Azt mesélik, hogy az ősi Kínában és Janánban a gombagyűjtők táncra perdültek örömükben, ha maitake gombát találtak, annyira nagyra becsülték ezt a fajtát és annak hatásait.

De miért is szeretik annyira ezt a gombát?

A maitake, tudományos nevén Grifola frondosa, igen ismert gombafaj. Tölgyfák alatt nő csoportokban, az egyes csoportok akár az 50 kg-ot is elérhetik. Magyarországon is megtalálható, úgy ismerjük, hogy bokrosgomba.

maitake - bokrosgombaMa már termesztik is, hogy ki tudják szolgálni a növekvő igényeket. A kínai orvoslásban évszázadok óta használt szer, a nyugati világban a 20. század közepétől fedezték fel, és kezdtek vizsgálatokba.

Ma már számos kutatási eredmény van, amik nagyon biztatóak arra nézve, hogy mennyi területen nyújthatnak segítséget a maitake hatóanyagai.

A fő hatóanyaga a lentinan, amely serkenti a szervezet immunrendszerét.

A kutatások azt mutatták ki, hogy a maitake gomba és kivonatai hatékonyak a következő területeken:

  • védenek a dohánymozaik vírus ellen
  • jelentősen gátolják a herpesz HSV-1 típusának szaporodását
  • képes lehet csökkenteni bizonyos méretét és képes aktiválni illetve erősíteni az immunrendszernek azt a részét, ami felelős a sejtek elpusztításáért. Összetételének köszönhetően igen hatásos -ellenes hatású, mivel jelentős mértékben serkentik az immunsejteket. Hatóanyaga révén jelentősen csökkenthető a kemo- és sugárterápia szervezetre gyakorolt mellékhatása. A maitake béta-glükán tartalma nagy mértékben támogatja a szervezet immunrendszerét.
  • vércukorszint csökkentő, és inzulinérzékenység növelő hatásai is vannak. A maitake gomba természetesen tartalmaz egy olyan vegyületet, ami csökkenti a szénhidrátok felszívódását és ezért lassabb és egészségesebb módon emelkedik a vércukorszint. A tanulmányok szerint már napi 1 gramm gombapor is jótékony hatású.
  • májerősítő és immunrendszer támogató hatású
  • hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez
  • hatékony a miómák kezelésében, különösen a nőknél a méhben kialakuló jóindulatú ot csökkentésében
  • segíthet a fogyásban, magas rosttartalma javítja az emésztést és növeli a jóllakottság-érzést, szabályozza a vércukorszintet és előmozdítja a zsíranyagcserét.

maiteke termelés

 

Kevesen tudják, hogy a gombák nem tartoznak a növények közé, hanem a növényekkel és az állatokkal egyenrangú, különálló élőlénycsoportot alkotnak. A gombák egy része az emberi egészségre kifejezetten hasznos. Táplálékként is sok előnyük van: aminosav-összetételük nagyon kedvező, mind a 20 fehérjealkotó aminosavat tartalmazzák, olyanokat is, amik esszenciálisak, tehát a szervezetünk nem tudja előállítani. Magas a rosttartalmuk, jelentős a B-vitamin, D-vitamin, kálium és foszfor tartalmuk.

Ma leginkább étrendkiegészítők formájában érhető el, de bármilyen formájában ajánlható a fogyasztása.

 

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: