Hasonlóan a vitaminokhoz, a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azok csak étkezéssel, kiegészítőkkel pótolhatók. Létfontosságú tápanyagok: ezek az esszenciális zsírsavak biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést, javítják az agy, a szív és a hormonháztartás működését, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását, csökkentik a rák kialakulásának esélyét.

omega3 zsirsavak

A zsír az egyik legfontosabb energiaforrás, az az optimális, ha a táplálékkal felvett energiának 30 százaléka zsírokból származik. A szervezetben tárolt zsír részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában, a belső szervek védelmében, elengedhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, az emésztőrendszer és az immunrendszer zavartalan működéséhez, kiemelten védi a szívet és az agysejteket.

Azonban nem mindegy, milyen zsírt fogyasztunk. Léteznek hasznos és káros zsírok, ezek aránya határozhatja meg nagymértékben az általános egészségi állapotot és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak, hiányuk olyan egészségromboló hatással lehet, mint a vitaminok vagy az ásványi anyagok hiánya.

Az omega-3 zsírsavak élettani hatása

  • Beépülnek a sejthártyába, és rugalmasabbá teszik azt, így segítve az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső sejtkárosodástól.
  • Védik az érfalakat az érelmeszesedéstől, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívritmuszavar, infarktus kialakulásának esélyét. Infarktuson átesetteknél pedig az újbóli infarktus rizikóját.
  • Növelik a véralvadási időt, csökkentik a vérsűrűséget, meggátolják a vérlemezkék összecsapódását, ezzel megelőzhetik a vérrögök képződését.
  • Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.
  • Javítják a szem látóhártyájának működését, a szem hajszálereinek vérellátását, ezzel megóvják a retinát, megelőzhetik az időkori látásromlást.
  • Alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.
  • Előnyösen befolyásolja az agysejtek és az  idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét. Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, az inzulinrezisztencia, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is.
  • Segítik a bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelésként, illetve megelőzésként is hatékonyak.
  • Csökkentik az emésztőrendszeri kialakulásának kockázatát, javítják a rákbetegek életminőségét, gyógyulási esélyeit.
  • Kismamáknál segítik a magzat fejlődését, csecsemők esetében az éleslátás kialakulását és a szellemi fejlődés támogatását.
  • Gyerekeknél is jelentős mértékben javítják a koncentrációs képességet és a feladatok megoldására való készségeket.

Az omega-3 hiány tünetei

Az omega-3 zsírsavak a természetben nagy mennyiségben elsősorban a tengeri halakban találhatók meg. Mivel a halfogyasztás általánosságban nem jellemző a mindennapi étrendben, és más zsírsavak kerülnek inkább túlsúlyba (például az omega-6 fogyasztása), ezért az omega-3 zsírsavak hiánya általános jelenséggé vált.

Milyen egészségügyi problémák merülhetnek fel az omega-3 hiányának következtében?

  • Szív és érrendszeri megbetegedések
  • Magas vérnyomás és koleszterinszint
  • Gyulladásos betegségek, például ízületi problémák
  • Különféle allergiák kialakulása
  • Asztmás megbetegedés
  • Az immunrendszer zavarai
  • Diszlexia, a koncentráló képesség csökkenése
  • Ekcéma, pikkelysömör

 

omega3 zsirsavak

Hogyan pótolhatók az omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a tengeri halak, vagy a belőlük készült minőségi halolaj-készítmények. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak még a tengeri algák és moszatok, a dió, a pekándió, a mandula, a hüvelyesek. A növényi olajok, különösen a lenmagolaj és a repceolaj is kiváló omega-3-forrás lehet.

Az omega-3 zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-6 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak ideális aránya 1:3 és 1:5 között lenne, de ez az arány a mai általános táplálkozási szokások mellett akár 1:30-ig is eltolódhat, hosszútávon nagymértékben veszélyeztetve az egészséget.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: