A kínai és japán kultúrában már régóta alkalmazott immunvédő, immunerősítő hatású gyógynövény esetében a tudomány csak a 1980-as években ismerte fel, és azonosította annak különböző értékes összetevőit, a hatásért felelős hatóanyagokat. A Shiitake gomba fehérjéiben valamennyi természetes aminosav megtalálható. Különösen értékes az a nyolc ún. esszenciális aminosav, melyeket az emberi szervezet számára kedvezőbb arányban tartalmaz, mint a szója vagy a tojás.

E gombafajtában az átlagosnál nagyobb mennyiségű vitamin található, különösen B-vitaminokban, valamint D- és E-vitaminban gazdag. Ezek az élettanilag fontos komponensek azonban nem elegendőek az immunerősítő hatás kiváltásához. A kutatók felismerték és azonosították azt a poliszaharid típusú, Lentinán nevű vegyületet, amely ß-1,3-Glukan egységeket tartalmaz, és amelyre igazolni tudták az immunerősítő hatást.

 

Ez a hatóanyag a gombában viszonylag kis mennyiségben fordul elő, ezért önmagában a gomba vagy a gombapor fogyasztása csak csekély mértékű hatást tud kifejteni. A kutatók úgy vélik, hogy a Shiitake gombában található Lentinán, mint hatóanyag, elsősorban gyomor- és bélrendszeri panaszok, megbetegedések esetén hatásos.

Klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Shiitake gomba mérsékli a kemoterápiás kezelések következtében kialakuló immunkárosító hatásokat, továbbá segít az emésztőrendszer regenerálódásában.

Amennyiben a Shiitake gomba étkezési célra történő közvetlen fogyasztásán túl az értékes vitaminokat, valamint a Lentinán tartalmat dúsított formában alkalmazzuk, még hatékonyabb immunregeneráló készítményhez juthatunk.

A különféle betegségek gyógyítására. A legrégebbi feljegyzés, mely a tradicionális japán orvoslás tapasztalatairól szól, 199-re tehető, amikor Chuai császár őslakosoktól éppen Shiitake gombát kapott ajándékba. A gyógyhatású gombákról szerzett tapasztalatokat egy japán gombakutató – intézet vizsgálja, mely még 1936-ban alakult, alapítója dr. Kisaku Mori volt. Minden kutatást és sikert a gyógyításban egy könyv foglalja össze. (Mushrooms as Health Foods, 1974 Tokió).

 


A kutatók már több mint 50 éve koncentrálnak a gombák gyógyító mechanizmusaira, mely segítségével különböző betegségeket tudnak gyógyítani (fertőzések, rák, degeneratív betegségek) illetve a megelőzésben is fontos szerepet töltenek be. A tudósok kutatásai ellenére sajnos tény, hogy a rák illetve különféle vírusos megbetegedések gyógyítása még a harmadik évezred elején sincs megfelelő szinten, még akkor sem, ha az emberek egyre tovább élnek. A WHO adatai alapján Horvátország a okozta halál százalékában nagyon rossz 3-ik helyen áll a világon. A egyből a szívbetegségek után következnek gyakoriságban. A helyzeten lehet javítani, nem csak a illetve segítségével, hanem különféle megelőző anyagokkal, melyeket a gyógyhatású gombák is tartalmaznak.

A Shiitake gomba egyes komponenseinek megvan az a tulajdonsága, hogy sikeresen modulálják a sejtimmunitást, csökkentik a vérnyomást, illetve a vér zsírtartalmát, megállítják a növekedését, illetve a patogén mikróbák aktivitását. A Lentinan, ami szintén megtalálható a Shiitake gomba alkotóelemeiben a biológiai reakciók moderátora. Erősíti az immunrendszert a i küzdelemben, javítja a makrofágok és a T-limfociták hatását, illetőleg pozitívan hat az interleukin –1 termelésére. A Shiitake segít a T-limfociták termelésében is, melyek közvetve hatnak az interleukin-2 termelésére. A budapesti egyetem tudósainak tapasztalata alapján Feltárták, hogy a LENTINAN úgy változtathatja meg a sejteket, hogy a rák ne tudjon továbbterjedni. A Shiitake gomba poliszaharidjai segítik a természetes „gyilkos” sejtek növekedését (NK sejtek), amik különösen vírustámadás esetén hatnak.

Ők mindenképpen a legjobb ellenszerei a testnek a rák illetve a vírusok ellen. Ázsiában a Shiitake gombát már régi idők óta mint a hosszú élet zálogát tartják számon, mely gyógyszer a szívünknek és segítség a rák megelőzősében illetve gyógyításában. Különféle vírusok által okozott megbetegedéseknél is kiváló: grippe, simplex és zoster herpes, poliomieltisa, magas koleszterinszint, magas vérnyomás. Japán tudósok a Shiitake gomba kivonatát – szulfonizált B-glükán, - nevezték meg az AIDS ellenszerének, mely sokkal jobb hatásfokban gyógyít mint a zidoverdin. Ezen kívül ez a rendkívül ízletes gomba növeli az állóképességet, és mint az immunrendszer felújítóját illetve karbantartója tartható számon.

A készítményt hosszabb időn keresztül is lehet szedni úgy, mint táplálék-kiegészítőt, így érve el pozitív hatásokat különféle nél és hasnyálmirigy megbetegedéseknél, mert regulálja a cukrot a vérben.

Kapcsolódó termékek: