sok lerakódott toxikus anyag található, ha a következő tünetektől szenvedünk: rossz közérzet, fáradékonyság, levertség, rossz emésztés, ízületi fájdalmak, akne és pattanások. De könnyen felborulhatnak az anyagcsere-folyamatok is a szervezetünkben.

A székrekedés szintén intő jel lehet, ráadásul ekkor a vastagbélben pangó salakanyagok ismételt felszívódásával tovább mérgezzük szervezetüket. S ami még tovább rontja a helyzetet, hogy a lerakódások gátolják a fontos tápanyagok felszívódását is.

A bélrendszer hatékony salaktalanítására, méregtelenítésére a legjobbak az olyan növényi rostok, mint amilyen például a psyllium, azaz az útifűmaghéj vagy a glükomannán, vagyis az ördögnyelv, amelyek szivacsszerűen képesek feloldani és eltávolítani a vastagbél falán lévő sokéves lerakódásokat is.

Lúgosítás, sav-bázis egyensúly visszaállítása

A legtöbb ember szervezete túlságosan savas, ami azért káros, mert ha túl sok sav marad vissza a testünkben, akkor a szervezet ezt a felesleges mennyiséget az ételekből, italokból származó bázisokkal próbálja semlegesíteni. Viszont ha ebből nem tudja ezt megoldani, akkor elkezdi megcsapolni az ásványi anyag készleteket, majd megköti velük a savakat, és elraktározza őket a kötőszövetekben. Így évek alatt több kiló ásványi anyagokkal megkötött mérgező anyag is felgyűlhet a kötőszövetekben. Ezért érdemes lúgosító ételeket, táplálékkiegészítőket fogyasztani.

A klorofill az egyik leghatékonyabb méregtelenítő anyag, és képes felszámolni ezeket a sav-raktárakat is testszerte. Emellett pedig elképesztően hatékonyan tudja megtisztítani az emésztőrendszert, a vizeletkiválasztó rendszert, a nyirokrendszert, a májat, az epét, a bőrt és a légzőszerveket is.

A búzafű, a lucerna vagy akár a chlorella alga nagy mennyiségű klorofillt tartalmaz, így hatékony segítséget képesek nyújtani a szervezet méregtelenítéséhez.

Ásványi anyagok és vitaminok pótlása

Lényeges tisztában lenni még azzal is, hogy a mérgező anyagok csak ásványi anyagokhoz kötve képesek kiürülni a testünkből. Emiatt a méregtelenítés közben fokozottan kell ügyelni az ásványi anyagok folyamatos pótlására is. Ehhez célszerű kelát-kötésű, azaz szerves ásványi anyagokat választani, mivel ezek nem rakódnak le feleslegesen a szervezetben, hanem szinte maradéktalanul képesek hasznosulni.

Természetesen a méregtelenítés során nagyobb mennyiségben távoznak a különféle vitaminok is a szervezetből, ezért ezeket is okvetlenül pótolni szükséges nagyobb dózisban.

A rendszeres méregtelenítés tehát jelentősen képes támogatni egészségünket, erősítheti immunrendszerünket, javíthatja az emésztés hatékonyságát és a bőr állapotát, támogatja a felesleges kilóktól való megszabadulást, de a hangulatunkra is pozitív hatást gyakorolhat.

A ProVitamin webáruházban számtalan féle méregtelenítést támogató anyagot, gyógynövényt és készítményt találsz, amelyek segíthetnek a szervezet megtisztításában és regenerálódásában.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: