Az omega-zsírsavak olyan esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek többségét szervezetünk nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséghez csak táplálkozással, étrend-kiegészítőkkel juthatunk hozzá. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak fontos szerepet játszanak a vér oxigénszállításában, a keringési rendszer szabályozásában, az idegek működésében, a hormontermelésben, a zsíranyagcserében és az immunrendszer erősítésében is. Az omega-9 zsírsav is nagyban hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, elősegíti egyes antioxidánsok termelődését.

 

Omega 3, 6, 9… mik azok az omega-zsírsavak, és miért fontosak?

 

Milyen kiemelkedő tulajdonságai vannak az omega-zsírsavaknak?

  • biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést
  • szabályozzák az anyagcserét, megelőzhetik a cukorbetegség kialakulását
  • hozzájárulnak az erek rugalmasságának megőrzéséhez
  • erősítik a csontokat, lelassítják az ízületek kopását
  • serkentik az agyi funkciókat, a koncentráló- és feladatmegoldó képességet, megakadályozhatják a depresszió kialakulását
  • enyhítik az asztma és a migrén tüneteit
  • jótékonyan hatnak a gyomorsav-termelésre, a gyomorfekély kezelésére
  • megóvják a bőr, a haj és a körmök egészségét, segítik az allergiás bőrbetegségek és a pikkelysömör megszüntetését
  • javítják a vese és a máj működését
  •  a szem vérellátásának szabályozásával hozzájárulnak a jó látáshoz

 

Miben találhatóak omega-zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavak fő forrása a tengeri halfélék, mint például a makréla, a tonhal, a hekk, a lazac. Kisebb mennyiségben növényi olajokban, elsősorban szója-, repce- és lenmagolajban is megtalálhatók. Omega-6 zsírsavakhoz juthatunk a dióból, mogyoróból, omega-9 zsírsavat pedig repce- és kukoricaolajból nyerhetünk.

 

Omega 3, 6, 9… mik azok az omega-zsírsavak, és miért fontosak?

Miért kevés az a mennyiség, amennyit táplálkozással viszünk be?

Általánosságban elmondható, hogy kevés halat fogyasztunk, azok is a feldolgozás során veszítenek tápanyagértékeikből, és a szennyezés is egyre gyakoribb. Zsírokból több telített zsiradékot veszünk magunkhoz, mint értékes telítetlen, növényi olajat. Mivel szervezetünk nem képes előállítani az omega-zsírsavakat, ezért különösen a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, illetve a veszélyeztetettek, a túlsúlyosak, a várandósok, a 14 év alatti gyermekek, a legyengült immunrendszerűek, az allergiások, az ízületi panaszokkal élők számára fontos a rendszeres omega-zsírsavas készítmények szedése.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: