A pajzsmirigy működési zavara elsősorban a nők betegsége. Sokféle tünettel járhat, függően attól, hogy a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéséről van-e szó. Az indokolatlan fogyás, illetve hízás, a verejtékezés, a menstruációs zavarok, bőrszárazság, hajhullás, levertség, depresszió, fázékonyság, alvási problémák, szívdobogás, remegés, gombócérzés a torokban – mind figyelmeztető jelek lehetnek. 

Pajzsmirigy alulműködés és túlműködés: figyelmeztető tünetek, természetes védelem

A pajzsmirigy a légcső két oldalán, a nyak elülső részén található. Két fontos hormont termel, melyek a szervezet teljes működésére kihatnak. A pajzsmirigy megbetegedésében szerepet játszhat az öröklött haljam, az életmód, a túlzott stressz és bizonyos autoimmun betegségek is. A leggyakrabban serdülőkorban, a terhesség alatt és a változókor idején fordul elő, megnövelheti a fejlődési rendellenességek, a meddőség, illetve a vetélés kockázatának esélyét.

A pajzsmirigy túl-, illetve alulműködése egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kimutatható: túlműködés esetén csökken a vér TSH-szintje, alulműködés esetén pedig megemelkedik. A két esetben a panaszok és a tünetek igen eltérőek lehetnek.

A pajzsmirigy túlműködése

Amikor a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel, a legfőbb tünetek a normál étkezés melletti fogyás, a szapora szívverés, fokozott izzadás, verejtékezés, melegségérzés, alvászavar, gyengeség, menstruációs zavarok. A pajzsmirigy túlműködése a legtöbb esetben teljes mértékben gyógyítható, a kialakult probléma okától függően gyógyszerekkel vagy sebészi úton kezelik.

A pajzsmirigy alulműködése

Ha a pajzsmirigy a szükségesnél kevesebb hormont termel, kezdetben enyhe tünetekkel jár, a betegség hosszú ideig lappanghat. A legtöbbször változó korban lévő nőknél fordul elő, fáradékonysággal, csökkent koncentrációképességgel, bőrszárazsággal, hajhullással, hízással. Sokan nem is fordulnak orvoshoz ezekkel a tünetekkel, pedig ha a pajzsmirigy-probléma kezeletlen marad, súlyossá is válhat.

Természetes védelem a pajzsmirigy egészségéért

A pajzsmirigy megfelelő működését az immunrendszer megerősítése, zavartalan működése, a helyes táplálkozás és a szükséges mennyiségű jódfogyasztás is nagymértékben befolyásolja.

A jódnak döntő szerepe van a pajzsmirigy szabályozásában. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel és juttat el a véráramba, amelyek felépítéséhez jódra van szükség. Azokon a vidékeken, abban a környezetben, ahol a talajban és a vizekben kevés jód fordul elő, különösen figyelni kell a folyamatos jódpótlásra. Az algák, mint például a Spirulina vagy Chlorella, tökéletesek a jód természetes pótlására, mivel szerves kötésben tartalmazzák, így a szervezet mindig csak annyit vesz fel és annyit hasznosít belőle, amennyire az igénybevétele szerint szüksége van.

Pajzsmirigy alulműködésekor szelén és a cink fogyasztása kiemelt jelentőségűvé válhat. A szervek közül a pajzsmirigy tartalmazza a legtöbb szelént, amely szabályozza a pajzsmirigy hormonjainak összetételét, és megfelelő szinten tartja a hormonszintet a vérben, illetve a szövetekben. A szelén részt vesz a jód beépítésében, hasznosulásában is, egyben szabályozó funkciót is betölt: megvédi a pajzsmirigyet az esetleges jódtúladagolás károsító hatásától.

A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése esetén is kiemelten fontos az antioxidánsok rendszeres fogyasztása. A vitaminok közül elsősorban az A-, B-, C-  és E-vitamin optimális mennyiségű bevitele hathat pozitívan a pajzsmirigy állapotára.

Az A-vitamin nagy segítséget jelenthet a túlműködő pajzsmirigyre. Immunerősítő tulajdonsága mellett javítja a pajzsmirigy hormontermelését, csökkenti a belső stressz tüneteit, szabályozza a vér koleszterinszintjét és az anyagcserét.

B-vitaminok szintén nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Serkentik a hormonok termelődését, egyensúlyba hozzák a pajzsmirigy-funkciókat, segítik az emésztőrendszer normális működését, valamint növelik az ellenanyagok termelését.

A C-vitamin bevitelét főként a pajzsmirigy túlműködése esetén érdemes fokozni. Nemcsak az optimális hormontermelés beállításában játszik szerepet, de az agyalapi mirigy és a mellékvesék munkáját is segíti, emellett enyhíti a kellemetlen pszichés tüneteket.

Az E-vitamin is hatékonyan kezeli a pajzsmirigy-problémákat. Csökkenti a belső gyulladásokat, gyorsítja a sebgyógyulást, a sejthártyák védelmével pedig lassítja az öregedési folyamatokat. A vérlemezkék összecsapódásának gátlásával a vérrögképződés meggátlásában is szerepet játszik, továbbá nagymértékben segíti az A-vitamin felszívódását.

A pajzsmirigy alul- és túlműködése következtében egyaránt könnyen kialakulhat cinkhiány, és ha kevés cinkhez jut a szervezet, a vér hormonszintje is jelentősen lecsökkenhet. A szelén mellett ezért a cink folyamatos pótlása is szükséges a pajzsmirigy egészségének megőrzéséhez.

Pajzsmirigy túlműködés is állhat a bipoláris depresszió mögött 

A pajzsmirigy túlműködése valóban változatos tüneteket okoz, de a hangulatra is hatással van, így a stressz kezelési problémák szorongás és a depresszió hátterében is állhat pajzsmirigy túlműködés.

Létezik olyan forma, amikor az egész pajzsmirigy fokozottan működik, ezt nevezzük Basedow-kórnak. Ezeknél a betegeknél, kiváltó októl függetlenül megjelennek a jellegzetes tünetek. Fogyás fokozott étvágy mellett, hasmenés, gyengeség, remegés, meleg nedves bőr, melegintolerancia, fokozott izzadás, gyenge koncentrálóképesség, érzelmi labilitás, alvászavar, szívritmus gyorsulása, emelkedett vérnyomás. A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy olyan autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy túlműködést vált ki. Sokszor megfigyelhető, hogy a pajzsmirigy túlműködés tünetei nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: