A K-vitaminról a hétköznapokban általában kevés szó esik, pedig amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, jótékony hatásai közé sorolható még a máj méregtelenítésének segítése, a csontok erősítése és a keringési rendszer védelme is. Honnan juthatunk elegendő mennyiségű K-vitaminhoz, és milyen tüneteket, betegségeket okozhat a hiánya?

Ön elegendő K-vitamint fogyaszt?

Ha elengedő K-vitaminhoz jut a szervezetünk, segítségével biztosíthatjuk keringési és érrendszerünk megfelelő védelmét. A K-vitamin meggátolhatja az erek elzáródását, és még különböző súlyosságú sérülések esetén is hozzájárul a szerzett sebek gyorsabb gyógyulásához, regenerálódásához. Támogatja, előkészíti a kalcium és a kálium felszívódását, szervezetünkbe épülését, ezzel jelentősen megerősíti a csontjainkat. A máj méregtelenítési munkájában szintén fontos szerephez jut a K-vitamin: segíti a jótékony baktériumok működését, amelyek védenek többféle gombás fertőzés ellen, és egészségesen tartják a bélflórát.

Miből fedezhetjük a szükséges K-vitamin mennyiségét?

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár nem raktározódik hosszú ideig a szervezetünkben. A szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában, a mindennapi táplálkozás útján, készen vehetjük fel a legegyszerűbben. Milyen élelmiszerekben található meg? Elsősorban a zöldség- és főzelékfélékben, olyan zöldleveles növényekben, mint például a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta vagy a spenót, de a pisztácia és a tojássárgája is sok K-vitamint tartalmaz. Szintén kitűnő források a tej- és tejtermékek, illetve a máj.

A K-vitamin-szükséglet másik fele, a K2-vitamin szervezetünkben termelődik: a bélben lévő előanyagokból keletkezik, jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével.

Vegyes táplálkozással és az egészséges bélflóra megóvásával biztosíthatjuk az ideális K-vitamin-szint meglétét, de ha a bélbaktériumok számában jelentős csökkenés következik be, akár egy erős antibiotikum kúra hatására, a K-vitamin szintje olyan mértékben csökkenhet, hogy feltétlenül szükséges a külső pótlás.

 

Ön elegendő K-vitamint fogyaszt?

 

Milyen tünetek utalnak K-vitamin-hiányra?

K-vitamin-hiány akkor léphet fel, ha valaki túlságosan egyoldalúan táplálkozik, nem eszik elegendő mennyiségű zöldséget, különösen tekintettel a zöldlevelűekre. Előfordulhat hosszan tartó bélgyulladás, vagy májelégtelenség esetében, vagy erős antibiotikumokkal történő kezelés után is, amikor a vitamintermelő baktériumok elpusztulnak, és a táplálkozással bevitt K-vitamin sem tud megfelelően felszívódni. A tünetek a tartós hasmenéstől a vérzékenységen, véralvadási zavarokon át egészen az idegrendszeri elváltozásokig súlyosbodhatnak, utóbbiak különösen újszülötteknél fordulhatnak elő.

A vitamintermelő baktériumok pótlását Ön is könnyen segítheti probiotikus tejtermékek, illetve speciális táplálék-kiegészítők fogyasztásával, ezzel egyrészt megelőzheti szervezete legyengülését, másrészt hozzájárul egészsége hosszan tartó megóvásához.

Kapcsolódó cikkek: