A bazsalikomot leginkább fűszerként használják a hétköznapokban, pedig gyógynövényként is számos betegségnél, panasznál  bizonyít már régóta. Segíti az emésztést, csökkenti a puffadást, a szélgörcsöket, csillapítja a köhögést, megszünteti az orrdugulást, kezeli a bőrproblémákat, gyulladásokat, pattanásokat, és természetes úton oldja a stresszt.

Nemcsak fűszer, gyógyszer is! A bazsalikom

A bazsalikom kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, jellegzetes illatú és  aromájú növény. Rengeteg fajtája van, levelei többnyire zöldek, virága pedig fehér színű. Nagyon kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép-, illetve fűszernövény. Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékonyan hat az egészségre.

A bazsalikom hatóanyagai

Levelei értékes illóolajat, benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt és  eugenolt, növényi immunanyagokat, azaz flavonoidokat és cseranyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin, továbbá a béta-karotén, az A-vitamin, K-vitamin, a lutein és zea-xantin. Ezek az antioxidánsok kiemelten védik a szervezetet a káros szabadgyökök ellen, lassítják az öregedési folyamatokat. Sok ásványi anyag is megtalálható benne, főként vas, kálium, magnézium, réz és mangán.

A bazsalikom gyógyhatásai

  • Szabályozza az emésztést, csökkenti a felfúvódást, a bélgázképződést, szélhajtó hatású. Természetes fertőtlenítőként gyomorrontás esetén is hatékony, gyorsítja a gyógyulást, megakadályozza a kórokozók elszaporodását. Javítja az étvágyat, így azok számára is hasznos, akiknek gond van a táplálkozási szokásaival, a mennyiséggel és minőséggel.
  • Megfázás esetén csillapítja a köhögést, öblögető szerként pedig torok- és garatgyulladásra ajánlott.
  • Rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, kiegyenlítő, idegnyugtató hatású.
  • Kiváló természetes idegerősítőként megelőzheti a stresszes állapot kialakulását, a szorongást, nyugtalanságot, idegességet és alvásproblémákat.
  • Gyulladásgátló tulajdonságával reumatikus, ízületi gyulladásra is jó, továbbá bélgyulladásra, valamint csontritkulás ellen.
  • Magas antioxidáns-tartalmával erősíti az immunrendszert, segít megkötni azokat a káros szabad gyököket, amelyek különféle betegségek kialakulásához vezetnek a szervezetben.
  • Fertőzésgátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének akadályozhatják meg, mint például a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
  • A leveléből préselt lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmas. Kozmetikai szerekben is megtalálható, pattanások, aknék, mitesszerek ellen használható.
  • Alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga, kisebb sebeket, sérüléseket gyógyít, megakadályozza az elfertőződést.

Nemcsak fűszer, gyógyszer is! A bazsalikom

A bazsalikom felhasználása

Igen sokoldalúan felhasználható a konyhában: levesek, főzelékek, zöldség- és gyümölcssaláták, szószok, mártások, hús- és halételek, kolbászáruk stb. ízesítéséhez, fűszerezéséhez.

Cserépben, balkonládában, vagy akár a konyhaablakban is nevelhető, termeszthető. Általában szárított, morzsolt  kiszerelésben, illóolajként vagy gyógyteaként kapható.

A bazsalikom biztonsággal fogyasztható növény, ám terhes, szoptató nőknek vagy kisgyermekeknek csak fűszermennyiségben ajánlott. Gyógyszermennyiségben kúraszerűen, rövidebb ideig alkalmazható.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: