Egyre többen figyelnek oda az omega-zsírsavak folyamatos pótlására, az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő arányára, mennyiségére a mindennapi étrendben. Azonban az omega-9 zsírsavról kevés szó esik, pedig extra védelmet nyújthat a betegségek megelőzésében és leküzdésében.

Plusz védelem az immunrendszernek, a szívnek és az agynak: omega-9 zsírsav

Az omega-zsírsavak olyan  zsírfajták, amelyek részt vesznek a sejtépítésben, az idegrendszer szabályozásában, erősítik a szív- és érrendszert, támogatják az immunrendszer egészséges működését, és segítik a vitaminok, tápanyagok magas arányú felszívódását. Ezeket a zsírsavakat a szervezet nagyrészt nem tudja előállítani, ezért a mindennapos étkezés során juthatunk hozzájuk. Hogy miért választják sokan mégis az étrend-kiegészítőket? Omega-zsírsavak kevés élelmiszerben fordulnak elő tiszta, természetes formában, többségében inkább olyan ételekben (növényi és halolajok, tengeri herkentyűk), amelyek ritkán szerepelnek alapanyagként vagy főfogásként egy átlagos, hétköznapi étrendben.

Miért van szükség omega-zsírsavakra?

  • Csökkentik a stroke, az infarktus és a rák kialakulásának valószínűségét. 
  • Jó hatással vannak az agy fejlődésére, védelmet jelenthetnek az agyi elváltozásokkal, idegrendszeri betegségekkel szemben.
  • Megőrzik az erek rugalmasságát, az érfalak tisztaságát, ezzel megelőzhetik az érelmeszesedést.
  • Normalizálják a vérnyomást, a koleszterinszintet és a vércukorszintet.
  • Szabályozzák a koncentrációs zavarokat, a hangulatingadozást, memóriajavító hatásúak.
  • Megelőzik és kezelik az ízületi problémákat, a porckopást, a csontritkulást.
  • Javítják a látást, védik a szemet, a retina egészségét, megelőzhetik az időskori vakságot.
  • Biztosítják a bőr megfelelő nedvességtartalmát, a szövetek rugalmasságát, kezelik a bőrbetegségeket.


Az omega-zsírsavak hiányában fellépő tünetek

Az elégtelen omega-zsírsav fogyasztás következményei lehetnek többek között a szív és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és koleszterinszint, az ízületi problémák, a különböző allergiás reakciók, asztmás megbetegedések, a koncentráló képesség csökkenése, a memória romlása, a diszlexia, az ekcéma, a pikkelysömör kialakulása.

Plusz védelem az immunrendszernek, a szívnek és az agynak: omega-9 zsírsav

Az omega-9 zsírsavak szerepe

Az omega-9 zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak, nem nélkülözhetetlen, ám az egészség megőrzésében, a betegségek elkerülésében, könnyebb leküzdésében nagy jelentőséggel bíró zsírsavak. Erősségük, hogy hosszú távon egészségesen tarthatják a szív- és érrendszert, normalizálják a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Segítik a gyulladások leküzdését, az immunrendszer megerősödését, és bizonyos öregedésgátló antioxidánsok termelődését a szervezetben. A memória fejlesztésére, hosszú távú egészséges működésére is kiemelten jó hatással vannak.

Az omega-9 zsírsavak egyik legjobb forrása az olívaolaj, de például a szőlőmagolajban is megtalálható. Szappanokba és kozmetikumokba is keverik, mert az emberi zsírszövetben természetes formában jelen van, ezért a bőrápolásban, bőrtáplálásban nagymértékben kifejtheti egészségmegőrző és gyógyító hatását. Étrend-kiegészítőkben omega-3 és omega-6 zsírsavakkal együtt is fogyasztható.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: