A kozmetikumokkal szembeni érzékenység a mai kor bőrbetegsége, minden negyedik állampolgár találkozott már vele. A bőrgyógyászok szerint az allergiás bőrtünetek egyebek mellett azzal is magyarázhatóak, hogy az emberek egyre többféle olyan készítményt használnak, amelyekben érzékenyítő anyagok is találhatóak.

Gondolni kell arra is, hogy a különféle kozmetikumokban található problémás anyagok terhelése össze is adódhat. A Faith in Nature készítményekhez a beszerzett nyersanyagaok nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, így elkerülhető, hogy bármilyen más tartósítószer akár csak nyomokban is a termékekbe kerüljön, és a különböző tartósítószerek egymással keveredve bőrirritációkhoz vezessenek.

 

Faith in Nature

Mért jó, ha egy kozmetikum parabén mentes?

A parabének (Methyl, propyl, butyl, ethyl) idegen és káros betolakodók. Arra használják őket, hogy megakadályozzák a mikroorganizmusok növekedését, és ezáltal növeljék a termékek felhasználhatóságának idejét, melyek mindenütt jelen vannak a szépségápolási termékekben. Tartósításra sok elegáns, jó nevű termékben ma is parabéneket alkalmaznak. Károsnak és veszélyesnek tekinthetők, mivel hatásuk összeadódik a bőrben. Attól hogy kis százalékban vannak jelen sok forgalomban lévő készítményben, több problémát is okoznak idővel.  Ezek a szintetikus anyagok gyakori allergének, nagyobb koncentrációban bőr és nyálkahártya irritálók, valamint igen mérgezőek (különösen a metil-parabén). Már többször összefüggésbe hozták őket a különféle (mell- és ) kialakulásával.


Minden parabén bizonyítottan zavarja a belső elválasztású mirigyek működését, amely így gátolja a hormon szintet, melynek következtében kihat a pajzsmirigyre, az agyalapi mirigyre és a mellékvesékre, a hasnyálmirigyre, a petefészekre és hímivarsejtekre, melyeknek mellékhatásai kiterjednek a termékenységi problémáktól az abnormális zsírsejt tevékenységig.


Sajnálatos módon, ma a piacon található legtöbb kozmetikai termékben megtalálhatóak a mesterséges adalékanyagok és a kérdéses összetevők. A Faith in Nature termékcsalád tagjai viszont nem tartoznak ebbe a kategóriába, és a többszörösen díjnyertes termékek egészen más értékeket képviselnek, továbbá a Simply Organic (természetes hajformázók – bio stylingok) professzionális termékcsaládk gyártója sem alkalmaz parabéneket és más vegyszereket a termékek előállítása során.

Simply Organic

 

 

Mi is az ALES? Miben különbözik a SLS és SLES-tól? 

 
Egyes, a Faith Products által legyártott termékekben „Ammonium Laureth sulphate” (röviden: ALES) található. Ez az anyag az összetevői alapján az alkil szulfát (röviden: AS) osztályába tartozik. Ez az anionos felületaktív anyag hatékony tisztítóanyagként ismert. A CIR (Kozmetikai Összetevők Áttekintői) végkövetkeztetése, hogy"az ALES biztonságosnak tűnik olyan kozmetikai készítményekben, melyet nem folyamatos és rövid ideig tartóhasználat után alaposan leöblítünk a bőrfelületről". Azokban a termékekben, amelyeket úgy terveztek, hogy hosszasan érintkezzenek a bőrfelülettel, a CIR azt javasolja,hogy az ALES koncentrációja 1% vagy annál kevesebb legyen. Azokban a termékekben, amelyek leöblítésre kerülnek, mint a samponok és a tusfürdők, a koncentráció lehet magasabb.

Szigorúan betartott irányelv, hogy minden Faith in Nature termék amely felületaktív anyagot tartalmaz, csak olyan ALES-t használ, ami kókuszolajból lett kivonva.


SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
Ezt az anyagot emulgálószerként és mosószerként (nedvesítőszerként) használják. A tudományos szakemberek körében jól ismert, mint általános bőr irritáns. Japán tanulmányok kimutatták, hogy a sejteken belül károsítja a DNS-t (örökítő anyagot). Az SLS megnöveli más kémiai anyagok elnyelő képességét, mely azt a veszélyt hordozhatja magában, hogy tartósítószereket, illatanyagokat, színezékeket, stb. magába szívja. Az SLS-t összeköttetésbe hozták a hályog keletkezésével és a nitrát (rákkeltő anyagok)felszívódásával.

SODIUM LAURETH SULFATE (SLES)
Az SLS alkoholos formája. Ez egy kicsit kevésbé irritáló hatású, mint az SLS, ám erősebb lehet a kiszárító hatása. Mind az SLS mind a SLES potenciálisan rákkeltő formulákat hozhat létre, ha nitrátokkal és dioxinokkal vegyül a samponokban (TEA-val, DEA-val). A Nemzeti Rákkutató Intézet által végzett 1970-ben készült tanulmányok nagy mennyiségű rákkeltő 1,4-dioxane képződést mutattak ki azokban a termékekben, melyek laureth sulfate-ot tartalmaztak.

 

Fait in Nature


A fentiek miatt a Faith in Nature és Simply Organic nem használ sem SLS-t, sem SLES-t!

Legyünk igényesek, ne vegyünk meg akármit, és ne kenjük a bőrünkre! Válasszunk tiszta, természetes, mesterséges anyagoktól és vegyszerektől mentes bio- és natúrkozmetikumokat bőrünk mindennapi szépségápolásához! 

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: