A Natur Tanya® OLIVA K2+D3 vitamin kapszula extra szűz olívaolajban oldott K-vitamin mátrixot és esszenciális D3-vitamint tartalmaz méghozzá olyan formában, amit szervezetünk nagyszerűen képes hasznosítani. Ebben az egyedülálló készítményben világszabadalommal védett vitaMK7® természetes K2-vitamin található, amit kiegészít a Quali®-K és Quali®-D minőségi alapanyagból és fenntartható, nyomon követhető, megbízható gyártásból származó K1- és D3-vitamin. A termék világszabadalommal védett, fermentált és olívaolajos vitaMK7® K2-vitaminnal, Quali®-K K1-vitaminnal és Quali®-D D3-vitaminnal készül.
A Natur Tanya® OLIVA K2+D3 vitamin kapszula
- Magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik.
- Természetes 820 mcg K-vitamin mátrixot tartalmaz.
- Hatóanyagait a szervezet jól képes hasznosítani.
- Spanyolországból származó extra szűz olívaolajjal készül.
- Quali®-D MINŐSÉGI D3-vitamint tartalmaz.
- Lágyzselatin kapszuláit könnyű lenyelni.
- 40 napra elegendő mennyiséget tartalmaz.
- Rendkívül alacsony cisz (inaktív) izomer tartalommal bír.
- Nem tartalmaz mesterséges színezéket, szójaolajat, tartósítószert és aromát.
- Hozzájárulhat az immunrendszer és a csontozat egészségéhez.
Quali®-K és Quali®-D jellemzők:
- Megbízható gyártás
- Nyomon követhető előállítási folyamat
- Minőségi, fenntartható alapanyag
Mikor és kiknek ajánlott leginkább a Natur Tanya® Oliva K2+D3-vitamin fogyasztása?
- A hidegebb téli és átmeneti időszakokban.
- Azoknak, akiket tartósan nem ér megfelelő mennyiségű napsugárzás.
- Alacsony csont ásványi anyag sűrűség esetén
- Fizikailag aktív életmódot követőknek.
- Serdülőknek és idősebb korúaknak.
- Változókorban lévő nőknek.
- Terhesség alatt.
- Fogyókúra idején.
- Sportolók számára.
K2-vitamin izomerek (MK-7 ÉS MK-4) biológiai aktivitásának összehasonlítása
A K2-vitamin hosszú láncú menakinon-7-ként magasabb aktivitást mutat emberekben, mint az MK-4-es K2-vitamin. Az MK-7 jobb hatékonysága más homológokhoz képest annak köszönhető, hogy hosszabb a felezési ideje és jobb a biológiai hozzáférhetősége. A vitaMK7® 100%-ban természetes, a gyártási folyamat során nem használnak semmilyen vegyszert, ami nagymértékben csökkenti az esetleges szennyeződéseket. Az MK-7 lipofil szerkezete miatt képes oldódni olívaolajban. Bizonyított, hogy az MK7-tel dúsított olívaolaj jelentős mértékben fokozza az MK-7 plazmaszinteket, illetve hatással van az oszteokalcinra és annak karboxilációs állapotára.
Miért fontos a D-vitamin mellett pótolni a K2-vitamint is?
A K2-vitamin legfőbb feladata az emberi szervezetben, hogy aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek azért felelnek, hogy a kalcium a megfelelő helyre épüljön be a testben. Tehát a K2-vitamin szükséges ahhoz, hogy a kalcium a csontokba és a fogakba épüljön be, és ne olyan helyekre, ahol súlyos problémákat is előidézhet, többek között a vesékben, az erekben vagy a lágyszövetekben. Amennyiben K2-vitamin nélkül pótoljuk a kalciumot, akkor ezzel lehet, hogy több kárt okozunk, mint amennyi hasznot. A D3-vitamin és a K2-vitamin együtt garantálja, hogy a szervezetbe bejuttatott kalcium a legjobb felszívódással és a megfelelő helyen hasznosuljon a szervezetben.
A K2-vitamin jelentősen hozzájárulhat a csontritkulás és a gyakori csonttörések megelőzéséhez, valamint képes kivédeni a fogszuvasodást is. Továbbá felléphet az érelmeszesedés ellen az erek elzáródásának gátlásával, valamint csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát is. A K1-vitamin abszolút nélkülözhetetlen szereplője a normál véralvadási folyamatnak, mivel elősegíti a fehérjék összetapadását. Annyira hatékonyan teszi mindezt, hogy befolyásolhatja bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is. Ha ilyen gyógyszert szed, akkor okvetlenül konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt K-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt kezd el alkalmazni.
Melyek a D3- és a K2-vitamin legfontosabb hatásai?
- Immunerősítés, a szervezet ellenálló képességének növelése, a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzése.
- Erős gyulladáscsökkentő hatás, autoimmun betegségek elleni fellépés.
- Fáradékonyság, kimerültség csökkentése, tavaszi fáradtság enyhítése, megelőzése.
- A csontok és a fogak erősítése, az izmok erejének fokozása.
- A krónikus hát- és derékfájás, illetve a kisugárzó csontfájdalmak enyhítése.
- Az idegrendszer és az agy működésének támogatása, depressziós, szorongásos tünetek enyhítése.
- Szív- és érrendszer egészségének védelme.
- Hormonális egyensúly támogatása, női problémák enyhítése, termékenység fokozása.
- Cukorbetegség elleni fellépés.
- A bőr egészségének és szépségének támogatása, bőrbetegségek elleni fellépés.
A D-vitamin pótlása az egészség megőrzésének egyik fontos feltétele lehet
A D-vitamin valójában egy hormon, vagyis a szteroid hormonok csoportjába sorolható aktív vitamin és hormon, mely hozzájárul az aktív D-hormon képződéséhez. A D-vitamin hormonszerű hatást fejt ki a szervezet szinte valamennyi szövetében, többek között befolyásolja a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy és a petefészkek működését is. Az utóbbi évek kutatásai megállapították, hogy az emberek nagyjából 90%-a D-vitamin hiánnyal küzd, ami nagyon negatív hatású lehet. Ugyanis a D-vitamin hiánya számtalan módon rombolhatja az általános egészségi állapotot, és a civilizációs betegségek döntő többsége csupán azáltal is megelőzhető lenne, ha normalizálódna a D-vitamin szintje a szervezetben.
Napjainkban rengeteg kutatási eredmény hívja fel a figyelmet rá, hogy a D-vitamin hiányos állapot a leggyakrabban kialakuló betegségek egyik legfőbb kockázati tényezője. A szervezetünkben található körülbelül 30 ezer gén közül a D-vitamin nagyjából 3000 működésére van jelentős hatással, valamint kimutatták a D-vitamin receptorát szinte valamennyi szervrendszerben. Ráadásul mintegy 2500 laboratóriumi kísérlet és több mint 200 epidemiológiai tanulmány bizonyítja, hogy szoros összefüggés áll fenn az alacsony D3-vitamin szint és a között.
Kutatások eredményei alapján elmondható, hogy akár évekkel is meghosszabbítható az élettartam, ha normalizálódik a szervezetben a D-vitamin szintje. A D-vitamin hatást gyakorol a teljes szervezet működésére, illetve rendkívül fontos szerepet tölt be a gyulladások csökkentésében, valamint a degeneratív és krónikus betegségek megelőzésében. Tehát egyáltalán nem véletlen, hogy a tudományos szakemberek és orvosok közül egyre többen hangoztatják, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk egészségünk megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében, hogy optimalizáljuk a D3-vitamin szintjét a szervezetben. Tehát a D-vitamin hiánya abszolút népbetegségnek számít, különösen érintettek benne az idősebbek, a májproblémáktól szenvedők és a túlsúlyosok.
Mennyi D-vitaminra van szükségünk?
A naponta ajánlott D-vitamin bevitelt számos tényező befolyásolja, köztük az életkor, a testsúly, az etnikum, a napfényes órák száma vagy akár az aktuális öltözetünk. A hazai orvostársadalom jelenlegi ajánlása szerint naponta 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitamin bevitele szükséges egy egészséges felnőtt ember számára. Ez a dózis természetesen növekedhet, ha valaki valamilyen egészségügyi problémával küzd vagy túlsúlyos. A jelenlegi szakmai ajánlások szerint maximum napi 4000 NE D-vitamin bevitele javasolt, vagyis ekkora adagot mindenki biztonsággal fogyaszthat hosszabb távon is.
Milyen tünetek utalhatnak D-vitamin hiányra?
- Az immunrendszer gyengülése, gyakori fertőzéses betegségek
- Autoimmun betegségek
- Krónikus fáradtság, alvászavar
- Csontritkulás
- Gyulladásokkal járó betegségek
- Inzulinrezisztencia, cukorbetegség
- Depresszió, hangulatingadozások
- Hormonális problémák, meddőség
- Túlsúly
- Reuma
- Bőrbetegségek
A D-vitamin alacsony szintje a szervezetben jelentősen hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez, ami következtében gyakrabban alakulhatnak ki fertőző, vírusos, bakteriális betegségek. Az autoimmun betegségek kialakulásának kockázata szintén fokozódhat. A D-vitamin hiánya károsan befolyásolhatja a bélflóra egyensúlyát, mivel csökkenti a B-vitamin termelést a belekben, ami rontja az immunrendszer ellenálló képességét, valamint hozzájárulhat a gyulladásos állapotok kialakulásához, melyek összefüggésbe hozhatóak az autoimmun betegségekkel.
A D-vitamin alacsony szintje hatást gyakorol a vérsejtekre, ugyanis a vörös- és a fehérvérsejteken is vannak D-hormon receptorok. Ha a fehérvérsejtek nem jutnak elegendő D-vitaminhoz, akkor összezavarodnak és a saját szerveztünk ellen fordulnak. Tehát bármilyen autoimmun betegség kapcsolatban lehet a D-vitamin hiányával. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel támogathatja az autoimmun megbetegedések kockázatának csökkentését, valamint már meglévő betegség esetén enyhítheti a tüneteket.
Az alacsony D-vitamin szint az idegrendszer működését is negatívan befolyásolja, mivel a D-vitamin támogatja az adrenalin és a noradrenalin szint szabályozását, valamint a dopamin termelését az agyban, illetve gátolja a szerotonin kiürülését. Tehát ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin szintje, akkor könnyebben kialakulhatnak depressziós, szorongásos tünetek is. S mivel a D-vitamin hiánya tehető felelőssé a tavaszi fáradtságért is, ezért a téli hónapokban fogyasztott D-vitaminnal megelőzhető vagy legalábbis enyhíthető ez a probléma.
A D-vitamin talán legismertebb hatása, hogy abszolút létfontosságú az egészséges csontozathoz és fogazathoz, így a D-vitamin hiánya okozhat csontritkulást és csontfájdalmakat is. A komolyabb D-vitamin hiány tünetei közül az egyik legismertebb az angolkór, ami leginkább a fejlődő országokban élő gyermekek esetén kialakuló csontbetegség.
A D-vitamin hiánya szerepet játszhat az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is, mivel a hasnyálmirigyben található, az inzulin termeléséért felelős Langerhans-szigeteken is vannak D-vitamin receptorok. A D-vitamin hiány nagymértékben hozzájárulhat az 1-es típusú diabetes mellitus kockázatának növeléséhez magzatkorban, valamint csecsemő- és kisgyermekkorban is. Felnőttek esetén a D-vitamin hiánya növeli az inzulinrezisztencia és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amennyiben a szervezet D-vitamin hiánnyal küzd, akkor a D-vitamin pótlása javítja a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióit.
A D-vitamin hiánya káros lehet a teljes szív- és érrendszer egészségére is. Tanulmányok bizonyítják, hogy alacsony D3-vitamin szint esetén fokozódik a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának kockázata. A D-vitamin hiánya közvetlenül szerepet játszhat a szívelégtelenség kialakulásában, illetve annak súlyosbodásában. A D-vitamin hozzájárul a felesleges triglicerid és koleszterin vérből való eltávolításához, védelmet nyújthat az erek számára, csökkentheti a gyulladásokat és más szív- és érrendszeri rendellenességeket.
A D-vitamin hiánya közreműködhet a túlsúly kialakulásában, viszont a szervezet megfelelő vitamin ellátottsága súlycsökkenést eredményezhet. A súlyfelesleggel küzdőknek azonban akár 2-3-szor több D-vitaminra is szükségük lehet, ugyanis túlsúly esetén alacsony a D-vitamin szintje a szervezetben. Ez azzal magyarázható, hogy a D-vitamin zsírban van tárolva, ezért elhízott személyek esetén a D-vitamin kisebb része kering a vérben, ahol a szervezet számára felhasználható, ám amikor a túlsúlyos emberek fogynak, akkor emelkedik a D-vitamin vérszintje.
Kapcsolódó termékek:
Kapcsolódó cikkek:
- Miért létfontosságú a D-vitamin, miért kell pótolni és honnan juthatunk hozzá?
- Miért fontos a K-vitamin pótlása?