A Natur Tanya® OLIVA K2+D3 vitamin kapszula extra szűz olívaolajban oldott K-vitamin mátrixot és esszenciális D3-vitamint tartalmaz méghozzá olyan formában, amit szervezetünk nagyszerűen képes hasznosítani. Ebben az egyedülálló készítményben világszabadalommal védett vitaMK7® természetes K2-vitamin található, amit kiegészít a Quali®-K és Quali®-D minőségi alapanyagból és fenntartható, nyomon követhető, megbízható gyártásból származó K1- és D3-vitamin. A termék világszabadalommal védett, fermentált és olívaolajos vitaMK7® K2-vitaminnal, Quali®-K K1-vitaminnal és Quali®-D D3-vitaminnal készül.

A Natur Tanya® OLIVA K2+D3 vitamin kapszula

  • Magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik.
  • Természetes 820 mcg K-vitamin mátrixot tartalmaz.
  • Hatóanyagait a szervezet jól képes hasznosítani.
  • Spanyolországból származó extra szűz olívaolajjal készül.
  • Quali®-D MINŐSÉGI D3-vitamint tartalmaz.
  • Lágyzselatin kapszuláit könnyű lenyelni.
  • 40 napra elegendő mennyiséget tartalmaz.
  • Rendkívül alacsony cisz (inaktív) izomer tartalommal bír.
  • Nem tartalmaz mesterséges színezéket, szójaolajat, tartósítószert és aromát.
  • Hozzájárulhat az immunrendszer és a csontozat egészségéhez.

Quali®-K és Quali®-D jellemzők:

  • Megbízható gyártás
  • Nyomon követhető előállítási folyamat
  • Minőségi, fenntartható alapanyag

Mikor és kiknek ajánlott leginkább a Natur Tanya® Oliva K2+D3-vitamin fogyasztása?

  • A hidegebb téli és átmeneti időszakokban.
  • Azoknak, akiket tartósan nem ér megfelelő mennyiségű napsugárzás.
  • Alacsony csont ásványi anyag sűrűség esetén
  • Fizikailag aktív életmódot követőknek.
  • Serdülőknek és idősebb korúaknak.
  • Változókorban lévő nőknek.
  • Terhesség alatt.
  • Fogyókúra idején.
  • Sportolók számára.

K2-vitamin izomerek (MK-7 ÉS MK-4) biológiai aktivitásának összehasonlítása

A K2-vitamin hosszú láncú menakinon-7-ként magasabb aktivitást mutat emberekben, mint az MK-4-es K2-vitamin. Az MK-7 jobb hatékonysága más homológokhoz képest annak köszönhető, hogy hosszabb a felezési ideje és jobb a biológiai hozzáférhetősége. A vitaMK7® 100%-ban természetes, a gyártási folyamat során nem használnak semmilyen vegyszert, ami nagymértékben csökkenti az esetleges szennyeződéseket. Az MK-7 lipofil szerkezete miatt képes oldódni olívaolajban. Bizonyított, hogy az MK7-tel dúsított olívaolaj jelentős mértékben fokozza az MK-7 plazmaszinteket, illetve hatással van az oszteokalcinra és annak karboxilációs állapotára.

Miért fontos a D-vitamin mellett pótolni a K2-vitamint is?

A K2-vitamin legfőbb feladata az emberi szervezetben, hogy aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek azért felelnek, hogy a kalcium a megfelelő helyre épüljön be a testben. Tehát a K2-vitamin szükséges ahhoz, hogy a kalcium a csontokba és a fogakba épüljön be, és ne olyan helyekre, ahol súlyos problémákat is előidézhet, többek között a vesékben, az erekben vagy a lágyszövetekben. Amennyiben K2-vitamin nélkül pótoljuk a kalciumot, akkor ezzel lehet, hogy több kárt okozunk, mint amennyi hasznot. A D3-vitamin és a K2-vitamin együtt garantálja, hogy a szervezetbe bejuttatott kalcium a legjobb felszívódással és a megfelelő helyen hasznosuljon a szervezetben.

A K2-vitamin jelentősen hozzájárulhat a csontritkulás és a gyakori csonttörések megelőzéséhez, valamint képes kivédeni a fogszuvasodást is. Továbbá felléphet az érelmeszesedés ellen az erek elzáródásának gátlásával, valamint csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát is. A K1-vitamin abszolút nélkülözhetetlen szereplője a normál véralvadási folyamatnak, mivel elősegíti a fehérjék összetapadását. Annyira hatékonyan teszi mindezt, hogy befolyásolhatja bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek hatását is. Ha ilyen gyógyszert szed, akkor okvetlenül konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt K-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt kezd el alkalmazni.

Melyek a D3- és a K2-vitamin legfontosabb hatásai?

  • Immunerősítés, a szervezet ellenálló képességének növelése, a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzése.
  • Erős gyulladáscsökkentő hatás, autoimmun betegségek elleni fellépés.
  • Fáradékonyság, kimerültség csökkentése, tavaszi fáradtság enyhítése, megelőzése.
  • A csontok és a fogak erősítése, az izmok erejének fokozása.
  • A krónikus hát- és derékfájás, illetve a kisugárzó csontfájdalmak enyhítése.
  • Az idegrendszer és az agy működésének támogatása, depressziós, szorongásos tünetek enyhítése.
  • Szív- és érrendszer egészségének védelme.
  • Hormonális egyensúly támogatása, női problémák enyhítése, termékenység fokozása.
  • Cukorbetegség elleni fellépés.
  • A bőr egészségének és szépségének támogatása, bőrbetegségek elleni fellépés.

A D-vitamin pótlása az egészség megőrzésének egyik fontos feltétele lehet

A D-vitamin valójában egy hormon, vagyis a szteroid hormonok csoportjába sorolható aktív vitamin és hormon, mely hozzájárul az aktív D-hormon képződéséhez. A D-vitamin hormonszerű hatást fejt ki a szervezet szinte valamennyi szövetében, többek között befolyásolja a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy és a petefészkek működését is. Az utóbbi évek kutatásai megállapították, hogy az emberek nagyjából 90%-a D-vitamin hiánnyal küzd, ami nagyon negatív hatású lehet. Ugyanis a D-vitamin hiánya számtalan módon rombolhatja az általános egészségi állapotot, és a civilizációs betegségek döntő többsége csupán azáltal is megelőzhető lenne, ha normalizálódna a D-vitamin szintje a szervezetben.

Napjainkban rengeteg kutatási eredmény hívja fel a figyelmet rá, hogy a D-vitamin hiányos állapot a leggyakrabban kialakuló betegségek egyik legfőbb kockázati tényezője. A szervezetünkben található körülbelül 30 ezer gén közül a D-vitamin nagyjából 3000 működésére van jelentős hatással, valamint kimutatták a D-vitamin receptorát szinte valamennyi szervrendszerben. Ráadásul mintegy 2500 laboratóriumi kísérlet és több mint 200 epidemiológiai tanulmány bizonyítja, hogy szoros összefüggés áll fenn az alacsony D3-vitamin szint és a daganatos megbetegedések között.

Kutatások eredményei alapján elmondható, hogy akár évekkel is meghosszabbítható az élettartam, ha normalizálódik a szervezetben a D-vitamin szintje. A D-vitamin hatást gyakorol a teljes szervezet működésére, illetve rendkívül fontos szerepet tölt be a gyulladások csökkentésében, valamint a degeneratív és krónikus betegségek megelőzésében. Tehát egyáltalán nem véletlen, hogy a tudományos szakemberek és orvosok közül egyre többen hangoztatják, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk egészségünk megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében, hogy optimalizáljuk a D3-vitamin szintjét a szervezetben. Tehát a D-vitamin hiánya abszolút népbetegségnek számít, különösen érintettek benne az idősebbek, a májproblémáktól szenvedők és a túlsúlyosok.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A naponta ajánlott D-vitamin bevitelt számos tényező befolyásolja, köztük az életkor, a testsúly, az etnikum, a napfényes órák száma vagy akár az aktuális öltözetünk. A hazai orvostársadalom jelenlegi ajánlása szerint naponta 1500-2000 Nemzetközi Egység D-vitamin bevitele szükséges egy egészséges felnőtt ember számára. Ez a dózis természetesen növekedhet, ha valaki valamilyen egészségügyi problémával küzd vagy túlsúlyos. A jelenlegi szakmai ajánlások szerint maximum napi 4000 NE D-vitamin bevitele javasolt, vagyis ekkora adagot mindenki biztonsággal fogyaszthat hosszabb távon is.

Milyen tünetek utalhatnak D-vitamin hiányra?

  • Az immunrendszer gyengülése, gyakori fertőzéses betegségek
  • Autoimmun betegségek
  • Krónikus fáradtság, alvászavar
  • Csontritkulás
  • Gyulladásokkal járó betegségek
  • Inzulinrezisztencia, cukorbetegség
  • Depresszió, hangulatingadozások
  • Hormonális problémák, meddőség
  • Túlsúly
  • Reuma
  • Bőrbetegségek

A D-vitamin alacsony szintje a szervezetben jelentősen hozzájárulhat az immunrendszer gyengüléséhez, ami következtében gyakrabban alakulhatnak ki fertőző, vírusos, bakteriális betegségek. Az autoimmun betegségek kialakulásának kockázata szintén fokozódhat. A D-vitamin hiánya károsan befolyásolhatja a bélflóra egyensúlyát, mivel csökkenti a B-vitamin termelést a belekben, ami rontja az immunrendszer ellenálló képességét, valamint hozzájárulhat a gyulladásos állapotok kialakulásához, melyek összefüggésbe hozhatóak az autoimmun betegségekkel.

A D-vitamin alacsony szintje hatást gyakorol a vérsejtekre, ugyanis a vörös- és a fehérvérsejteken is vannak D-hormon receptorok. Ha a fehérvérsejtek nem jutnak elegendő D-vitaminhoz, akkor összezavarodnak és a saját szerveztünk ellen fordulnak. Tehát bármilyen autoimmun betegség kapcsolatban lehet a D-vitamin hiányával. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a megfelelő D-vitamin bevitel támogathatja az autoimmun megbetegedések kockázatának csökkentését, valamint már meglévő betegség esetén enyhítheti a tüneteket.

Az alacsony D-vitamin szint az idegrendszer működését is negatívan befolyásolja, mivel a D-vitamin támogatja az adrenalin és a noradrenalin szint szabályozását, valamint a dopamin termelését az agyban, illetve gátolja a szerotonin kiürülését. Tehát ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin szintje, akkor könnyebben kialakulhatnak depressziós, szorongásos tünetek is. S mivel a D-vitamin hiánya tehető felelőssé a tavaszi fáradtságért is, ezért a téli hónapokban fogyasztott D-vitaminnal megelőzhető vagy legalábbis enyhíthető ez a probléma.

A D-vitamin talán legismertebb hatása, hogy abszolút létfontosságú az egészséges csontozathoz és fogazathoz, így a D-vitamin hiánya okozhat csontritkulást és csontfájdalmakat is. A komolyabb D-vitamin hiány tünetei közül az egyik legismertebb az angolkór, ami leginkább a fejlődő országokban élő gyermekek esetén kialakuló csontbetegség.

A D-vitamin hiánya szerepet játszhat az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is, mivel a hasnyálmirigyben található, az inzulin termeléséért felelős Langerhans-szigeteken is vannak D-vitamin receptorok. A D-vitamin hiány nagymértékben hozzájárulhat az 1-es típusú diabetes mellitus kockázatának növeléséhez magzatkorban, valamint csecsemő- és kisgyermekkorban is. Felnőttek esetén a D-vitamin hiánya növeli az inzulinrezisztencia és a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Amennyiben a szervezet D-vitamin hiánnyal küzd, akkor a D-vitamin pótlása javítja a hasnyálmirigy béta-sejt funkcióit.

A D-vitamin hiánya káros lehet a teljes szív- és érrendszer egészségére is. Tanulmányok bizonyítják, hogy alacsony D3-vitamin szint esetén fokozódik a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának kockázata. A D-vitamin hiánya közvetlenül szerepet játszhat a szívelégtelenség kialakulásában, illetve annak súlyosbodásában. A D-vitamin hozzájárul a felesleges triglicerid és koleszterin vérből való eltávolításához, védelmet nyújthat az erek számára, csökkentheti a gyulladásokat és más szív- és érrendszeri rendellenességeket.

A D-vitamin hiánya közreműködhet a túlsúly kialakulásában, viszont a szervezet megfelelő vitamin ellátottsága súlycsökkenést eredményezhet. A súlyfelesleggel küzdőknek azonban akár 2-3-szor több D-vitaminra is szükségük lehet, ugyanis túlsúly esetén alacsony a D-vitamin szintje a szervezetben. Ez azzal magyarázható, hogy a D-vitamin zsírban van tárolva, ezért elhízott személyek esetén a D-vitamin kisebb része kering a vérben, ahol a szervezet számára felhasználható, ám amikor a túlsúlyos emberek fogynak, akkor emelkedik a D-vitamin vérszintje.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: