A stevia kivonata akár 300-szor édesebb is lehet a finomított cukornál, nem beszélve számos gyógyhatásáról, melyek miatt érdemes fogyasztani. Mivel sem kalóriát, sem szénhidrátot nem tartalmaz, cukorbetegségben szenvedők, fogyni vágyók és candidások és nyugodt szívvel fogyaszthatják, ráadásul a hagyományos édesítőszerekkel szemben még mellékhatásoktól sem kell tartaniuk.

Mindezek mellett most még kedvezőbb áron vásárolhatja meg a Stevia termékeket:

 

BiosteviaStevia szirupStevia tabletta

 


Akció a készlet erejéig érvényes!

 

Amit a Steviáról tudni érdemes

Stevia (sztívia), amit édes levélnek vagy mézlevélnek is neveznek, egy Paraguay-ban őshonos gyógynövény, a helyi guarani indiánok évszázadok óta használják ételeik és italaik édesítésére. Becslések szerint 180 vadon termő stevia faj található Észak- és Dél-Amerikában, ám a Stevia Rebaudiana az egyetlen, amely ilyen intenzív édesítő hatással rendelkezik.

Stevia Rebaudiana Bertoni vagy Jázminpakóca a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, évelő növény. Közel egy méter magas, bokros növekedésű. Lándzsás hegyű, fűrészes szélű levelei, illetve apró, fehér virágai ránézésre nem is olyan különlegesek, ám ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai meglepően édesek.

A Brazília és Paraguay őserdeiben élő indiánok körében mindmáig gyakran fogyasztott tea a mate, melynek meglehetősen keserű az íze. Az indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték, hogy terem az erdejükben egy másik növény is, melynek szárított levelét a mate tea leveléhez keverve kellemes édes ízű ital készíthető.

A 16. században már a spanyol hódítók is felfigyeltek erre a rendkívül édes növényre, de az első komolyabb vizsgálatokat csak 1889-ben végezték el a Steviával. Ezeket a tudományos kísérleteket Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguay-i kémikus végezte el, így a növény "felfedezését" az ő nevükhöz kötjük. Bertoni és Rebaudi kutatásai kimutatták, hogy a Stevia hatóanyagai (a steviol-glikozidok) kb. 300-szor édesebbek a cukornál.

A Stevia mezőgazdasági termesztése az 1900-as évektől kezdődött meg, minek következtében egyre szélesebb körben vált elérhetővé. Hamarosan a Stevia ültetvények száma ugrásszerű növekedésnek indult és fogyasztása Latin-Amerika szerte általánossá vált. Hamarosan a világ minden táján felfigyeljenek erre az érdekes édes levelű növényre. Az USA-ban először 1918-ban a mezőgazdasági minisztérium egyik botanikusa hívta fel a kormány figyelmét a Steviára. 1931-ben Franciaországban két kémikusnak sikerült izolálnia azt az összetevőt, amely a Stevia édes ízéért felelős, az így kinyert finom kristályos fehér port pedig stevioside-nak nevezték el. Egy amerikai kutató, Dr. Hewitt G. Fletcher "a valaha ismert legédesebb természetes hatóanyag"-ként írta le ezt a kivonatot.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: