A pálmazsír a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon, élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben, kenőanyagokban, biodízelben is megtalálható, ám az utóbbi években egyre többen használják sütéshez, főzéshez. Kedvező élettani hatása és szagmentessége, valamint többszöri felhasználhatósága miatt sokan cserélik le a hagyományos állati és növényi zsiradékokat pálmaolajra, pálmazsírra.

Pálmaolaj

A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik, magas gliceroltartalma miatt nehezen oxidálódik, ezért sokáig eltartható. Frissen sajtolva, szobahőmérsékleten vajszerű állagú, kellemes dióízű, ibolyásan aromás olaj, a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig többféle változatban kapható. Színét nagyrészt karotintartalma befolyásolja.

Mit tartalmaz a pálmazsír?

A pálmazsír egy teljes egészében növényi alapú zsiradék, koleszterinmentes, telített és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz: palmitinsavat, olajsavat, sztearinsavat, mirisztinsavat és linolsavat. Kimagasló az E-vitamin-tartalma, amely antioxidáns hatásával védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, és megakadályozhatja a vérrögök, a trombózis kialakulását. Nagyon hasznos a felszívódási zavarokkal küszködők részére, mert az emésztéséhez nem szükséges a lipáz nevű enzim úgy, mint az állati zsiradékoknál. K-vitamin és karotinoid is található benne, ásványi anyagok közül vasban, káliumban, cinkben és nátriumban bővelkedik.

A pálmazsír konyhai felhasználása

Körülbelül 34-36 fokon olvad fel, füstölési pontja pedig több mint 240 fok. Használat közben és után nem hagy kellemetlen, erős szagot, és egyéb növényi zsiradékfélékkel szemben nem hidrogenizált, így tökéletesen használható nemcsak sütéshez, de a hagyományos magyar konyha ételeihez is.

A hevített zsiradékok szerkezete, különösen többszöri felhasználás után, jelentősen megváltozik, többféle rákkeltő anyag, karcinogén, akril-aldehid, nitrozamino, benzopirén keletkezik magas hőmérsékleten. Úgynevezett transzzsírok jönnek létre, amelyek gyakori és hosszútávú fogyasztása komoly egészségügyi kockázatot jelent, mert eltömítik az ereket, így a vér kevesebb oxigént tud szállítani a test különböző szerveibe, részeibe. A pálmazsír egyik legértékesebb tulajdonsága éppen az, hogy magas hőálló képessége miatt sütéskor sem változnak meg benne a zsírsavarányok, nem keletkeznek benne káros égéstermékek.

Pálmazsír

A legtöbb zsiradékot az élelmiszergyártók hidrogénezik, hogy meghosszabbítsák a szavatosság idejüket, a pálmazsír ezzel ellentétben tiszta növényi zsír, a benne található természetes glicerinek hosszú, legalább 2 évnyi eltarthatóságot biztosítanak.

Süteményekbe, tésztákba kiváló alapanyag, helyettesíthető vele mindenféle állati zsír és olaj is. Ideális a tepsik kikenéséhez, olajként hevítve pedig fritőzbe is tehető, süthető benne krumpli, fánk, hús- és halfélék. Kitűnő vendégvárók, például szendvicskrémek is készíthető belőle friss zöldfűszerekkel, paprikával, hagymafélékkel dúsítva.

Diétázók, cukorbetegek, refluxosok, IBS-ben szenvedők, illetve a paleo étrend követői számára is előnyösen beépíthető a napi étrendbe.

Kapcsolódó cikkek: