A karotinok közül a legelterjedtebb vegyület, ez adja például a sárgarépa, a tojássárgája, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes színét. Úgynevezett provitamin (elővitamin), a máj természetes úton képeselőállítani belőle az A-vitamint, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára.

Az A-vitamin zsírban oldódik, túladagolása akár mérgező is lehet, ezért biztonságosabb a béta-karotin fogyasztása. Hiányának az egyik legelső és legjellemzőbb tünete a látás romlása, a farkasvakság, amikor a szem képtelen alkalmazkodni a gyenge fényhez. Súlyosabb esetben tartós hiánya akár vaksághoz is vezethet.

A napsütésben bővelkedő hónapokban különösen hasznos lehet, mert festékanyagai megkötődnek a bőr hámrétegében, ahol közömbösítik a káros anyagokat, védelmet nyújtanak az UV-sugárzás ellen, miközben megőrzik sokáig a napsütötte barnaságot. A béta-karotin rendszeres fogyasztása felkészíti a bőrt a rákkeltő és öregítő hatások ellen, a téli sportok, síelés,  snowboardozás alatt is blokkolja az erős napsugárzás okozta károsodásokat.

Hogyan hasznosul a béta-karotin a szervezetben?

  • szabályozza a szem megfelelő fényérzékenységét, megőrzi a szem egészségét
  • javítja a látást, megelőzheti a szem romlását, a szemüveg szükségességét
  • C-vitaminnal együtt fogyasztva megakadályozhatja a szürke hályog kialakulását
  • védi a száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálka­hártyáját
  • csökkenti a kollagén lebomlását, elősegíti a bőr, a haj és a köröm növekedését, erősségét
  • természetes védelmet nyújt a nap káros UV-sugaraival szemben
  • támogatja a növekedést, a csontok és a fogak megfelelő fejlődését
  • normalizálja a koleszterinszintet, óvja a szívet, az érrendszert
  • antioxidánsként semlegesíti a szabad gyököket és a sejteket
  • csökkentheti a tüdő-, méhnyak-, gyomor-, bőr- és vastagbél kockázatát

 

Ez a sokoldalú vitamin számos szempanaszra nyújthat segíthet, megvéd a légúti fertőzésekkel szemben, a bőr, a haj és a körmök mellett egészségesen tartja a fogakat és a fogínyt. A májfoltok, öregségi foltok kezelésében hasznos lehet. Az immunrendszer működésének erősítésével a megelőzésében is szerepet játszik, továbbá mérsékli az infarktus, a szívkoszorúér-elzáródás előfordulásának lehetőségét.

A béta-karotin természetes forrásai

Legnagyobb mennyiségben béta-karotin  a színes zöldségekben található meg, főleg a sárga, piros és zöld színűekben. Legértékesebb forrásai a sárgarépa, a rebarbara, a paraj, a kelkáposzta, a sárgadinnye és a kajszibarack. Ezen kívül édes burgonyában, sütőtökben, brokkoliban és mangóban is jelentősebb mennyiség található belőle.

Béta-karotint vajak, margarinok, üdítőitalok és jégkrémek színezésére is használnak, fontos előnye más, mesterséges színezékekkel szemben, hogy szervezetbarát, nem ártalmas, természetes színezék.

A zöldségek, gyümölcsök permetezése, vegyszerezése, az élelmiszerek feldolgozása, a főzési, sütési folyamatok azonban mind csökkentik a béta-karotin ideális felszívódását és hasznosulását, ezért érdemes étrendkiegészítők formájában is szedni. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a gyógyszerszedés is befolyásolhatja a vitamin hatását, utóbbi esetben érdemes mindenképpen a gyógyszert felíró orvossal egyeztetni az adagolásról.

karotinok

Az étrendkiegésző kapszulákat, tablettákat kényelmesen lehet fogyasztani, követve az adagolási útmutatót, ám a túladagolás veszélyétől nem is kell tartani, béta-karotinból ugyanis a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire éppen szüksége van, a felesleges mennyiség távozik a szervezetből.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: