A bazsalikomot leginkább fűszerként használják a hétköznapokban, pedig gyógynövényként is számos betegségnél, panasznál bizonyít már régóta. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, a szélgörcsöket, csillapítja a köhögést, megszünteti az orrdugulást, kezeli a bőrproblémákat, gyulladásokat, pattanásokat, és természetes úton oldja a stresszt.
A bazsalikom kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, jellegzetes illatú és aromájú növény. Rengeteg fajtája van, levelei többnyire zöldek, virága pedig fehér színű. Nagyon kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép-, illetve fűszernövény. Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékonyan hat az egészségre.
A bazsalikom hatóanyagai
Levelei értékes illóolajat, benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt és eugenolt, növényi immunanyagokat, azaz flavonoidokat és cseranyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin, továbbá a béta-karotén, az A-vitamin, K-vitamin, a lutein és zea-xantin. Ezek az antioxidánsok kiemelten védik a szervezetet a káros szabadgyökök ellen, lassítják az öregedési folyamatokat. Sok ásványi anyag is megtalálható benne, főként vas, kálium, magnézium, réz és mangán.
A bazsalikom gyógyhatásai
- Szabályozza az emésztést, csökkenti a felfúvódást, a bélgázképződést, szélhajtó hatású. Természetes fertőtlenítőként gyomorrontás esetén is hatékony, gyorsítja a gyógyulást, megakadályozza a kórokozók elszaporodását. Javítja az étvágyat, így azok számára is hasznos, akiknek gond van a táplálkozási szokásaival, a mennyiséggel és minőséggel.
- Megfázás esetén csillapítja a köhögést, öblögető szerként pedig torok- és garatgyulladásra ajánlott.
- Rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, kiegyenlítő, idegnyugtató hatású.
- Kiváló természetes idegerősítőként megelőzheti a stresszes állapot kialakulását, a szorongást, nyugtalanságot, idegességet és alvásproblémákat.
- Gyulladásgátló tulajdonságával reumatikus, ízületi gyulladásra is jó, továbbá bélgyulladásra, valamint csontritkulás ellen.
- Magas antioxidáns-tartalmával erősíti az immunrendszert, segít megkötni azokat a káros szabad gyököket, amelyek különféle betegségek kialakulásához vezetnek a szervezetben.
- Fertőzésgátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének akadályozhatják meg, mint például a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
- A leveléből préselt lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmas. Kozmetikai szerekben is megtalálható, pattanások, aknék, mitesszerek ellen használható.
- Alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga, kisebb sebeket, sérüléseket gyógyít, megakadályozza az elfertőződést.
A bazsalikom felhasználása
Igen sokoldalúan felhasználható a konyhában: levesek, főzelékek, zöldség- és gyümölcssaláták, szószok, mártások, hús- és halételek, kolbászáruk stb. ízesítéséhez, fűszerezéséhez.
Cserépben, balkonládában, vagy akár a konyhaablakban is nevelhető, termeszthető. Általában szárított, morzsolt kiszerelésben, illóolajként vagy gyógyteaként kapható.
A bazsalikom biztonsággal fogyasztható növény, ám terhes, szoptató nőknek vagy kisgyermekeknek csak fűszermennyiségben ajánlott. Gyógyszermennyiségben kúraszerűen, rövidebb ideig alkalmazható.
Kapcsolódó termékek:
- Bavicchi Bio Bazsalikom - 10g - ára: 730 Ft
- Lakshmy Bazsalikom morzsolt - 20g - ára: 280 Ft
- Natur Tanya Expressz Diéta - paradicsomleves bazsalikommal - 57g - ára: 1 190 Ft
Kapcsolódó cikkek:
- Nemcsak fűszer, gyógyszer is! A bazsalikom
- Almapektin fogyókúrához, bélflóra-regeneráláshoz, allergia ellen
- Mi mindenre jó az ánizs?
- Kakukkfű köhögésre, torokfájásra
- Természetes immunerősítők télre
- Q10 koenzim, a szívvédő vitamin
- Influenza, allergia, Candida ellen - olajfalevél
- Természetes nyugtató, szorongásoldó: a golgotavirág